• 瀏覽: 6,370
  • 回覆: 55
公會變成搞聯誼, 最終QP 考試會唔會又要改???
好似最近先改左一次咋喎..

熱賣及精選
到時,舞會仲有咩存在價值!

引用:
原帖由 Cepa 於 2021-6-9 08:54 PM 發表

到時,舞會仲有咩存在價值!
評審入會資格,考試,收生cpd,學術講解咁囉,裏面大粒嘅當然有路數,或者搞下生意,如幫手做好PR準備,做monitor之類

Don't bother people for help without first trying to solve the problem yourself.

引用:
原帖由 awongyuk 於 2021-6-9 09:59 PM 發表

評審入會資格,考試,收生cpd,學術講解咁囉,裏面大粒嘅當然有路數,或者搞下生意,如幫手做好PR準備,做monitor之類
到時,師姐你都會支持嗎?

大陸個CICPA係財政部簽發,難度好高。
到時唔知香港既CPA會唔會好似整到大陸既咁難。
啲人可能會走哂去考澳洲CPA?

自己考左CICPA既兩份試卷,溫緊書計劃打大佬

未來hkicpa會歸入cicpa,而且用中文考試

其實要諗香港政府會否絕到不承認ACCA、澳洲CPA在港執業資格

個公會搞到似乜,不妨睇吓保險業三會而家變成點
當年我係做PIBA發牌的公司,有時都要上佢office辦理文件,個office由半層樓縮到19年的得一間房

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-6-10 12:07 PM 發表

其實要諗香港政府會否絕到不承認ACCA、澳洲CPA在港執業資格

當年我係做PIBA發牌的公司,有時都要上佢office辦理文件,個office由半層樓縮到19年的得一間房
搞清楚先啦,要係香港執業一定要係hkicpa會員。
所以係咪ACCA,或其他國家的CPA資格,根本無關。
因爲最終都要入會先可以係香港執業,即簽報告。
但大部分會計工種根本不需要香港的執業資格,只要僱主肯請就得。

引用:
原帖由 aiiijima 於 2021-6-10 12:27 PM 發表

搞清楚先啦,要係香港執業一定要係hkicpa會員。
所以係咪ACCA,或其他國家的CPA資格,根本無關。
因爲最終都要入會先可以係香港執業,即簽報告。
但大部分會計工種根本不需要香港的執業資格,只要僱主肯請就得。
"搞清楚先啦,要係香港執業一定要係hkicpa會員", 呢個係基於專業會計師條款下的前題

而ACCA, CPA其實都無話會自動得到某地的執業資格, 要睇番當定法律要求

而專業會計師條例, 如果由財匯局管就一定要修例, 修例的話, 執業部份會唔會容許各地會計師, 考完執業試, 並乎合香港通常居居住條件及有香港工作經驗下於香港執業, 係後話啦

其實世界主流, 舞會還舞會, 執業還執業, 因為GAAP呢樣野, 本身就係涉及當地施法區的法律, 涉及法律由政府批出許可先係正常, 反而專業團體, 就算個名有PUBLIC呢個字, 都唔係代表公眾利益

所以舞會無咩點變, 但係舞會會唔會收縮, 而執業試政府負責但外判比舞會, 就係後話啦
但起碼成件事會合理過而家好多
(現時舞會係學生簽經驗問題上, 聲稱私人糾紛都得, 到時政府負責番, 要上報財匯局, 對一D係同一間會計師行做左兩三年的人, 我諗就唔會咁輕易唔簽比呢D顧員)

引用:
原帖由 054D 於 2021-6-10 12:45 PM 發表

"搞清楚先啦,要係香港執業一定要係hkicpa會員", 呢個係基於專業會計師條款下的前題

而ACCA, CPA其實都無話會自動得到某地的執業資格, 要睇番當定法律要求

而專業會計師條例, 如果由財匯局管就一定要修例, 修例的話, 執業部份會唔會容許各地會計師, 考完執業試, 並乎合香港通常居居住條件及有香港工作經驗下於香港執業, 係後話啦
就算將來無左ACCA,同其他地域CPA同HKICPA互認,如果想繼續在香港執業,甘都係要根據要求考試,或滿足條件,加入HKICPA或到時成立的專業團體。根本同係唔係ACCA,或其他地域CPA無關。

