• 瀏覽: 2,959
  • 回覆: 27
  • 追帖: 2
請問珍寶2匹變頻窗分冷氣機好用嗎?對比變頻窗口機如何?

網上查下消委會有沒有資料啱你,早排有冷氣機報告喎,搵慳電又夠凍機啦,貴買平用。

差一條街左右,21 分貝 vs 40-45 分貝

引用:
原帖由 littlepat 於 2021-6-9 01:59 PM 發表

你想比啲乜先?

假設有石台
如果比較係窗口比窗分我會用窗分。變頻就不了,定速簡單又平。

引用:
原帖由 天字荳號飛 於 2021-6-9 04:30 PM 發表

差一條街左右,21 分貝 vs 40-45 分貝
大柑真係好靜,享受中。

三O得19分貝添。

太靜就無風

引用:
原帖由 CKFung 於 2021-6-9 05:05 PM 發表

假設有石台
如果比較係窗口比窗分我會用窗分。變頻就不了,定速簡單又平。
但係每年電費差1000蚊wor, 唔係仲貴咩

引用:
原帖由 太大星 於 2021-6-9 05:36 PM 發表

大柑真係好靜,享受中。

三O得19分貝添。

太靜就無風
我就是用 3 零,廢事寫太低,嚇親人!

珍寶唔好用,3年玩完

引用:
原帖由 darkstealer 於 2021-6-9 05:42 PM 發表

但係每年電費差1000蚊wor, 唔係仲貴咩
如果電費係你最看重的部份,禁就買變頻。
而我鐘意定頻少電子野噤用,製冷快潛力夠,抽濕力夠。
代價當然係電費。

引用:
原帖由 littlepat 於 2021-6-9 01:59 PM 發表

之前用聲寶牌匹半定頻,而家用珍寶兩匹窗分變頻冷暖,一年大概開九個半月冷氣,一年多下來,慳咗大概七千幾蚊電費左右

引用:
原帖由 袋中存在了才藝 於 2021-6-9 06:48 PM 發表

之前用聲寶牌匹半定頻,而家用珍寶兩匹窗分變頻冷暖,一年大概開九個半月冷氣,一年多下來,慳咗大概七千幾蚊電費左右
因為公屋唔算大三百零呎,一部照喜曬,又好怕潮濕啲衫唔乾,除咗香港最凍嗰一兩個月之外,基本上長期著住,22-23度左右

引用:
原帖由 袋中存在了才藝 於 2021-6-9 06:51 PM 發表

因為公屋唔算大三百零呎,一部照喜曬,又好怕潮濕啲衫唔乾,除咗香港最凍嗰一兩個月之外,基本上長期著住,22-23度左右
因為我而家用緊樂聲兩匹窗口機,想靜啲同慳電啲所以考慮緊換窗口式分體冷氣機,每年開7-8個月,每日開10-12小時,唔知一年可以慳到幾多電費…

引用:
原帖由 袋中存在了才藝 於 2021-6-9 06:48 PM 發表

終於有人講出一年電費差價,長開差好遠!!!

珍寶兩匹機吹風頁只可以水平及向下45度自動掃風, 如果你冷氣機下正正係餐枱變左死位, sorry吹唔到的, 只有焗住冷氣地食飯

利申: 奶野中

魔鬼: 龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]