• 瀏覽: 33,381
  • 回覆: 11
引用:
原帖由 月伊貝 於 2021-6-8 12:42 PM 發表

可以改善舊的月台嗎?
舊月台唔會再用

熱賣及精選
引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-8 06:00 PM 發表

但又咁講,轉車時行短啲又會受落啲,特別係愈轉多一兩次,個個轉車站都要行咁長嘅距離,個時間誤差愈來愈大,仲難計數

p.s. 其實香港咁多個轉車站嚟講,美孚同尖東-尖沙咀算最長,但都唔及我嗰年響北京,崇文門個站由5號線行去2號線嗰邊,長到仲要同人鬥快行過去咁
美孚同尖沙咀都係當年兩鐵分家惹既禍

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-8 08:53 PM 發表

無計,車站擺位問題,相比之下南昌算好
南昌最敗筆係做唔到大圍咁過對面轉車過海,如果做到實有大班人搭西鐵過海

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-8 10:29 PM 發表

迫主要係大圍打後,因為九龍塘會落一大班人(如果去油尖旺荔枝角九龍東),紅磡上車就可能要排一兩架不過應該有位入因為九龍塘
就算朝早幾多人都好,頭等後面個三卡永遠係好易上車,仲企得好鬆動

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-6-8 10:37 PM 發表

兩繁唔算多人東西鐵互轉,反而係多人同隧巴互轉。

兩邊方向唔同。

西鐵轉隧巴會麻煩左。但係,東鐵過到海,應該無乜人仲會轉隧巴,就算去東區,會展落轉7XX 特快唔好?
最弊9點前788唔兜灣仔碼頭呢,點做東鐵轉車客?

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-8 10:27 PM 發表

現在如果要去中環都係南昌轉,美孚落通常係去九龍東或者油尖旺,有左屯馬弟日就去九龍東鑽石山轉

係呀,所以西鐵很麻煩,南昌轉都要躝一段路,不過如果屯馬入屯門方向就可以對面月台轉東涌
你錯左,屯馬入屯門方向過對面係轉落香港站

就算西鐵出來去旺角,何文田轉地鐵分分鐘比美孚轉有so

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-8 10:46 PM 發表

去旺角睇邊度啫,分分鐘紅磡轉東鐵去旺角東再行落去花園街好過
東鐵咁龜速,好明顯唔係最佳選擇

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2021-6-9 09:27 PM 發表

西鐵線當初點解唔經九龍站,而要起多個柯士甸站?
唔好忘記柯士甸站仲有一個重要任務,就係要接駁當年叫緊區域快線既高鐵站

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-10 08:19 PM 發表

不過你咪話,我以前較多搭鐵嗰陣,響北角站真係練跑咁,如果繁時仲練埋假身不過俱往矣.....
大圍站都可以練跑😁

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-10 09:15 PM 發表

嗰段要落斜/上斜,好考用腿
仲要轉髮夾彎(車尾個條),少d技術都唔得

引用:
原帖由 地獄肥肥馬桶 於 2021-6-10 01:28 PM 發表

知唔知觀塘返屯門行新綫會唔會快啲
點都好過美孚行大運

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-10 10:01 PM 發表

好易拗柴㗎喎
同澳門賽車一樣,臨轉彎要收油,過左個彎再衝😅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]