• 瀏覽: 15,635
  • 回覆: 493
  • 追帖: 7
早幾年同親戚去過溫哥華,當年都未有打算移民,不過一去到溫哥華,我唔覺得自己去咗外國,而係返咗大陸……
溫哥華啲華人仲多過外國人,個個都講普通話……
然後今日見到加拿大開多兩條移民路,加上父母都想移民退休。
我想問下師兄,大家有冇經濟,去到溫哥華係唔係真係唔識英文都可以生活到?
我當然會叫兩老都學下英文,但係始終年紀大,學習能力都有限,想睇下邊度適合啲老人家退休。

//

按照這項政策,香港居民符合申請資格的條件包括:持有香港特區護照或英國國民海外護照,擁有加拿大的臨時居民身份,滿足具體的語言、教育和工作要求,而且在申請永久居民卡以及永久居民卡申請獲批准時人必須是在加拿大。

途徑A適用於申請前三年在加拿大獲得大專及以上學位者,途徑B適用於申請前三年在加拿大有至少一年全職工作經驗或相當於一年全職工作的半職工作經驗者並在申請前五年在加拿大獲得大專及以上學位。

申請人依然需要按照正常的渠道申請加拿大的永久居民,接受檢查並滿足相關的要求。

熱賣及精選
事實上溫哥華華人同西人既比例確實係差唔多,特別係Richmond 簡直就係華人區。見到中文字比英文字多,所以生活根本唔太需要講太多英文都無問題。當然,英文基本既對答如果識就更加方便啦~

都係果句啦 比起好似我地依D幾年前尼左溫哥華,辛辛苦苦都未必搵到工攞到工簽既人,救生艇計劃唔止救左未尼加拿大既香港人,仲救左好多尼左好多年好想留底既香港人~ 我地d clients都唔知笑定喊好,而家終於攞到PR啦,但係唔係靠自己努力換尼 之前既辛苦好似白廢咁😂
講留正題啦!溫哥華節奏比香港慢,但因為華人都佔左一大部分,所以生活節奏比起其實國家或其實省份會快少少,所以非常適合退休既香港人過生活~
希望解答到你啦😜

幾年前無端端尼左溫哥華既地道香港人
我讀書 我做野 我搞移民 ~忙到甩碌
但係得閒都會掛住下香港~

成日比人話我扮傻 你地有無諗過其實我扮緊正常?
唔識英文去嚟做乜

我87年頭跟屋企人移民溫哥華, 睇住Richmond由一個農村發展成北美最大嘅華人社會.  基本上老人家去到唔識英文都冇問題一定生活到, 但係生活圈子會一定會笮, 局限咗去唐人地方.

引用:
原帖由 fng0202 於 2021-6-14 01:01 AM 發表

我87年頭跟屋企人移民溫哥華, 睇住Richmond由一個農村發展成北美最大嘅華人社會.  基本上老人家去到唔識英文都冇問題一定生活到, 但係生活圈子會一定會笮, 局限咗去唐人地方.
老人家仲需要學習認識社會咩?Richmond係新華埠, 夠華裔自給自足啦~

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
根本溫哥華列治文係幾十年來香港移民重新打做出來的新香港, 上至政府高官, 議員, 律師, 醫生, 教授......以至販夫走卒, 平民百姓, 都有講廣東話既人材.
我在溫哥華卅多年, 可以大聲講加拿大係老人同兒童既天堂, 中間的因為稅重, 所以幸福感比較薄弱, 我家老人退休, 在我移民後, 家屬移民列治文, 一毛錢薪俸稅都未納過, 現在住政府老人院, 獨立帶廁所單人房, 註院有醫生護士, 食住費用全包, 每個月有約4百零用錢. 平常時間開車車佢出黎飲茶打麻雀, 無憂無慮.
我舅父係香港住老人院, 環境令我探佢一次喊一次.

近十年感覺大陸人移民到加拿大比香港人更多, 佢地自成一格, 現在溫哥華講國語比廣東話普遍, 眼見以前老外批評香港人起大屋叫Monster House怪獸屋, 現在大陸人起既大屋係怪獸屋幾倍咁大. 因為現在中國人多勢眾, 佢地都收曬聲, 悶聲發大財, 收錢搬屋到埠仔嘆世界.

如果你話大陸人將香港袋咗入袋, 我可以話大陸人將溫哥華袋緊入袋!

香港人將溫哥華亞洲化, 將列治文由鄉村小鎮Town, 充值為一個城市City, 亦享受左溫哥華十多年全球最佳城市的美好生活, 現在由中國新移民接棒......

中國大媽兩年間用5億加元(約32億港元)買下溫哥華埠仔兩個Mall

如果係曱甴,早走早著,去邊度都冇所謂,最緊要離開香港

引用:
原帖由 核爆到割蓆 於 2021-6-14 04:49 AM 發表

如果係曱甴,早走早著,去邊度都冇所謂,最緊要離開香港
中國大媽係曱甴

老人家有茶飲有麻雀打;有老朋友在香港喎

引用:
原帖由 claraincanada 於 2021-6-11 05:23 AM 發表

事實上溫哥華華人同西人既比例確實係差唔多,特別係Richmond 簡直就係華人區。見到中文字比英文字多,所以生活根本唔太需要講太多英文都無問題。當然,英文基本既對答如果識就更加方便啦~

都係果句啦 比起好似我地依D幾年前尼左溫哥華,辛辛苦苦都未必搵到工攞到工簽既人,救生艇計劃唔止救左未尼加拿大既香港人,仲救左好多尼左好多年好想留底既香港人~ 我地d clients都唔知笑定喊好,而家終於攞到 ...
香港大把藍屍都持加藉護照

主題標籤 #移民
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]