• 瀏覽: 10,279
  • 回覆: 236
  • 追帖: 4
家中長老膝關節退化, 睇開個醫生寫左紙排期話去公立做檢查, 佢話可能有機會要換膝關節, 仲話越早做康復越快, 但我見公立一般都要排幾年, 什至5年都見過有人講.真心唔明點解香港公立醫院要排咁耐?

熱賣及精選
引用:
原帖由 qqjill 於 2021-6-7 09:12 PM 發表

家中長老膝關節退化, 睇開個醫生寫左紙排期話去公立做檢查, 佢話可能有機會要換膝關節, 仲話越早做康復越快, 但我見公立一般都要排幾年, 什至5年都見過有人講.真心唔明點解香港公立醫院要排咁耐?
HA工序:化簡為繁
HA金句:等得就等

引用:
原帖由 qqjill 於 2021-6-7 09:12 PM 發表

全世界嘅醫院只要是公營的,都要等,你只是很少看香港以外吧!

我太太有親戚在加拿大,影到肝有點陰影,應是瘤腫初期,排手術排足一年,到做時已發現擴散了,再一年未到便過了身.

我亦識人在英國做護士長,都話英國亦係乜都要等等等

疫情前公立排期真係好耐, 我仲聽過有人話等到死都未排到做手術....

而且唔同醫生唔同醫生質素, 排期時間都有唔同, 其實都要睇運氣

哂氣,樓主一睇知你係台灣仔
台灣人日日交醫保費,有肺炎未一樣叫你不要去醫院,在家食退燒藥

私家快好多啦
如果係公立睇開, 見轉介去港怡做有折,好似有85折添, 佢地有全包式收費, 即係入院前已知實價, 有個預算睇吓可唔可以afford到,萬一中途有咩意外都唔怕有咩額外費用

引用:

因為香港有一班自私,凡事政治行先嘅黑謢公會,拖政府後腳反對增聘人手

引用:

因為佢平,你窮。

又快又便宜 還需要私立醫院?

香港太多人, 如果二百幻曱甴黃畜走L哂咪快囉

引用:
原帖由 核心不安的高峰 於 2021-6-8 09:55 AM 發表

又快又便宜 還需要私立醫院?
去私家係好d既, 唔駛樣樣都要等

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2021-6-8 05:15 AM 發表

全世界嘅醫院只要是公營的,都要等,你只是很少看香港以外吧!

我太太有親戚在加拿大,影到肝有點陰影,應是瘤腫初期,排手術排足一年,到做時已發現擴散了,再一年未到便過了身.

我亦識人在英國做護士長,都話英國亦係乜都要等等等
係, 病真係唔拖得, 拖左分分鐘出事

引用:
原帖由 michael 於 2021-6-8 09:55 AM 發表

香港太多人, 如果二百幻曱甴黃畜走L哂咪快囉
係囉!齋吹,事實走既唔多,走嗰啲當中估計都係做過啲衰野逃避可能要承擔既責任

引用:
原帖由 Machatte 於 2021-6-8 08:56 AM 發表

私家快好多啦
如果係公立睇開, 見轉介去港怡做有折,好似有85折添, 佢地有全包式收費, 即係入院前已知實價, 有個預算睇吓可唔可以afford到,萬一中途有咩意外都唔怕有咩額外費用
之前有朋友去過港怡換膝關節, 第2日就落得床, 記得佢好似做物理治療唔駛一個月就已經行得好好, 而家仲約我地去行山添

主題標籤 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]