• 瀏覽: 3,011
  • 回覆: 27
本主題由 canon123 於 2021-6-20 07:56 PM 移動
歐盟已經出左公告,似係嘲笑緊我地無得去歐洲旅行。
明知大陸根本都不會容許歐盟公民入境免隔離(即使大陸接種率去到8成),根本係玩緊我地。
估唔到完全無力招架。

呢一刻,我真正羨慕星加坡。
連泰國受到的待遇(禮遇),都高過香港。

Based on the criteria and conditions set out in the recommendation, as from 3 June 2021 member states should gradually lift the travel restrictions at the external borders for residents of the following third countries:
  • Australia
  • Israel
  • Japan
  • New Zealand
  • Rwanda
  • Singapore
  • South Korea
  • Thailand

• China, subject to confirmation of reciprocity

Travel restrictions should also be gradually lifted for the special administrative regions of China Hong Kong and  Macao, subject to confirmation of reciprocity.

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2021/06/03/travel-restrictions-council-adds-japan-to-the-list-of-countries-for-which-member-states-should-gradually-lift-restrictions-on-non-essential-travel/

熱賣及精選
引用:
原帖由 aiiijima 於 2021-6-9 09:31 AM 發表

明知大陸根本都不會容許歐盟公民入境免隔離(即使大陸接種率去到8成),根本係玩緊我地。
估唔到完全無力招架。

Based on the criteria and conditions set out in the recommendation, as from ...
gradually lift the travel restrictions at the external borders for residents of the following third countries:
  • Australia
  • Israel
  • Japan
  • Rwanda
  • Singapore
  • Thailand

點解日本疫情比香港嚴重都可以?
仲有Rwanda, Thailand
criteria係疫情定其他因素?
有New Zealand又無Australia?

一國兩制 已成泡影
司法獨立 形同虛設
胡適曾說過:爭你自己的自由就是爭國家的自由,因為自由平等的國家不是一群奴才建造得起來的
人大全面閹割香港民主選舉,卻美化說是「完善」
引用:
原帖由 aiiijima 於 2021-6-9 09:31 AM 發表

估唔到完全無力招架。

Based on the criteria and conditions set out in the recommendation, as from ...
subject to confirmation of reciprocity
咁即係日本南韓泰國新加坡全部都係雙向俾歐洲人全部唔洗隔?

一國兩制 已成泡影
司法獨立 形同虛設
胡適曾說過:爭你自己的自由就是爭國家的自由,因為自由平等的國家不是一群奴才建造得起來的
引用:
原帖由 時光五缺 於 2021-6-9 11:55 PM 發表

subject to confirmation of reciprocity
咁即係日本南韓泰國新加坡全部都係雙向俾歐洲人全部唔洗隔?
人地應該傾掂左, 公佈只係時間問題,甚至乎歐盟不介意蝕底少少先比呢幾個國家的遊客優先。
但好明顯知道香港澳門放棄主導權,只會盲從。
所以咪特登加d條件上去,等人地係背後笑。
人地已經計算過,知道香港一定唔會接受歐盟人士入境免隔離(當中係咪因爲方丈的原因,已經好清楚)。
就算香港最終要低頭,歐盟亦立於不敗之地。

加下連南韓都繞過香港,靜雞雞同星加坡,甚至乎疫情爆到七彩的泰國,臺灣搞旅遊氣泡。
短暫來睇你可以阿Q,但長遠來睇人地已經無視香港的存在。
中意外游的網友,應該有打算了(可以專心玩大灣區)。

引用:
原帖由 時光五缺 於 2021-6-9 11:54 PM 發表

gradually lift the travel restrictions at the external borders for residents of the following third countries:
  • Australia
  • Israel
  • Japan
  • Rwanda
  • Singapore
  • Thail ...
  • 證實香港(低風險地區,少感染個案)在歐盟的心目中,連盧旺達都不如。

引用:
    原帖由 時光五缺 於 2021-6-9 11:54 PM 發表

• Australia
  • Israel
  • Japan
  • Rwanda
  • Singapore
  • Thail ...
  • 點會無澳洲,名單上第一個已經寫住澳洲。

引用:
    原帖由 aiiijima 於 2021-6-10 08:44 AM 發表

人地應該傾掂左, 公佈只係時間問題,甚至乎歐盟不介意蝕底少少先比呢幾個國家的遊客優先。
    但好明顯知道香港澳門放棄主導權,只會盲從。
    所以咪特登加d條件上去,等人地係背後笑。
    人地已經計算過,知道香港一定唔會接受歐盟人士入境免隔離(當中係咪因爲方丈的原因,已經好清楚)。
    就算香港最終要低頭,歐盟亦立於不敗之地。

加下連南韓都繞過香港,靜雞雞同星加坡,甚至乎疫情爆到七彩的泰國,臺灣搞 ...
    知道香港一定唔會接受歐盟人士入境免隔離
    of coz!
    香!人都唔會想

一國兩制 已成泡影
    司法獨立 形同虛設
    引用:
    原帖由 aiiijima 於 2021-6-10 08:46 AM 發表

證實香港(低風險地區,少感染個案)在歐盟的心目中,連盧旺達都不如。
    點解50個非洲國家, 得Rwanda係低風險?
    Maritius, Cape Verde果d島唔係應該更安全??

一國兩制 已成泡影
    司法獨立 形同虛設
    一國兩制 已成泡影
    司法獨立 形同虛設
    引用:

估唔到完全無力招架。

其實又唔洗咁悲觀,就算打左疫苗, 一樣可能感染, 中左系外面醫條數都幾系野, 除非好似流感, 買D成藥就可以解決.

我都好想出去, 但亦擔心, 希望日後疫情再明朗D可以回復到以前

引用:
    原帖由 pinglap 於 2021-6-11 05:08 AM 發表

其實又唔洗咁悲觀,就算打左疫苗, 一樣可能感染, 中左系外面醫條數都幾系野, 除非好似流感, 買D成藥就可以解決.

我都好想出去, 但亦擔心, 希望日後疫情再明朗D可以回復到以前
    如果係擔心醫藥費,呢個風險一早有解決方法了(可能未必多人會知道),又唔使額外買保險。
    反而我覺得香港仲危險,下下封樓強檢,但又楸不出染病者。
    而且中門大開,任由高風險地區人士用各種理由入境,如印度,菲律賓,印尼。

我都好想出去, 但亦擔心疫情

引用:
    原帖由 油站芳香的壽包 於 2021-6-11 09:56 AM 發表

我都好想出去, 但亦擔心疫情
    我相信更加多人係因爲囘港的檢疫要求,而打退堂鼓。
    疫情反而唔係主要原因。
    最緊要戴好口罩,咩都假。

其實以一般香港人咁保守既性格
    我懷疑就算返黎唔駛隔離都未必有好多香港人出去

疫情嚴唔嚴重
    唔係睇個新感染實數
    係睇每10萬人有幾多新感染(7日平均值)
    同埋係上升定下降趨勢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
    [按此隱藏 Google 建議的相符內容]