• 瀏覽: 1,666
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
姑蘇嘅印象係乜???精緻,水墨畫咁。今次繼續分享舊年去長三角幾個城市嘅油雞。

姑蘇就係蘇州古城區,幾千年歷史。

講起呢度,我已經係第二次黎,總體感覺都係冇乜改變,姑蘇區好細,啲路好窄,建築物就限高嘅,而且建築方式都係基本一樣。

點解會咁呢,睇過下資料,話蘇州城區嘅規劃,係要keep住個歷史面貌,所以唔會大改變。其實係呢度行耐左,會覺得好有趣,好似啲字畫畫出黎一樣。由多河,又多橋,又多人,d市井feel比廣州同佛山個舊區更加濃。

第一次黎蘇州,冇去到拙政園,今次去左。不得了,太L誇張,好大,個幾鐘都行唔曬,仲要蕩失路,而且門飛都唔係貴。

裡面d建築,都係古典嘢,冇西安果種大氣,多左好多婉約嘅感覺。

拙政園一帶都係好多歷史嘢係度,呢條街叫平江路,介紹話係以前大運河嘅一部份,都有千幾年歷史。好多店仔,賣嘅嘢都幾靚,好熱鬧。

蘇州最知名嘅商業街,觀前街,好大,過黎純粹湊熱鬧。

酒店出邊嘅街,係閶門附近,差不多都算舊區嘅中心,好熱鬧。閶門係姑蘇以前嘅一座城門,好精緻。

另一條古街,不過就冇平江路咁靚,d店嘅檔次都低d,但係酒店離呢度好近,當散步幾好

今次就係蘇州兩日,有一日就一個人係個舊區度行,真係幾有趣,呢度d建築,睇耐左真係好有意思,好似國畫咁。又有橋又有水,就係一個超大型嘅水鄉。而且呢度物價真係好低,食嘢嘅話,食魚超便,而且整得都幾好。下邊有兩段vlog,都算好詳細錄低左蘇州兩日行程。咁多位可以睇睇,今次就寫道呢度,下次繼續~
https://youtu.be/l5t0wnGSbW4

https://youtu.be/6726uQ-a7bo

熱賣及精選
po多d相~

拙政園嘅石舫,超大型,蘇式園林一定要有嘅嘢

小飛虹,好似都好有典故

平江路,另一邊係d舊屋,有人住嘅

蘇州新區嘅金雞湖,太湖支流,好大,環境都幾好

引用:
原帖由 半空真空的香腸 於 2021-6-3 02:01 AM 發表

po多d相~
拙政園嘅石舫,超大型,蘇式園林一定要有嘅嘢

小飛虹,好似都好有典故
平江路,另一邊係d舊屋,有人住嘅

蘇州新區嘅金雞湖,太湖支流,好大,環境都幾好

姑蘇城外寒山寺,夜半鐘聲到客船,蘇杭的魅力比樓主描述躍然紙上,讚!

廢老IT狗...
蘇州的經濟其實集中在經濟新區(高新區)和崑山,舊城區基本就是旅遊業為主,尼個系90年代新加坡為蘇州設計的布局,新加坡和蘇州系友好城市,當時成個經濟新區都交晒比新加坡離搞,果邊還有一片斜塘老街,還保留一些水鄉特色,也是可以逛逛,一般我不建議游江南的人先離蘇州,原因系蘇州游完后,再去周莊,同里這些古鎮就會少了一些驚艷,游江南的順序,最好系杭州,寧波,周莊,蘇州,上海,南京,這樣會有一種宋,明,清,民國,聰古到近代,到今的感覺

環境都幾好

引用:
原帖由 Mich281963 於 2021-6-3 07:37 AM 發表

姑蘇城外寒山寺,夜半鐘聲到客船,蘇杭的魅力比樓主描述躍然紙上,讚!
係幾好嘅,行耐左幾有趣

有冇撞到武林四大世家之一,慕容世家的人?

翱強
姑蘇城外寒山寺,夜半鐘聲到客船

提示: 違規內容已被屏蔽
謝謝分享, 街頭畧影。

廿年前讀大一時去過蘇州,虎丘山莊,拙政園,嗰時住喺蘇州藝術學校嘅招待所,要自己拿水壺打水,俾咗機會我哋班男生獻殷勤。
當時嘅藝術學校附近有一條食街,我哋一行11個窮學生喺一間餐廳食咗東坡肉,原來咁肥膩

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-6-7 01:54 PM 發表

廿年前讀大一時去過蘇州,虎丘山莊,拙政園,嗰時住喺蘇州藝術學校嘅招待所,要自己拿水壺打水,俾咗機會我哋班男生獻殷勤。
當時嘅藝術學校附近有一條食街,我哋一行11個窮學生喺一間餐廳食咗東坡肉,原來咁肥膩
蘇州啲女仔講嘢幾有趣下

引用:
原帖由 半空真空的香腸 於 2021-6-7 03:47 PM 發表

蘇州啲女仔講嘢幾有趣下
當時喺蘇州唔覺有咩靚女,同本地人傾計,佢哋話靚女已經去曬上海

江南水鄉好風景。

引用:
原帖由 半空真空的香腸 於 2021-6-3 01:51 AM 發表

姑蘇嘅印象係乜???精緻,水墨畫咁。今次繼續分享舊年去長三角幾個城市嘅油雞。

今次就係蘇州兩日,有一日就一個人係個舊區度行,真係幾有趣,呢度d建築,睇耐左真係好有意思,好似國畫咁。又有橋又有水,就係一個超大型嘅水鄉。而且呢度物價真係好低,食嘢嘅話,食魚超便,而且整得都幾好。下邊有兩段vlog,都算好詳細錄低左蘇州兩日行程。咁多位可以睇睇,今次就寫道呢度,下次繼續~
https://youtu.be/l5t0wnGSbW4
如果我系政府一定會保存仲要嚴禁任何建築物結構改動 甚至乎外牆 整個區域只有一座現代高建築於中 整個城市就毀無法修復

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]