• 瀏覽: 1,741
  • 回覆: 29
請問屯馬線全通後,鑽石山定尖東轉車快

熱賣及精選
梗係尖東

鑽石山轉咁搵自己笨? 兩者之間我會揀尖東轉
烏溪沙至啟德~29分鐘, 土瓜灣至中環~20分鐘, 啟德至土瓜灣4分鐘, 減番兩程重覆左嘅2分鐘等車時間, 烏溪沙至中環(經尖東)約51分鐘, 稍為慢過經九龍塘轉(~49分鐘)

呢幾日我計過數
最快都係行舊路(九龍塘)轉,但要留意東鐵無定向既9卡/12卡,玩兩玩隨時無左一個字
至於尖沙咀轉,理論上轉一轉地鐵就過到海,但尖東行去尖沙咀都要一個字,分分鐘係何文田+油麻地轉同佢打和,仲唔駛行咁遠

至於鑽石山轉?除非你去港島東啦

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-7 10:33 PM 發表

呢幾日我計過數
最快都係行舊路(九龍塘)轉,但要留意東鐵無定向既9卡/12卡,玩兩玩隨時無左一個字
至於尖沙咀轉,理論上轉一轉地鐵就過到海,但尖東行去尖沙咀都要一個字,分分鐘係何文田+油麻地轉同佢打和,仲唔駛行咁遠

至於鑽石山轉?除非你去港島東啦
去中環唔想轉咁多轉都係尖東見,當然出年通埋東鐵過海段就紅磡啦(大圍未必即班上到)

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗
引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-7 10:38 PM 發表

去中環唔想轉咁多轉都係尖東見,當然出年通埋東鐵過海段就紅磡啦(大圍未必即班上到)
點解上唔到?自從馬鐵拉左落啟德之後,大圍已經好多人落車,東鐵反而好上左好多

唔想轉車既一早去左980x/981p啦。搭得馬鐵既實有班人怕左尖東站行得遠,點都會有班人係何文田轉一次,或者兜上南昌返轉頭都唔出奇

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-7 10:40 PM 發表

點解上唔到?自從馬鐵拉左落啟德之後,大圍已經好多人落車,東鐵反而好上左好多
之後過海段通埋唔敢講,當然真係即班上到嘅就恭喜晒(放心,我唔係用李嘉欣tone)

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗
引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-7 10:42 PM 發表

唔想轉車既一早去左980x/981p啦。搭得馬鐵既實有班人怕左尖東站行得遠,點都會有班人係何文田轉一次,或者兜上南昌返轉頭都唔出奇
何文田其實都唔算行得近,好啲咪當北角站大堂落去將軍澳線寶琳方向月台,唔好嘅就好過鰂魚涌站少少嘅

如果去南昌都未免兜咗個大彎又再遠咗

所以同意真係唔想轉就980X見

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-7 10:44 PM 發表

之後過海段通埋唔敢講,當然真係即班上到嘅就恭喜晒(放心,我唔係用李嘉欣tone)
最基本呢一年就算轉埋無定向9卡車,我都未試過要等多一班車先上到。
當然你話企係9卡車頭上唔到車,緊係閣下問題啦

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-7 10:47 PM 發表

何文田其實都唔算行得近,好啲咪當北角站大堂落去將軍澳線寶琳方向月台,唔好嘅就好過鰂魚涌站少少嘅

如果去南昌都未免兜咗個大彎又再遠咗

所以同意真係唔想轉就980X見
南昌轉最大吸引力係對面轉到車,返正IFC既話咁轉係最正

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-7 10:48 PM 發表

最基本呢一年就算轉埋無定向9卡車,我都未試過要等多一班車先上到。
當然你話企係9卡車頭上唔到車,緊係閣下問題啦
呢一年就唔好講啦,其實都未算係最正常模樣,如果疫情過後全部人都正常返工返學再判斷都未遲

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-7 10:52 PM 發表

南昌轉最大吸引力係對面轉到車,返正IFC既話咁轉係最正
你都識講IFC啦,如果話要去到5號仔總部返工就未必啱駛

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-7 10:56 PM 發表

你都識講IFC啦,如果話要去到5號仔總部返工就未必啱駛
呢個case我會搭返荃灣綫😸

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-7 10:56 PM 發表

呢個case我會搭返荃灣綫😸
所以暫時尖東不可避

主題標籤 #屯馬線
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]