• 瀏覽: 2,662
  • 回覆: 9
[隱藏]




政府晚上更新「回港易」計劃下的風險地區名單,將廣東省廣州、深圳、佛山及茂名市多個區及安徽省六安市一個區,列作中或高風險地區。在抵港當天或之前14天,曾逗留名單上風險地區的香港居民,將不可按「回港易」獲豁免強制檢疫,而須接受14天家居檢疫。

特區政府將廣東省廣州市荔灣、海珠、越秀、番禺和南沙5個區;深圳市的龍崗區的西坑和安良社區,以及鹽田區的沙頭角街道東新村、沙崗圩、東海麗景花園、東海社區、鹽田港、沿港社區;佛山市的禪城、南海區和盈康包裝有限公司宿舍;茂名市電白區那霍鎮馬路舊屋村,以及安徽省六安市裕安區等地區,列入風險地區名單。

特區政府傍晚表示,為確保在香港的入境口岸能順暢執行風險地區名單,相關地區所列範圍將以「小區」為最小單位,而不會細分「小區」內個別樓數或期數。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1594580-20210606.htm?spTabChangeable=0



熱賣及精選
要求前特首為民發聲,爭取政府回復這些地區的回港易!


引用:
原帖由 深圳港農 於 2021-6-7 10:32 AM 發表

要求前特首為民發聲,爭取政府回復這些地區的回港易!
冇錯,do it or die, 佢做唔到要引咎辭職



而家正苦使咩諗咁多 ?澳門點做就照跟,包無錯,


[隱藏]
要求林鄭不能禁止回港易


病毒系大家嘅敵人。


引用:
原帖由 herohero 於 2021-6-7 06:37 PM 發表

而家正苦使咩諗咁多 ?澳門點做就照跟,包無錯,
即係證明澳門既防疫管治及決策能力遠在香港高官之上



咁如果唔認逗留過以上地方,政府點核實?


引用:
原帖由 kent_kit 於 2021-6-10 02:22 PM 發表

咁如果唔認逗留過以上地方,政府點核實?
其實逗留過呢D地方,粵康碼應該已經吾係綠色,另外行程卡都會顯示。



[隱藏]
封關咁耐已經冇興趣再瞭解咁多、講到尾都係等


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]