• 瀏覽: 2,248
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
想當年,阿Sam,阿倫,哥哥,學友,阿Lam,克勤,黃凱芹等等。。。各有各的風格,唱腔,個個都很有辨識度的

最近十年,女歌手還好一些,年輕男歌手,不單沒唱功,唱腔還單一化,個個都要模仿一個人,個個都係”醫臣腔”,同唔同意?可唔可以有d自己風格唱腔?真係頂唔順

熱賣及精選
會唔會係eason太全面所以產生錯覺?

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2021-6-9 02:38 PM 發表

想當年,阿Sam,阿倫,哥哥,學友,阿Lam,克勤,黃凱芹等等。。。各有各的風格,唱腔,個個都很有辨識度的

最近十年,女歌手還好一些,年輕男歌手,不單沒唱功,唱腔還單一化,個個都要模仿一個人,個個都係”醫臣腔”,同唔同意?可唔可以有d自己風格唱腔?真係頂唔順
咁你好少聽歌. 定係只聽星夢傳奇嗰啲模仿大賽?
現時香港係有史以來, 音樂風格最豐富既年代.

聽下張天賦, 反對無效, GOOD TIME, 都唔係醫臣腔.

再聽下林家謙, 一人之境, 亦都完全唔係醫臣腔.

再聽下193, 睡到3點, 根本無可能係醫臣腔.

引用:
原帖由 jim_jim_s 於 2021-6-9 04:07 PM 發表

會唔會係eason太全面所以產生錯覺?
D新仔成日扮E臣個把慵懶既聲音唱,一個係咁,兩個又係咁,唔通咁樣唱至叫時尚

K歌質素

輸到冇晒自信

引用:
原帖由 Bryanna58451 於 2021-6-10 01:22 AM 發表

唔同意?

而家系胡鴻鈞我會聽, 許庭鏗都只系間中有好歌.

女歌手都唔多覺有幾大辨析度!

真係隨街也是陳奕迅

以前歌手嘅唱腔係由唱片公司形象顧問同唱歌老師為歌手度身訂造,並非歌手自己想點唱就點唱,不過可能依家樂壇萎縮唱片公司都唔太想投資係呢搵唔到錢嘅業務上啦

個個都假音,毛管戙。

Eason 有腔?

皇上軒已經好有自己一格啦

最鐘意的車款始終是MCW,
其次是E蛇龍,ZF密龍,
之後排名不分先後有
絕大部份冷龍/冷鷹
(尤其銀柱AD,新記布牌DA,
城記8XX),
三菱,MAN,
仲有部份ATE,歐三躉,ASU
引用:
原帖由 頌當涯角 於 2021-6-9 02:38 PM 發表

即係個個都模仿冇自己風格?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]