• 瀏覽: 5,429
  • 回覆: 21
  • 追帖: 1
61X屯門沿途同屯馬線無重疊,而且話就話一程過到鑽石山,但問題係61X都多人去新蒲崗返工,宋皇臺其實一半半,土瓜灣尾站而且沿途響正兩個港鐵站中間唔上唔落,影響都唔係咁大

62X同268C其實無乜鑽石山客,黃大仙、新蒲崗同打後都唔係屯馬線位,而且特別係268C響元朗大馬路都多客,但仍然有機會有位坐,如果搭輕鐵去元朗站上車,唔好話有無位坐,繁時等唔知幾多班先上到

所以其實影響唔大

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗
熱賣及精選
引用:
原帖由 681 於 2021-6-8 08:57 PM 發表

當屯馬線全面通車後,估計61x可能玩完

(提外話:kmb 85x可能遲些玩完 )
85X計過,玩完機會唔大,始終一出隧道就新蒲崗同mikiki係吸引(仲有工貿署大廈同佢後面嗰座興建中嘅商廈)

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗
引用:
原帖由 david1989 於 2021-6-9 11:27 AM 發表

好多黃大仙、鑽石山客貪平坐61X,不會坐62X, 8D9D
咁就睇嚟61X比想像中更穩妥的

引用:
原帖由 FunKY 於 2021-6-9 02:16 PM 發表

平線嘅背後就係狂俾九巴陰乾推人上貴線
算把啦,而家啲客用app睇時間搭車,九巴真係以為咁易推人上貴線咩

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-6-9 02:28 PM 發表

就算通咗對土瓜灣下路、近碼頭一帶的影響不大,坐屯馬線去屯南(豐景園、翠寧、友愛安定...)要轉一程輕鐵,61X一程過,未必撬到太多客走

始終61X客倉係屯南,條龍翔道幾爛都好一樣咁多客,要撬早喺未通車都撬哂
全中,真係有影響嘅就唔會等通咗先反映出嚟(85X其實都係一樣),呢個亦反向解釋到港鐵點解定屯馬線班次會係比一啲人想像中疏

引用:
原帖由 FunKY 於 2021-6-9 03:19 PM 發表

TML班次其實跟西鐵一樣,何來「比想像中疏」呢

講番61X,繁時龍翔道只係慢車,一過獅隧位就快番,加上收得平,應該只會趕走少量住屯門站附近D客
因為有啲人傻更更話要密過而家咁定嘛,知道好似西鐵一樣班次咁疏就非常不滿,老實,港鐵點會死錯人呀

其實屯門站附近堆客係咪真係會有人由61X轉去鐵都好難講,除非個目的地真係響正嗰幾個港鐵站隔離啫

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-6-9 06:37 PM 發表

係都85X先
85X響#4分析咗,真係有影響應該通咗一期就已經出現

引用:
原帖由 74x 於 2021-6-10 07:23 AM 發表

取消61x, 將資源撥至開54區全日東九綫更好
唔好諗啦,根本就無可能咁唔俾客搭車

引用:
原帖由 U-Transit 於 2021-6-10 07:59 AM 發表

我就唔係好明
61X除咗屯門市中心勉強叫做可以一程車外
其餘屯門地區都係要駁多程輕鐵先到屯門站/兆康站,
何來「一程車過」之說。

況且,61X落九龍城,點都平過屯馬綫,仲可以分流吓東九龍屯門綫嘅客,加埋個屯門公路轉車站,現階段我真係睇唔到有乜嘢理由可以閂門執笠囉!
唔怕得罪講句,好多人一見通條新鐵路就話咩線會受影響甚至執,又唔諗吓巴士線本身經過嘅站有幾多人真係會轉鐵同埋夠唔夠誘因(分分鐘要行5+分鐘而個巴士站響正樓下或行5-分鐘都已經好大分別啦),甚至誇大咗個數,喂,乜咁分析㗎?

