• 瀏覽: 33,380
  • 回覆: 36
引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-8 02:02 PM 發表

要等沙中通埋先知成個新月台實情如何躝法

美孚真係躝好遠,以後西鐵去中環就南昌轉(不過都要躝不是對面),去會展金中就紅磡轉(新月台好似係上下層設計)

而馬鞍山人一係大圍轉,一係紅磡轉

基本上沙中線通晒後,屯馬線轉東鐵線只係落一層,你當係油麻地以前未通觀塘線延線前咁嘅模樣就得

熱賣及精選
引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-8 02:09 PM 發表

紅磡通左過會展丶金中,就方便好多,會展駅出入口更加響正商業區
不過吾明點解去不到中環或者將金中駅起響香港公園附近咁D人可以站頭尾落躝去中環或金中

之前話有中環南站方案,但最後擺低咗,應該係攪唔掂中環地底堆設施

引用:
原帖由 002534 於 2021-6-8 03:22 PM 發表

舊月台係留俾過海東鐵綫用
唔係,過海東鐵用新屯馬線月台嘅下一層,舊月台用嚟擺車

引用:
原帖由 manhong1128 於 2021-6-8 04:56 PM 發表

我初初以為屯馬線通車之後,西鐵線會比屯馬取代,原來都要紅磡轉西站,唔係一程車過入屯門
27/6屯馬線全通,唔駛轉車呀

引用:
原帖由 用回鄉咭去台灣 於 2021-6-8 05:45 PM 發表

地鐵八十年代通車嗰陣時嗰個設計,令到香港人以為轉車唔使行係老奉.
但又咁講,轉車時行短啲又會受落啲,特別係愈轉多一兩次,個個轉車站都要行咁長嘅距離,個時間誤差愈來愈大,仲難計數

p.s. 其實香港咁多個轉車站嚟講,美孚同尖東-尖沙咀算最長,但都唔及我嗰年響北京,崇文門個站由5號線行去2號線嗰邊,長到仲要同人鬥快行過去咁

引用:
原帖由 買恆大已發達 於 2021-6-8 06:13 PM 發表

美孚比上海果d更遠!

當年我係上海轉一次就吊一次!
上海咁嘅款,咁似乎廣州都算好啦喎

引用:
原帖由 買恆大已發達 於 2021-6-8 06:16 PM 發表

上海有一個站行左我20分鐘

PS繁忙時間
呢個十級離譜,北京北站2號轉13號線都無咁耐

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-8 07:34 PM 發表

美孚同尖沙咀都係當年兩鐵分家惹既禍
無計,車站擺位問題,相比之下南昌算好

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-8 09:47 PM 發表

南昌最敗筆係做唔到大圍咁過對面轉車過海,如果做到實有大班人搭西鐵過海
始終東涌線起先,而起西鐵線時又無諗過轉車問題,東涌線南昌站都係之後先加

引用:
原帖由 kamiry 於 2021-6-8 09:51 PM 發表

全線!?
即係有醜聞既會展站取消?
會展站落咗去東鐵線呀

引用:
原帖由 吐露海獅 於 2021-6-8 10:41 PM 發表

你錯左,屯馬入屯門方向過對面係轉落香港站

就算西鐵出來去旺角,何文田轉地鐵分分鐘比美孚轉有so
去旺角睇邊度啫,分分鐘紅磡轉東鐵去旺角東再行落去花園街好過

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-6-8 10:49 PM 發表

有客又會無車啦,咪玩。
呢度有講

引用:
原帖由 23337799 於 2021-6-9 03:16 AM 發表

屯門元朗樓市準備gogogo
元朗一早升到癲但屯門一直落後大市,反而係屯赤開通後屯門樓價升得犀利

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-9 04:51 AM 發表

暫時啟德-紅磡段,紅磡-金鐘段未通,東鐵MLR都未全線退役
睇個勢可能等清走晒MLR先通埋過海段

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-6-9 08:45 AM 發表

27號之後,西鐵線係咪會進入史冊?
當然,已被融入為屯馬線之中

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]