• 瀏覽: 2,525
  • 回覆: 52
  • 追帖: 1
未來紅磡站原月台 被荒廢...

英國原意九鐵總站 是方便 轉隧巴

無啦啦搵大興土木,將富有歐洲特色、殖民色彩的車站結構,改成行上行落的屯馬線

希望碑石不會好似郵筒咁被拆走

附件

A5CC8BB1-5507-4009-826A-C111374E4341.jpeg(128.92 KB)

2021-6-9 10:23 AM

6EC8D85A-CF8B-4AA8-B110-4449E59D28A6.jpeg(12.34 KB)

61BC3C63-1637-4C0F-8AAA-CBE306D5444F.jpeg(228.63 KB)

熱賣及精選
拆左太空館同文化中心,重建真正殖民地風格既尖沙咀站, 方便轉天星小輪好唔好?

室內既東鐵站一向都難頂,紅磡係最難頂果個。

=================
沙中線都就過埋海仲轉咩隧巴?

無啦啦搵大興土木,將富有歐洲特色、殖民色彩的車站結構
===============
完全唔覺舊站有歐洲特色,只係老舊港色

引用:
原帖由 S兄 於 2021-6-9 10:23 AM 發表

未來紅磡站原月台 被荒廢...

無啦啦搵大興土木,將富有歐洲特色、殖民色彩的車站結構,改成行上行落的屯馬線

希望碑石不會好似郵筒咁被拆走
嚟緊東鐵可直接過海,仲使轉隧巴?
比著我就唔懷念,社會會進步

應該係話,原本總站在尖沙咀,因為尖沙咀地皮要改建太空館、文化中心
所以先縮短去紅磡(原名九龍),唔係為咗方便搭隧巴
呢度近城際列車,點解唔講轉乘城際列車?

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-9 11:06 PM 發表

應該係話,原本總站在尖沙咀,因為尖沙咀地皮要改建太空館、文化中心
錯,搬火車站絕對關海底隧道事
當年渡輪唔夠載先要起海底隧道,火車乘客就係尖沙嘴碼頭其中一個重要客源
唔搬埋火車站過去點分流乘客用海底隧道過海?
嗰陣紅磡灣只係一塊荒地,唔通搬個火車站過去貪得意

引用:
原帖由 kachungho 於 2021-6-11 07:22 AM 發表

錯,搬火車站絕對關海底隧道事
當年渡輪唔夠載先要起海底隧道,火車乘客就係尖沙嘴碼頭其中一個重要客源
唔搬埋火車站過去點分流乘客用海底隧道過海?
嗰陣紅磡灣只係一塊荒地,唔通搬個火車站過去貪得意
錯乜嘢?翻查歷史資料,睇唔到,有咩關係,如果係咁,東鐵當年直接過海都得啦,使乜轉隧巴?
九鐵,點解又咁傻,送客比巴士?

你有興趣,可以去香港歷史檔案館睇吓
只係尖沙咀海濱,珍貴地段,港府認為另作用途,將尖沙咀,搬去九龍(紅磡)

地鐵荃灣線,都有尖沙咀-金鐘海底隧道
新界居民,九鐵直接轉地鐵過海都得啦
點解又要轉多程過海巴士,咁麻煩?

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-11 11:57 AM 發表

錯乜嘢?翻查歷史資料,睇唔到,有咩關係,如果係咁,東鐵當年直接過海都得啦,使乜轉隧巴?

只係尖沙咀海濱,珍貴地段,港府認為另作用途,將尖沙咀,搬去九龍(紅磡)

九鐵唔過海,因為窮。

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-11 11:57 AM 發表

你真係離地到一個點
九龍火車站1975年搬去紅磡灣,嗰陣地鐵毛都未有一條,同一年成個香港地鐵project差啲流產你又知唔知?
6、70年代港英政府窮到一個點,海底隧道係用BOT形式融資先起得成
嗰陣九鐵仲係用柴油機車加單綫行車,直接過海無論財政定技術上都唔可行
如果留喺尖沙嘴嘅話,萬一地鐵起唔成就大鑊;相反海底隧道1972年就通咗車
喺方便乘客過海嘅前提下,九龍火車站搬去紅磡灣就係限米煮限飯兼包生仔嘅解決方法

70年代香港各種公共交通工具都逼爆,無論九鐵定巴士本身已經多客到滿瀉,邊有咩送唔送客
多年嚟嘅實踐亦都證明火車+隧巴係廣為接受嘅出行模式

引用:
原帖由 kachungho 於 2021-6-12 02:51 AM 發表

你真係離地到一個點
九龍火車站1975年搬去紅磡灣,嗰陣地鐵毛都未有一條,同一年成個香港地鐵project差啲流產你又知唔知?
6、70年代港英政府窮到一個點,海底隧道係用BOT形式融資先起得成
嗰陣九鐵仲係用柴油機車加單綫行車,直接過海無論財政定技術上都唔可行
如果留喺尖沙嘴嘅話,萬一地鐵起唔成就大鑊;相反海底隧道1972年就通咗車
喺方便乘客過海嘅前提下,九 ...
九龍站同西隧有冇關係?
油塘站同東隧有冇關係?

你答得出嗎?

咁我理解為搬遷去紅磡站,方便理工大學返學,又對唔對?

後來東鐵都再度延長至尖東,(只係後來改為西鐵站)
你覺得尖沙咀真係唔緊要?九鐵真係唔重視尖沙咀?

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-9 11:06 PM 發表

好心你啦 吾識又死撐

1975年講城際列車😂😂😂

直通車幾時通架 新香講人

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-12 03:45 AM 發表

九龍站同西隧有冇關係?
油塘站同東隧有冇關係?

你答得出嗎?

咁我理解為搬遷去紅磡站,方便理工大學返學,又對唔對?

後來東鐵都再度延長至尖東,(只係後來改為西鐵站)
你覺得尖沙咀真係唔緊要?九鐵真係唔重視尖沙咀?
95搭8

引用:
原帖由 kachungho 於 2021-6-12 02:51 AM 發表

你真係離地到一個點
喺方便乘客過海嘅前提下,九 ...
同d新鄉講人小朋友 根本無法溝通

引用:
原帖由 買恆大已發達 於 2021-6-12 07:43 AM 發表

95搭8
你理解唔到,就話人九唔搭八🤣
中文你都唔識?

九龍火車站同紅隧有咩關係?
油塘地鐵站轉車去東隧,九龍站轉車去西隧巴士,點解又唔成立啊?

引用:
原帖由 買恆大已發達 於 2021-6-12 07:42 AM 發表

好心你啦 吾識又死撐

1975年講城際列車😂😂😂

直通車幾時通架 新香講人
城際列車,1910年通車,1949停辦,1979年4月4日再次復辦

主題標籤 #屯馬線
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]