• 瀏覽: 144,534
  • 回覆: 2,036
  • 追帖: 13
引用:
原帖由 gba2006 於 2021-6-6 08:57 AM 發表

聽完Chantel bb首新歌,我已徹底被融化了
https://www.youtube.com/watch?v=U76U6NUSeS4
我是建設性回應者 :

我客觀地聽, 感覺較為乾和冷,
未唱得出音樂感, 出唔到感情,
唱者情境仲未入到首歌,
還有種不動聲色甩掉了男朋友的
事不關己的冷傲感覺,
以致唱出來同歌詞並不是同一回事,
見1:11和1:12, 兩位評審的表情,
如果能唱出將有戀愛發生的預知感情,
必能帶動到觀眾。

如果想增加甜美感, 宜增加連貫性和愉悅度,
還可以增加投入度, 例如聯想自己是戀愛的天使,
看見歌詞中的白雲以及有曲譜在空中呈現等,
只要演唱者注意以上的要點, 唱得客觀上的到位,
並非常喜歡和投入所唱的歌裏面,
就能令首歌唱出來更加之完美和動聽。

熱賣及精選
引用:
原帖由 罪過 於 2021-6-6 06:20 PM 發表

這是大平台既力量 入屋快 賺取人氣更快 
當然大前提 你要吸引到人眼球先得
中晒point

引用:
原帖由 黃金工程V 於 2021-6-6 08:47 PM 發表

我是建設性回應者 :

我客觀地聽, 感覺較為乾和冷,
未唱得出音樂感, 出唔到感情,
唱者情境仲未入到首歌,
還有種不動聲色甩掉了男朋友的
事不關己的冷傲感覺,
以致唱出來同歌詞並不是同一回事,
見1:11和1:12, 兩位評審的表情,
如果能唱出將有戀愛發生的預知感情,
必能帶動到觀眾。

如果想增加甜美感, 宜增加連貫性和愉悅度,
還可以增加投入度, 例如聯想自 ...
分析非常好。
所以暫時只看到她是會走早期Twins賣可愛偶像派路線。

引用:
原帖由 DTTN 於 2021-6-6 08:53 PM 發表

分析非常好。
但tvb而家最缺就係呢類賣青春可愛的人

引用:
原帖由 DTTN 於 2021-6-6 08:53 PM 發表

分析非常好。
好過twins

係幾青春,但點谷都無用啦,sweet呢樣野唔係下下過到關,真正會放喺iphone music list的,係邊啲歌手大家心知肚明啦!唔通仲係阿sa阿嬌咩~戲真會睇

引用:
原帖由 gba2006 於 2021-6-6 08:56 PM 發表

但tvb而家最缺就係呢類賣青春可愛的人
咁又係。
唔止tvb, 其實香港整個音樂,影視界都普遍老齡化,係需要青春偶像型了!

炎炎似乎必勝,姚姚無機會紅。

引用:
原帖由 christ201430 於 2021-6-6 08:59 PM 發表

好過twins
贊同

引用:
原帖由 Eaglechan 於 2021-6-6 06:07 PM 發表

其實唱得一般~又唔需要吹到咁大~陳輝陽 x 女聲合唱園嗰班就真心好聽😊
認同唱得一般,唔需要吹到咁大
如果佢唔係靚女,係一個醜女,
唔知仲有冇人會講佢唱得好聽呢?
佢只係個樣吸引咗人

呢的表現唔到功力。

佢感覺係keep住有進步, 希望佢可以入到三甲

Chantel sure win

一定紅

沈佳宜feel

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]