• 瀏覽: 1,068
  • 回覆: 12
政府工
A工 對工作性質好有興趣,畢業之後一路做相關行業攞經驗,但知道入到去無乜晉升機會,升一級要等10年以上
B工 做既野完全不同,可以話係轉行,工作內容都唔抗拒既,做幾年就有得升,升一級講緊多20k

夢想與現實,大家會點揀?

升一級多20K, 唔使比較吖嘛😓😓

1如世冇爭就揀佢

2想向上游呢份

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-6-9 03:17 PM 發表

1如世冇爭就揀佢

2想向上游呢份
3. 亞媽係女人

B

打工為搵錢

有錢就可以有好多工餘興趣,就算份工唔係自己興趣都冇損失

有錢就有興趣   女人都買得起

金錢既力量係幾咁大

揀興趣先唔會後悔

引用:
原帖由 晨中遇上你 於 2021-6-11 03:06 AM 發表

揀興趣先唔會後悔
認同師兄所講,好驚自己會後悔
見過唔少人逗住份天價人工,做得一啲都唔開心,或者無哂work life balance
有錢唔一定搵得返興趣,B工都算辛苦要返shift同OT,自己又有家庭無乜工餘時間

引用:
原帖由 異域肥朋友 於 2021-6-9 02:21 PM 發表

政府工
A工 對工作性質好有興趣,畢業之後一路做相關行業攞經驗,但知道入到去無乜晉升機會,升一級要等10年以上
B工 做既野完全不同,可以話係轉行,工作內容都唔抗拒既,做幾年就有得升,升一級講緊多20k

夢想與現實,大家會點揀?
興趣行先 否則很難長久

引用:
原帖由 異域肥朋友 於 2021-6-11 08:49 AM 發表

認同師兄所講,好驚自己會後悔
見過唔少人逗住份天價人工,做得一啲都唔開心,或者無哂work life balance
有錢唔一定搵得返興趣,B工都算辛苦要返shift同OT,自己又有家庭無乜工餘時間
B工回報多好多咩

引用:
原帖由 Horseact 於 2021-6-11 03:36 PM 發表

興趣行先 否則很難長久
問題係你有興趣嗰份工,本身可唔可以長久。

我都試過做一份好有興趣嘅工,但嗰行冇前景,做做下行業萎縮,連間公司都執埋。

我亦試過做一份好悶,完全冇興趣嘅工,為左令返工有意義啲,我盡量諗下點樣做好佢,結果得到上司賞識,同啲同事又夾,每日返工都好開心。

如果你無興趣, 就有有機會升你都未必過到BAR.
政府工嘛! 先選興趣, 後選前途.

打工無性趣,不如死咗去

Built your dream
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]