• 瀏覽: 1,676
  • 回覆: 19
如題。請各師兄可否分享一下golf曾經返原廠更換各種零件/耗損品的價錢及人工。

精選汽車
引用:
原帖由 sumsumwong 於 2021-6-9 01:34 PM 發表

如題。請各師兄可否分享一下golf曾經返原廠更換各種零件/耗損品的價錢及人工。
轉左錦龍做代理,乜都貴晒!Check一次車,依家要4千幾,仲有坐維修中心果班人,全部轉晒,新的呢班,感覺唔太熟車,我下次或者唔再去

例如在原廠更換前/後避震,迫力碟/皮,有人無試過更換用了多少錢(零件+人工)?

引用:
原帖由 sumsumwong 於 2021-6-9 07:26 PM 發表

例如在原廠更換前/後避震,迫力碟/皮,有人無試過更換用了多少錢(零件+人工)?
呢d野有何必要返原廠?!電腦野就兩睇啫!

引用:
原帖由 sumsumwong 於 2021-6-9 07:26 PM 發表

呢啲普通野就唔使返原廠, 街邊車房都識換

引用:
原帖由 gerson161 於 2021-6-9 06:49 PM 發表

轉左錦龍做代理,乜都貴晒!Check一次車,依家要4千幾,仲有坐維修中心果班人,全部轉晒,新的呢班,感覺唔太熟車,我下次或者唔再去
換代理之前, 1500 check車, 每次回原廠
去年問要4xxx
結果去了專門搞VW/AUDI的車房...1100 連 check
沒有辦法, 窮

引用:
原帖由 eriealan 於 2021-6-9 08:33 PM 發表

去年問要4xxx
結果去了專門搞VW/AUDI的車房...1100 連 check
沒有辦法, 窮
師兄:可否PM你間車房,我都搵緊,謝謝!

叫佢報價唔得咩?

引用:
原帖由 eriealan 於 2021-6-9 08:33 PM 發表

去年問要4xxx
沒有辦法, 窮
我10年前㗎七代1.4,上一個代理,就算買套票都要3590,當時大部份代理一般車都係咁上下價錢,雖然我有一段時間冇養車,如果1500呢個價位似係~90年代初期,唔會係咁近期

引用:
原帖由 dudehk 於 2021-6-10 02:00 PM 發表

我10年前㗎七代1.4,上一個代理,就算買套票都要3590,當時大部份代理一般車都係咁上下價錢,雖然我有一段時間冇養車,如果1500呢個價位似係~90年代初期,唔會係咁近期

記錯, 2500

引用:
原帖由 eriealan 於 2021-6-10 05:29 PM 發表

記錯, 2500
見到有32,R36咁唔係上一個代理大眾啦,係再上一個大昌,應該08/09年之前,咁$2500亦都好符合當時嘅收費

引用:
原帖由 dudehk 於 2021-6-10 06:40 PM 發表

見到有32,R36咁唔係上一個代理大眾啦,係再上一個大昌,應該08/09年之前,咁$2500亦都好符合當時嘅收費
ching 疑心好重,不知道是不是好事

引用:
原帖由 eriealan 於 2021-6-10 09:11 PM 發表

ching 疑心好重,不知道是不是好事
兩個價, 一個比過咗warranty 嘅車用

新車要keep warranty又另一個價

以前唔多呢種玩法

其實之前係車房更換了以下零件及用了這些費用(全部用原廠料及計埋人工):

換引擎皮帶及齒輪:$3000
漏油及換後避震用了:$10,000
換abs sensor,水箱,和尚頭:$10,000

如果返原廠都係差不多價錢,咁我情願返原廠維修,起碼唔會比人呃。所以先問下師兄原廠價錢以作比較。

引用:
原帖由 sumsumwong 於 21/6/2021 16:15 發表

其實之前係車房更換了以下零件及用了這些費用(全部用原廠料及計埋人工):

換引擎皮帶及齒輪:$3000
漏油及換後避震用了:$10,000
換abs sensor,水箱,和尚頭:$10,000

如果返原廠都係差不多價錢,咁我情願返原廠維修,起碼唔會比人呃。所以先問下師兄原廠價錢以作比較。
好靚既間車房?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]