• 瀏覽: 33,612
  • 回覆: 217
引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-9 11:20 PM 發表

好似本來在海港城起駅嫁
而且04年西鐵落成十年前九龍駅一直只係發展區荒地一片冇人會唸住經果度
叫廣東道站,已擱置
九倉唔肯用私營機構補貼公用事業

熱賣及精選
引用:
原帖由 長崎良荱 於 2021-6-8 12:37 PM 發表

有冷氣嘆係重點 紅磡舊月台真係熱到痴肺架!
行3分鐘都唔算好耐姐但

https://www.youtube.com/watch?v=cK29I2W9isg

屯馬綫全綫將於本月27日通車,紅磡站新月台亦會於本月20日啟用,西鐵綫會改以紅磡站新月台接載乘客。

港鐵於紅磡站新月台舉行記者會,車務營運總管黃琨暐形容,屯馬綫全綫通車之後,紅磡站連接東西,有待東鐵綫過海綫啟用之後就可以貫通 ...
西鐵綫會改以紅磡站新月台接載乘客。
正到呢?

引用:
原帖由 時光五缺 於 2021-6-10 12:24 AM 發表

西鐵綫會改以紅磡站新月台接載乘客。
正到呢?
但過渡期,要經大堂轉車

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-8 02:09 PM 發表

紅磡通左過會展丶金中,就方便好多,會展駅出入口更加響正商業區
不過吾明點解去不到中環或者將金中駅起響香港公園附近咁D人可以站頭尾落躝去中環或金中

沙中線原先在十幾廿年前嘅路線設計係以中環政府山總站作為總站....後來被環保及保育團體抗議話需要保留政府山作為港英時代統治香港的歷史見證....經多番咨詢和討論後最終決定以金鐘站作為沙中線的港島總站。
@驚雲小子

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2021-6-10 01:08 AM 發表

沙中線原先在十幾廿年前嘅路線設計係以中環政府山總站作為總站....後來被環保及保育團體抗議話需要保留政府山作為港英時代統治香港的歷史見證....經多番咨詢和討論後最終決定以金鐘站作為沙中線的港島總站。
@驚雲小子
中環南站一帶,土質鬆軟,難以施工

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-10 01:49 AM 發表

中環南站一帶,土質鬆軟,難以施工
呢個都係其中之一嘅理由
另外之後又有港島南區線
亦差不多係需要同時建造
以致將金鐘修訂成為總站

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2021-6-10 02:07 AM 發表

呢個都係其中之一嘅理由
另外之後又有港島南區線
亦差不多係需要同時建造
以致將金鐘修訂成為總站
咁樣就只係好似西鐵第一期,送到去南昌轉車站,就算
當完成責任🤔
後來九龍南線,又加多咗尖東、紅磡做轉車站

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-10 05:03 AM 發表

咁樣就只係好似西鐵第一期,送到去南昌轉車站,就算
當完成責任🤔
後來九龍南線,又加多咗尖東、紅磡做轉車站
總之呢條沙中線就多災多難啦
希望能夠趕在明年底全線通車
係會帶俾乘客真正方便就好了

Good News

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-9 11:23 PM 發表

尖沙咀都有人落車,都會迫到入去
入到入唔到,都係靠彩數,當然只係一年啫

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2021-6-10 01:08 AM 發表

@驚雲小子
嗯,謝謝你替我找回這記憶

好事

香港人病態,永遠只有負面思想,有新屯馬線但又埋怨轉車麻煩,搭的士吧

引用:
原帖由 長崎良荱 於 2021-6-8 12:37 PM 發表

有冷氣嘆係重點 紅磡舊月台真係熱到痴肺架!
行3分鐘都唔算好耐姐但

https://www.youtube.com/watch?v=cK29I2W9isg

屯馬綫全綫將於本月27日通車,紅磡站新月台亦會於本月20日啟用,西鐵綫會改以紅磡站新月台接載乘客。

港鐵於紅磡站新月台舉行記者會,車務營運總管黃琨暐形容,屯馬綫全綫通車之後,紅磡站連接東西,有待東鐵綫過海綫啟用之後就可以貫通 ...
在民

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-9 11:52 PM 發表

叫廣東道站,已擱置
九倉唔肯用私營機構補貼公用事業
九倉對海港城既客群係私家車客,
無冧過去啲客坐巴士或港鐵嚟,
呢類客無港鐵都要嚟。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]