• 瀏覽: 2,949
  • 回覆: 57
2000 @ 大圍站

2040 @ 創新路公廁,小便,休息30分鐘,飲野

2110 休息完上路

2153 @ 大美督水壩,入去兜左轉

2159 @ 水壩正中間,左右兩邊係黑山黑海

2217 @ 大美篤大斜坡

2317 @ 降下坳燒烤場,廁所小便,休息,飲野

0017 @ 大埔墟站

趕得切搭港鐵尾班車

上到大埔墟站月台,目送車尾,等多10分鐘下班車

大圍站落車諗住屯馬綫去啟德方向快d,點知聽到廣播話尾班車已經開出,冇車,結果又等下班大圍至九龍塘,又等多7分鐘

32.5公里,嘩

試過有次相同路綫,去到雞谷樹下,之後經鎖羅盤去埋荔枝窩,再原路折返大埔墟站

仲有次係秀茂坪去觀塘海濱花園,再去尖沙咀,再西九,再一路向北直到荃灣,上埋大帽山頂

引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-6-9 02:42 AM 發表

32.5公里,嘩
325 公哩,嘩

原來睇錯咗
嘥咗個"嘩"字

引用:
原帖由 梳化上的玉腿 於 2021-6-9 08:26 AM 發表

325 公哩,嘩

原來睇錯咗
嘥咗個"嘩"字

一係英制哩miles(美國都有用),一係法制公里(KM,千米,亦都係國際單位),邊有公哩

引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-6-9 08:28 AM 發表

一係英制哩miles(美國都有用),一係法制公里(KM,千米,亦都係國際單位),邊有公哩
咁都俾你到
好彩冇著低胸裝啫!

講番單車
點解師兄夜晚先踩大美督
不在日頭?
日頭才看到美景
夜晚看不到路上窿窿及沙石
較為危險

(明白香港人日間返工忙)

引用:
原帖由 梳化上的玉腿 於 2021-6-9 08:57 AM 發表

咁都俾你到
好彩冇著低胸裝啫!

講番單車
點解師兄夜晚先踩大美督
不在日頭?
日頭才看到美景
夜晚看不到路上窿窿及沙石
較為危險

(明白香港人日間返工忙)

熱,曬

不過新娘潭路有d廁所鎖左,例如涌背營地果個,得新娘潭對面,同降下坳冇鎖

啱先search左吓,原來真有「公哩」

好彩趕到尾班車,2點鐘返到屋企

我現在都未沖涼未洗頭未刷牙,仲着住尋日既衫同單車褲,喺電腦枱度趴住瞓左幾個鐘

原來我計錯左,30.8公里係大圍站至新娘潭公廁(加埋水壩來回),1.7公里係新娘潭公廁至降下坳,但漏左計回程

44.3KM係大圍站至新娘潭公廁(加埋水壩來回),再返返去大埔墟站。1.7公里係新娘潭公廁至降下坳,條數應該係44.3 + 1.7x2 = 47.7KM

降下坳至大埔墟站15.3KM(用左一個鐘,開頭果段基本落斜多),計返32.5KM度,47.8KM,啱啱好

引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-6-9 10:07 AM 發表

原來我計錯左,30.8公里係大圍站至新娘潭公廁(加埋水壩來回),1.7公里係新娘潭公廁至降下坳,但漏左計回程

44.3KM係大圍站至新娘潭公廁(加埋水壩來回),再返返去大埔墟站。1.7公里係新娘潭公廁至降下坳,條數應該係44.3 + 1.7x2 = 47.7KM

降下坳至大埔墟站15.3KM(用左一個鐘,開頭果段基本落斜多),計返32.5KM度,47.8KM,啱啱好
你踩咩車 夜晚均速都系得15

引用:
原帖由 越南河童 於 2021-6-9 11:15 AM 發表

你踩咩車 夜晚均速都系得15
RB,計落係15咁上下

長程,15我覺得OK,4個鐘keep住勻速15算好OK。我早幾年之前踩都覺得好辛苦(大圍至降下坳再大埔墟,包水壩來回)

最威水係有次大圍站踩到雞谷樹下,再爬山經鎖羅盤去荔枝窩,之後再原路爬山出返雞谷樹下,再由雞谷樹下踩去大埔墟站搭車返工(夜更)

引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-6-9 11:45 AM 發表

RB,計落係15咁上下

長程,15我覺得OK,4個鐘keep住勻速15算好OK。我早幾年之前踩都覺得好辛苦(大圍至降下坳再大埔墟,包水壩來回)

最威水係有次大圍站踩到雞谷樹下,再爬山經鎖羅盤去荔枝窩,之後再原路爬山出返雞谷樹下,再由雞谷樹下踩去大埔墟站搭車返工(夜更)
希望師兄你唔係講笑啦,
我踩架20吋摺,國產雜牌貨,上斜落斜,包埋停燈位的均速 也大概 17km喎。

附件

Routie_210424_常平+企石_91km.jpg(137.32 KB)

2021-6-9 08:32 PM

Routie_210515_企石-橋頭_104km.jpg(131.4 KB)

Ricky_Hito_201226 (3).jpg(320.97 KB)

Ricky_Hito_201226 (3).jpg

大圍至新浪潭段路有坡度,唔係平路。水壩果段路有10幾個減速壆,珠三角好多地方平地多

珠三角長三角華北平原江漢平原,踩單車唔駛轉波(變速)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]