現時就算有ACCA,或其他地域的CPA,一樣要申請入會,先可以係香港執業,簽報告。
唔係你自己認爲的自動得到執業資格,係要經hkicpa申請到PC先可以取得香港的執業資格。

引用:
原帖由 054D 於 2021-6-10 12:45 PM 發表

其實世界主流, 舞會還舞會, 執業還 ...
聼到呢d歪理好想笑。
簽經驗係僱主的principle簽,又唔係工會簽。
公會見到有合資格人簽工作經驗,就批架啦。
換轉係政府發牌,唔通僱主唔簽,政府會去勒令僱主簽咩?
咪一樣當勞資糾紛。
到時咪仲裁lo。

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-6-10 12:07 PM 發表

將來, 以我理解, 香港會計師公會是提供考試(+工作坊,會計準則)的機構, 財匯局是發出牌照, 所以以後財匯局CPA.
我擔心現時香港會計師公會會員要不要再考試才給財匯局CPA資格, 因為財匯局說現時會員的核數工作很爛.
"財匯局查察發現逾七成審計項目需改進"
財務匯報局發表年度查察報告,查察過37個審計項目,發現有73%需要改進或重大改進,遠低於上市實體審計要求的標準。

你說要不要入香港會計師公會後才俾考試, 暫時未定. 或者ACCA俾了考試費也可以參與
最後, 香港會計師公會屬於聯誼會, 識下D帥哥靚女既場所同財匯局可以罰多d錢

引用:
原帖由 ducklhl 於 2021-6-10 01:09 PM 發表

將來, 以我理解, 香港會計師公會是提供考試(+工作坊,會計準則)的機構, 財匯局是發出牌照, 所以以後財匯局CPA.
我擔心現時香港會計師公會會員要不要再考試才給財匯局CPA資格, 因為財匯局說現時會員的核數工作很爛.
"財匯局查察發現逾七成審計項目需改進"
財務匯報局發表年度查察報告,查察過37個審計項目,發現有73%需要改進或重大改進,遠低於上市實體審計要求的標準。

你說 ...
其實考幾多次試都無用,open book的考試,你指望個牌有咩技術含量。
再講,d審計爛,其實係講working paper放飛機,sample唔夠,audit procedures無做足,甚至乎錯誤理解會計準則。最離譜係無documentation,齋吹。

引用:
原帖由 aiiijima 於 2021-6-10 01:05 PM 發表

聼到呢d歪理好想笑。
簽經驗係僱主的principle簽,又唔係工會簽。
公會見到有合資格人簽工作經驗,就批架啦。
換轉係政府發牌,唔通僱主唔簽,政府會去勒令僱主簽咩?
咪一樣當勞資糾紛。
到時咪仲裁lo。
到時你口中的勞資糾紛, 睇下係咪真係好似而家咁, 幾年唔簽都當勞資糾紛, 定係一年唔簽先當勞資糾紛

執正番D規矩, 其實係每年一簽

引用:
原帖由 aiiijima 於 2021-6-10 12:55 PM 發表

就算將來無左ACCA,同其他地域CPA同HKICPA互認,如果想繼續在香港執業,甘都係要根據要求考試,或滿足條件,加入HKICPA或到時成立的專業團體。根本同係唔係ACCA,或其他地域CPA無關。

現時就算有ACCA,或其他地域的CPA,一樣要申請入會,先可以係香港執業,簽報告。
唔係你自己認爲的自動得到執業資格,係要經hkicpa申請到PC先可以取得香港的執業資格。
其實資格互認, 同係咪可以係某一司法管核區核數, 係兩回事.

而你要分清楚, 係法律授權HKICPA所以有現有制度, 而呢一點係可以變的

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]