• 瀏覽: 13,709
  • 回覆: 71
話說我阿媽後生識包糉,上咗年紀之後就好少包,阿妹又唔知發乜神經,突然話想學下點樣包糉
佢買齊材料之後,阿媽就 把手把手教佢點教樣包傳統嗰隻三角糉,教完之後,我阿媽靜靜雞叫我千其唔好試佢啲糉,食完會後悔……
我聽完都以為係阿妹包得唔好,出嚟會唔好睇……
好啦,蒸得出嚟,好似又幾OKAY,至少賣相都正正常常,佢拆一半葉上碟,成個擺碟都幾靚,不過一打開,好似有幾奇怪……
好似有啲臘肉同臘腸……我以為係佢唔想用肥豬肉,所以用臘肉……點知食食下,我覺得似臘味飯多過糉……
阿妹話,糉又係糯米,糯米飯都係用糯米,而且兩者都有蛋黃、蝦米、冬菇同花生,只不過係加入返瑤柱同臘肉唔要要肥豬肉……
我頂……糯米飯係炒,炒到乾乾地又黏黏地,而糉係蒸到成隻都黏,加埋臘肉本身啲油……我食一半已經食唔落……
之後佢話食唔落就留肚食另一款,話係甜糉……我聽到「甜糉」已經覺得伏……
一打開……DLLM CLS,係糉入面放芒果,話係芒果糯米飯……
點解唔可以正正經經抱返個傳統糉????

P.S. 唔好問我拎相,我食咗三份一就食唔落,仲好想嘔,有冇諗過芒果蒸熟之後陣味真係好似垃圾房陣味……

熱賣及精選
叫阿妹同男友一齊試吓佢整啲糉喇 !🥢😝

我見有人係威靈牛本入面加飯……係唔係粽?

附件

195992175_10158242610748786_9166797202925494911_n.jpg(44.55 KB)

2021-6-2 03:50 PM

引用:
原帖由 我的第一日 於 2021-6-2 03:50 PM 發表

我見有人係威靈牛本入面加飯……係唔係粽?
如果用飯包肉就係粽……咁珍珠雞???糯米雞???

應該仲唔錯

整得好食嘅話,可以申請專利。
整得唔好食嘅話,幾正宗嘅都死。

引用:
原帖由 emmamami 於 2021-6-2 03:42 PM 發表

話說我阿媽後生識包糉,上咗年紀之後就好少包,阿妹又唔知發乜神經,突然話想學下點樣包糉
佢買齊材料之後,阿媽就 把手把手教佢點教樣包傳統嗰隻三角糉,教完之後,我阿媽靜靜雞叫我千其唔好試佢啲糉,食完會後悔……
好啦,蒸得出嚟,好似又幾OKAY,至少賣相都正正常常,佢拆一半 ...
我完全明白,之前同層樓唔知邊個聰明人聽人講話蒸橙可以止咳,但係人哋教佢蒸橙皮,佢就連肉蒸……陣垃圾房味真係呢……

引用:
原帖由 emmamami 於 2021-6-2 03:42 PM 發表

好啦,蒸得出嚟,好似又幾OKAY,至少賣相都正正常常,佢拆一半 ...
芒果糯米飯我BUY 呀

ok啵

多啲試新嘢,好事嚟
我記得細個時整過朱古力飯,勁難食
當時諗飯係甜,朱古力係甜,又有朱古力榛子醬擦麵包(白麵包又係甜),無理由朱古力飯會唔好食
但真係好難食

引用:
原帖由 s336990 於 2021-6-2 07:36 PM 發表

多啲試新嘢,好事嚟
當時諗飯係甜,朱古力係甜,又有朱古力榛子醬擦麵包(白麵包又係甜),無理由朱古力飯會唔好食
但真係好難食
噉盞鬼。。。😆

引用:
原帖由 s336990 於 2021-6-2 07:36 PM 發表

多啲試新嘢,好事嚟
但真係好難食
試下用細細粒嗰啲朱古力米

引用:
原帖由 Flora142 於 2021-6-2 05:00 PM 發表

我完全明白,之前同層樓唔知邊個聰明人聽人講話蒸橙可以止咳,但係人哋教佢蒸橙皮,佢就連肉蒸……陣垃圾房味真係呢……
正式講呿, 係燉橙, 唔係蒸橙. 真係成個橙連皮去加鹽燉.  食晒啲肉連衣唔好浪費, 連埋啲水都飲埋.  (當然啲皮係要洗乾淨)
味係差少少怪少少, 但感冒最後清剩啲夜咳, 對我係有效.

引用:

睇完真係笑咗~~
煮野食, 唔係人人都岩,  都需要少少天份, 起碼對食材要有了解...

我都係中意傳統廣東三角糉, 潮州裹蒸粽咪就係成埋料, 我都唔中意食, 好肥膩.

整得咁辛苦,咪比面食少少

主題標籤 #端午節
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]