引用:
原帖由 singch789 於 2021-6-10 09:30 AM 發表

說得對。  我親戚每天都要乘搭61x去屯南, 他說屯馬線開通他都不會乘坐。 因為他去到屯門站都要轉乘輕鐵
都要花早少15分鐘,如果走了一班轉鐵等下一班又要花多7-10分鐘,不好彩時等輕鐵到目的地要花了25分鐘或多些。

乘搭61x一定有位坐,在車上休息睡多一會都得,在轉車站轉車一樣有位坐,多條線車密密來。 那些一開口
就說屯馬線一通 61X就要即執的 都不是 61x常客, 信口雌黃而已 ...
唔好話61X,好多線都話屯馬線開通後就要執,搵鬼信咩

引用:
原帖由 U-Transit 於 2021-6-10 10:53 AM 發表

我好簡單姐⋯⋯
你話同鐵路重疊,咪拎兩條走線出嚟睇囉⋯⋯
286M同屯馬線重疊?係呀⋯⋯
61X同屯馬線重疊?吓⋯⋯成個屯門得屯門站/屯門市中心有人住?還是61X改咗市中心出後直上屯公呢?

屯馬線開咗,我唔會話無影響,例如屯門站或兆康站會改搭港鐵而唔會搭61X,好正常呀;
但屯門其他地方,坦白講句,就算無咗61X,260X去紅磡站轉市區線/小巴可能仲方便。
問題就係呢度,有啲人以為鐵路開通咗就當正個個響港鐵站隔離就唔搭原有條巴士線,講真,有幾多先得㗎。同埋繁時可能屯門站同兆康站都或者仲有位坐,不過如果都唔係好多人轉嘅話,背後原因大家心照不宣

引用:
原帖由 FunKY 於 2021-6-10 10:32 PM 發表

相信個最終玩法只係條條巴士線喺屯馬線通車之後頂盡非繁減少少班就算數,始終新界線同MTR比票價有優勢。
坦白,個人支持、期待屯馬線以及未來D鐵路全線通車,但我亦想睇到嘅境像係「俾乘客多D交通選擇」,而唔係「焗人上鐵」。
而且九巴都想做大5X 15X,綠小25A亦都可以做全日,證明路面交通其實係仲有得做。TD真係要cut的話,唔該喺鐵路通車前後俾數據支持,尤其85B
其實TD而家交咗數據都未必咁易過區議會,所以輕輕減非繁班次叫做應酬吓就算,當然做客嘅,用app調節出門口時間都可以係有效應對,最後真係話無客嘅線相信好難出現

“焗客上鐵”都未必係港鐵最想見嘅局面,因為咁即係隨時為現有系統再加壓,港鐵自己都講屯馬線係為紓緩市區四線中嘅荃灣線同觀塘線,下年東鐵過海嘅目的都係差唔多,如果能理解呢一點就自然會對整個局面睇得再精準啲

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-10 10:46 PM 發表

至少會重組,當年西鐵通車,63M取消,68A延長青機,64M取消,63X縮短到洪水橋
重組機會都唔係無,但範圍會好細,始終屯馬線吸客能力由港鐵定班次密度睇都估到一點

引用:
原帖由 ame3738 於 2021-6-11 02:08 AM 發表

可能佢地認為, 屯馬線轉一次車, 就可以由元天到上水, 可以取消276P/276A
佢哋未玩到咁,北環線出嚟就唔知啦,但都等住俾人笑啦

引用:
原帖由 EL7659@93A 於 2021-6-11 02:58 AM 發表

屯馬綫出現兜路,需要兜元朗及天水圍,之後需要兜南九龍
相反,61X不需要兜路

屯門至鑽石山,巴士快過屯馬綫
相信屯門至鑽石山的人,仍然選擇坐KMB
老實,大西北轉上鐵出東九基本上無可能,真係夾硬轉鐵搵自己笨嘅點都會有

主題標籤 #屯馬線
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]