• 瀏覽: 2,179
  • 回覆: 26
請教各位chings,如果去10-15日,應該要點plan啊,有無地方順便要去下啊?
未去過歐洲,最遠去過長洲,唔該!

熱賣及精選
引用:
原帖由 dAHeNrY 於 2021-6-5 06:51 PM 發表

請教各位chings,如果去10-15日,應該要點plan啊,有無地方順便要去下啊?
未去過歐洲,最遠去過長洲,唔該!
如果十日集中意大利算, 如果十五日好視乎你想去咩地方. 但都系集中大利, 最多系為了不走回頭路而飛zurich, 或者維也納.

你最遠只到過長州, 建議東南亞地區玩下先,攞個經驗. 如果預算多, 唔介意洗錢, 想玩歐洲.

咁捷克、澳地利好D,  治安相對好, 德國慕尼黑玩到澳地利也不錯. 你自己網上了解下自己想睇什麽景點, 再將計劃給其他師兄師姐給你些建議.

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-6-5 07:52 PM 發表

如果十日集中意大利算, 如果十五日好視乎你想去咩地方. 但都系集中大利, 最多系為了不走回頭路而飛zurich, 或者維也納.

你最遠只到過長州, 建議東南亞地區玩下先,攞個經驗. 如果預算多, 唔介意洗錢, 想玩歐洲.

咁捷克、澳地利好D,  治安相對好, 德國慕尼黑玩到澳地利也不錯. 你自己網上了解下自己想睇什麽景點, 再將計劃給其他師兄師姐給你些建議.
我想去威尼斯和維也納,唔想去蘇聯,應該點飛好啲啊?

引用:
原帖由 dAHeNrY 於 2021-6-7 06:21 PM 發表

我想去威尼斯和維也納,唔想去蘇聯,應該點飛好啲啊?
請恕我直說, 你連基本位置都不知, 最好看一下地圖. 仲有, 你也沒自由行經驗, 分分鐘洗費貴過跟團, .建議跟團玩, 安全又不會迷路.

一個人,要住宿、交通, 還有保險, 不是說走就走. 提款卡或信用卡有問題上來, 又或者被人偷護照, 到時真不知怎安排.

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-6-7 07:12 PM 發表

請恕我直說, 你連基本位置都不知, 最好看一下地圖. 仲有, 你也沒自由行經驗, 分分鐘洗費貴過跟團, .建議跟團玩, 安全又不會迷路.

一個人,要住宿、交通, 還有保險, 不是說走就走. 提款卡或信用卡有問題上來, 又或者被人偷護照, 到時真不知怎安排.
謝謝ching回復,係丫,我真係知道甚少。我都1只公去過東南亞巴沙星馬泰,長洲講笑姐。
唔想跟團,1個人真係咁危險?

引用:
原帖由 dAHeNrY 於 2021-6-7 07:16 PM 發表

謝謝ching回復,係丫,我真係知道甚少。我都1只公去過東南亞巴沙星馬泰,長洲講笑姐。
唔想跟團,1個人真係咁危險?
危險不會, 但多小偷, 財物損失而已. 所叫你玩澳地利及捷克, 一系加埋德國, 又或者德國加奧地利人. 你一個人, 如旅遊資料查搜集不足. 好易洗突, 去廁所都一蚊歐元. D巴士又要自己網上買, 不一定有人幫你. 去錯車站又浪費錢. 仲有意大利、澳地利、德國等住宿不是很平, 錯遠小小, 車費不化算

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-6-7 07:35 PM 發表

危險不會, 但多小偷, 財物損失而已. 所叫你玩澳地利及捷克, 一系加埋德國, 又或者德國加奧地利人. 你一個人, 如旅遊資料查搜集不足. 好易洗突, 去廁所都一蚊歐元. D巴士又要自己網上買, 不一定有人幫你. 去錯車站又浪費錢. 仲有意大利、澳地利、德國等住宿不是很平, 錯遠小小, 車費不化算
如果威尼斯,維亞納,(+布拉格),可以點飛啊?
酒店我都定度,行車再說,因為飛機行程未有頭緒。謝謝。

引用:
原帖由 dAHeNrY 於 2021-6-7 07:46 PM 發表

如果你主要是威尼斯不如咁走

香港飛澳地利玩一兩日, 坐火車去salzburg, 然後跟本地團去hallsttat 同國王湖>之後去意大利威尼斯

威尼斯之後去米蘭,再到florence,最後一站去羅馬.然後羅馬回香港

至交通工具, 你自己查下, 有火車有巴士

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-6-7 08:00 PM 發表

如果你主要是威尼斯不如咁走

香港飛澳地利玩一兩日, 坐火車去salzburg, 然後跟本地團去hallsttat 同國王湖>之後去意大利威尼斯

威尼斯之後去米蘭,再到florence,最後一站去羅馬.然後羅馬回香港

至交通工具, 你自己查下, 有火車有巴士
米蘭florence羅馬無咩興趣,反而經過的話去雅典都OK,飛維亞納再飛雅典,回港,咁得嗎?

引用:
原帖由 dAHeNrY 於 2021-6-7 08:11 PM 發表

米蘭florence羅馬無咩興趣,反而經過的話去雅典都OK,飛維亞納再飛雅典,回港,咁得嗎?
可以, 直接威尼斯到雅典, 可能要轉機, 雅典沒什麽好玩, 除非你想到其他島民

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-6-7 08:32 PM 發表

可以, 直接威尼斯到雅典, 可能要轉機, 雅典沒什麽好玩, 除非你想到其他島民
咁布拉格呢,有飛機回香港嗎,或者放棄威尼斯。
布拉格有很多上世紀文人集居,想去看看風土。

引用:
原帖由 dAHeNrY 於 2021-6-7 08:48 PM 發表

咁布拉格呢,有飛機回香港嗎,或者放棄威尼斯。
布拉格有很多上世紀文人集居,想去看看風土。
應該有, 疫情後可能好大變化, 到時你查下航班, 規劃下行程, 再看看地圖.澳地利捷克不難走

引用:
原帖由 dAHeNrY 於 2021-6-7 07:46 PM 發表

樓主宜家意大利,奧地利,捷克依啲國家好似係非居民禁止入境

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-6-7 08:58 PM 發表

應該有, 疫情後可能好大變化, 到時你查下航班, 規劃下行程, 再看看地圖.澳地利捷克不難走
好的,謝謝意見。

引用:
原帖由 flyman 於 2021-6-7 09:01 PM 發表

樓主宜家意大利,奧地利,捷克依啲國家好似係非居民禁止入境
初步了解下先。謝謝關注。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]