• 瀏覽: 4,801
  • 回覆: 56
  • 追帖: 1
始終搭鐵一程過就到鑽石山,宋皇臺和土瓜灣,61X只剩下一程過到黃大仙和新蒲崗的優勢

另外,62X和268C應該會損失部份鑽石山客,但影響應該不大 (269C, 258D, 259D, 260X在屯元天服務範圍不近鐵路,應不受影響)

熱賣及精選
當屯馬線全面通車後,估計61x可能玩完

(提外話:kmb 85x可能遲些玩完 )

XD
61X屯門沿途同屯馬線無重疊,而且話就話一程過到鑽石山,但問題係61X都多人去新蒲崗返工,宋皇臺其實一半半,土瓜灣尾站而且沿途響正兩個港鐵站中間唔上唔落,影響都唔係咁大

62X同268C其實無乜鑽石山客,黃大仙、新蒲崗同打後都唔係屯馬線位,而且特別係268C響元朗大馬路都多客,但仍然有機會有位坐,如果搭輕鐵去元朗站上車,唔好話有無位坐,繁時等唔知幾多班先上到

所以其實影響唔大

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗
引用:
原帖由 681 於 2021-6-8 08:57 PM 發表

當屯馬線全面通車後,估計61x可能玩完

(提外話:kmb 85x可能遲些玩完 )
85X計過,玩完機會唔大,始終一出隧道就新蒲崗同mikiki係吸引(仲有工貿署大廈同佢後面嗰座興建中嘅商廈)

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗
引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-8 09:15 PM 發表

61X屯門沿途同屯馬線無重疊,而且話就話一程過到鑽石山,但問題係61X都多人去新蒲崗返工,宋皇臺其實一半半,土瓜灣尾站而且沿途響正兩個港鐵站中間唔上唔落,影響都唔係咁大

62X同268C其實無乜鑽石山客,黃大仙、新蒲崗同打後都唔係屯馬線位,而且特別係268C響元朗大馬路都多客,但仍然有機會有位坐,如果搭輕鐵去元朗站上車,唔好話有無位坐,繁時等唔知幾多班先上到

所以其實影響唔大
好多黃大仙、鑽石山客貪平坐61X,不會坐62X, 8D9D

引用:
原帖由 david1989 於 2021-6-9 11:27 AM 發表

好多黃大仙、鑽石山客貪平坐61X,不會坐62X, 8D9D
咁就睇嚟61X比想像中更穩妥的

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-9 12:04 PM 發表

咁就睇嚟61X比想像中更穩妥的
平線嘅背後就係狂俾九巴陰乾推人上貴線

就算通咗對土瓜灣下路、近碼頭一帶的影響不大,坐屯馬線去屯南(豐景園、翠寧、友愛安定...)要轉一程輕鐵,61X一程過,未必撬到太多客走

始終61X客倉係屯南,條龍翔道幾爛都好一樣咁多客,要撬早喺未通車都撬哂

引用:
原帖由 FunKY 於 2021-6-9 02:16 PM 發表

平線嘅背後就係狂俾九巴陰乾推人上貴線
算把啦,而家啲客用app睇時間搭車,九巴真係以為咁易推人上貴線咩

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-6-9 02:28 PM 發表

就算通咗對土瓜灣下路、近碼頭一帶的影響不大,坐屯馬線去屯南(豐景園、翠寧、友愛安定...)要轉一程輕鐵,61X一程過,未必撬到太多客走

始終61X客倉係屯南,條龍翔道幾爛都好一樣咁多客,要撬早喺未通車都撬哂
全中,真係有影響嘅就唔會等通咗先反映出嚟(85X其實都係一樣),呢個亦反向解釋到港鐵點解定屯馬線班次會係比一啲人想像中疏

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-9 02:58 PM 發表

全中,真係有影響嘅就唔會等通咗先反映出嚟(85X其實都係一樣),呢個亦反向解釋到港鐵點解定屯馬線班次會係比一啲人想像中疏
TML班次其實跟西鐵一樣,何來「比想像中疏」呢

講番61X,繁時龍翔道只係慢車,一過獅隧位就快番,加上收得平,應該只會趕走少量住屯門站附近D客

引用:
原帖由 FunKY 於 2021-6-9 03:19 PM 發表

TML班次其實跟西鐵一樣,何來「比想像中疏」呢

講番61X,繁時龍翔道只係慢車,一過獅隧位就快番,加上收得平,應該只會趕走少量住屯門站附近D客
因為有啲人傻更更話要密過而家咁定嘛,知道好似西鐵一樣班次咁疏就非常不滿,老實,港鐵點會死錯人呀

其實屯門站附近堆客係咪真係會有人由61X轉去鐵都好難講,除非個目的地真係響正嗰幾個港鐵站隔離啫

鑽石山人, 就算通左車,都係坐61X啦
起碳巴士有位坐
地鐵係有位坐,但要企太耐,
如果61X 唔塞車計, 又係會快過地鐵到市中心

係都85X先

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-6-9 06:37 PM 發表

係都85X先
85X響#4分析咗,真係有影響應該通咗一期就已經出現

主題標籤 #屯馬線
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]