• 瀏覽: 3,503
  • 回覆: 6
  • 追帖: 2
想問吓假如面試完,當佢請你的話,係唔係多數都會打電話直接聯絡個受聘者通知佢去驗身之後再入職?如果唔係電話通知既話,因為面試完等到正式入職可能都要搞幾個月,如果出信的話唔排除可能有部份人已經做緊其他工作,咁佢咪浪費時間搞啲信,電話問咪仲直接。
如果有經驗的朋友請解答下🙏

熱賣及精選
引用:
原帖由 初學駕駛者 於 2021-6-9 01:55 PM 發表

想問吓假如面試完,當佢請你的話,係唔係多數都會打電話直接聯絡個受聘者通知佢去驗身之後再入職?如果唔係電話通知既話,因為面試完等到正式入職可能都要搞幾個月,如果出信的話唔排除可能有部份人已經做緊其他工作,咁佢咪浪費時間搞啲信,電話問咪仲直接。
咩職位先?
唔同職位,有唔同嘅通知方式。

引用:
原帖由 無名ABC 於 2021-6-9 09:10 PM 發表

咩職位先?
唔同職位,有唔同嘅通知方式。
請問“交通督導員”、“康文署 二級文化工作助理員”,會用咩方式通知面試、驗身 同 聘請?

引用:
原帖由 wai201643 於 2021-6-9 10:40 PM 發表

請問“交通督導員”、“康文署 二級文化工作助理員”,會用咩方式通知面試、驗身 同 聘請?
康文據知係收信通知面試+驗身+聘請

正常電話都係初步問你係咪真係想做, 之後佢都會寄份offer/叫你上門攞。等你簽左有條件聘書後就叫你去驗身。
你驗身都要帶政府封信去診所佢先會幫你驗身, 總括而言每個程序都白紙黑字寄黎寄去, 我就未試過口講口賠啦

有啲部門人事科手腳慢嘅隨時搞你三四個月, 所以政府工等佢開飯真係死咗都未天光

引用:
原帖由 初學駕駛者 於 2021-6-9 01:55 PM 發表

當政府落實聘用你的時候,佢會問你幾時返工!
如果你想3個月後先返,你就要俾証明招聘部門點解要咁遲!

引用:
原帖由 wai201643 於 2021-6-9 10:40 PM 發表

出信或電郵通知再出信。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]