• 瀏覽: 6,582
  • 回覆: 72
+2
引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-10 08:44 AM 發表

屯荃鐵路最大問題係去到荃灣後再無延伸嘅話,價值唔大
又會增加現有鐵路負荷,屯馬綫,荃灣綫出市區
不過唔知會唔會延長到天水圍北,彌補天水圍北,冇西鐵不足

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-10 12:34 PM 發表

又會增加現有鐵路負荷,屯馬綫,荃灣綫出市區
不過唔知會唔會延長到天水圍北,彌補天水圍北,冇西鐵不足
延伸得落去當然係新線,唔會再拮落去現有路線咁傻仔

天水圍北就麻煩啲,除非之後唔介意響延伸過深圳灣時要拗大少少個灣

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-10 02:15 PM 發表

延伸得落去當然係新線,唔會再拮落去現有路線咁傻仔

天水圍北就麻煩啲,除非之後唔介意響延伸過深圳灣時要拗大少少個灣
當然係新線,荃灣西站、荃灣站做轉乘站,就增加舊鐵路負荷

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-10 04:26 PM 發表

當然係新線,荃灣西站、荃灣站做轉乘站,就增加舊鐵路負荷
咁樣,如果係去到荃灣嘅,估計都係去荃灣站俾人轉車去大窩口至葵芳,不過我所講嘅延伸就點止咁簡單,起碼出到九龍,之前都有版友brainstorm過,可以搵返舊帖睇吓--嗱,同大家講明先呀,睇還睇唔好推帖呀,唔係就當灌水處理

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-9 05:24 PM 發表

嗰陣都略略研究過係無可能咁做,本身尖東站都已經再深咗一層,再攪多一層響下低未必適合
宜家西鐵綫喺荃灣綫隧道上方穿過,如果尖東站向下發展新月台就會同荃灣綫衝突
再者紅磡站落尖東站已經坡度已經貼近設計上限,相信好難再落斜去一個更深嘅月台

引用:
原帖由 kachungho 於 2021-6-10 09:47 PM 發表

宜家西鐵綫喺荃灣綫隧道上方穿過,如果尖東站向下發展新月台就會同荃灣綫衝突
再者紅磡站落尖東站已經坡度已經貼近設計上限,相信好難再落斜去一個更深嘅月台
就係,所以仲諗住東鐵入返尖東基本上可以bye bye

時代會變遷,現在觀塘綫都唔能夠直接過海去中環,撥歸荃灣綫
東面都唔能夠直接過海去北角/鰂魚涌,撥歸將軍澳綫

尖東站易手,都係時代嘅變遷

最初嘅尖東站根本係建俾東鐵做總站,都運行過一段時間,後來先又變返去紅磡,你睇尖東個站幾大就知道本身係預留俾一定數量嘅大陸人落嚟香港。

引用:
原帖由 狂收股息 於 2021-6-11 03:43 PM 發表
最初嘅尖東站根本係建俾東鐵做總站,都運行過一段時間,後來先又變返去紅磡,你睇尖東個站幾大就知道本身係預留俾一定數量嘅大陸人落嚟香港。
你呢句完全係倒轉,你可以留意尖東站月台頭尾兩端係特別窄,本身九鐵仲諗住尖東站只興建九卡月台,其餘三卡列車嘅乘客要走過中間嘅車卡落車
九鐵係想慳成本

宜家咪轉一次車, 有乜問題?

2004年之前,一樣都要轉車。

當然,你可以話再早廿幾年又唔洗轉車,不過,班次有幾密呢。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-6-11 08:52 PM 發表
宜家咪轉一次車, 有乜問題?

2004年之前,一樣都要轉車。

當然,你可以話再早廿幾年又唔洗轉車,不過,班次有幾密呢。
轉地鐵🚇去尖沙咀

引用:
原帖由 觸電俠 於 2021-6-9 04:31 PM 發表
有樣嘢我真係唔係好明,點解東鐵線唔可以北上羅湖落馬洲,南下尖東?
屯馬轉車係大圍,沙中就沙田,落地鐵就九龍塘,如果多一個尖東站唔係更加有效打散個人流,唔洗集中係某幾個站乜?
我冇記得 2004 年到 2009 年東鐵線係可以直出尖東??
尖東站比東鐵線運作總好過比西鐵線。

沙中線直接過海就係一種分流措施
如果沙中又走返去尖東, 然後叫人尖東落車坐返荃灣線?

情況同觀塘線cut過海段一樣,先率先俾觀塘線使用,然後分別送俾荃灣線/將軍澳線用,mtr只顧大眾利益而犧牲少數利益,北港島線本來把港島線一分為二,分流效率較交匯為大,但要犧牲港島一程過乘客。
ps: 尖東往紅磡頭車在歸西鐵時沒有維持0528開出,宜家延遲至0604開出,就算屯馬線通車都沒有修正,需要改善

引用:
原帖由 s051324 於 2021-6-12 10:22 AM 發表
情況同觀塘線cut過海段一樣,先率先俾觀塘線使用,然後分別送俾荃灣線/將軍澳線用,mtr只顧大眾利益而犧牲少數利益,北港島線本來把港島線一分為二,分流效率較交匯為大,但要犧牲港島一程過乘客。
ps: 尖東往紅磡頭車在歸西鐵時沒有維持0528開出,宜家延遲至0604開出,就算屯馬線通車都沒有修正,需要改善
係本身同東鐵頭班車開得早有關

黃埔/何文田要去油麻地轉車,轉荃灣線過海
咁樣轉車法,直頭樣衰,唔係同層跨月台轉乘
要等電梯轉乘,未必個個位有電梯,好夾硬嚟

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-11 07:28 PM 發表

你呢句完全係倒轉,你可以留意尖東站月台頭尾兩端係特別窄,本身九鐵仲諗住尖東站只興建九卡月台,其餘三卡列車嘅乘客要走過中間嘅車卡落車
九鐵係想慳成本
真的嗎? 更早方案東鐵拉去柯士甸,該版本未提及減至9卡

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]