• 瀏覽: 2,189
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
現在腕錶市場當中, 有著不同品牌,不同型號,多樣功能, 目不暇給, 基本上要物色一支適合自己的腕錶, 一點都不困難。

人人買錶有不同要求, 有一些人要多折扣, 要保值, 要運動款, 要特別功能,等等...

在我自己來說, 不同品牌和功能亦有機會有興趣, 平時在心目中會有一張購物清單, 時不時會再購物清單中挑選, 但是很奇怪, 永遠最終買入的腕錶, 往往到不是購物清單中, 會在一些特定的原因和時候,買入一些無預計過會買的手錶, 可能購物清單中的手錶是有緣無份, 最終買入的才是有緣份。

以前一直很留意IWC, 當我開始接觸機械腕錶, 買入第一隻Mark17開始,之後到囡囡和囝囝出世也買入IWC 作為紀念, 隨後一直都冇再買入新的IWC, 反而一直迷戀舊款的葡萄牙。

我心中有一款舊的葡萄牙, 一直一直很想, 但係好難在香港見到, 又不敢在網上購買, 所以一直等待, 在等待過程中, 朋友介紹下入手了5442, 這一款葡萄牙無諗過會購買, 但是見過實物後, 發現自己認識太遲, 他的指針和機芯, 十分有特色。FA Jones 應該將來都唔會再有新錶, 所以往事只能回味, 能夠有緣份遇上, 無理由錯過。

遲啲做返個下集, 因為終於買到一隻想買好耐的葡萄牙

精選汽車
恭喜師兄!

引用:
原帖由 raymondpx 於 2021-6-9 09:26 PM 發表

現在腕錶市場當中, 有著不同品牌,不同型號,多樣功能, 目不暇給, 基本上要物色一支適合自己的腕錶, 一點都不困難。

人人買錶有不同要求, 有一些人要多折扣, 要保值, 要運動款, 要特別功能,等等...

在我自己來說, 不同品牌和功能亦有機會有興趣, 平時在心目中會有一張購物清單, 時不時會再購物清單中挑選, 但是很奇怪, 永遠最終買入的腕錶, 往往到不是購物清單中, 會在一些特定的原因和時 ...
緣份的確很緊要, 師兄所說小弟亦都有相同經歷. 清單明明係ABCD, 但就係唔知點解買完EFGH甚至買埋IJK 都係未買ABCD.

由上年年底, 太太叫我不如將你想買果隻錶張相貼係枱頭, 試吓吸引力法則啦, 今年都去到年中張相仲係貼係電腦隔離, 但呢段期間錶就買五隻(都唔係價錢問題, 呢幾隻錶加埋夠買兩隻海報相入面既錶有多). 我都只可以講, 同果隻錶無緣. 我去過鋪頭睇架, 不過次次都無貨咋(當然我唔係要AP, PP 果D 炒款啦).

恭喜師兄搵到心頭好. 搵到隻錶戴左一輪都仲係鍾意既都唔易. 有時買錶都係一時衝動, 係買果吓戴一排, 之後就掉埋一邊, 食之無味棄之可惜.

恭喜師兄入手靚錶,相信師兄嘅經驗,係好多玩錶嘅人都有過,我自己都一樣差不多次次入手都唔係最初心儀嗰隻,但就係咁先大獲,張購買清單一直清唔到零🤣

引用:
原帖由 walkman1969 於 2021-6-9 10:24 PM 發表

恭喜師兄!
多謝Walkman兄,印象中貴金屬是更加小,好似限量250定500

引用:
原帖由 德國老鼠 於 2021-6-9 11:17 PM 發表

緣份的確很緊要, 師兄所說小弟亦都有相同經歷. 清單明明係ABCD, 但就係唔知點解買完EFGH甚至買埋IJK 都係未買ABCD.

由上年年底, 太太叫我不如將你想買果隻錶張相貼係枱頭, 試吓吸引力法則啦, 今年都去到年中張相仲係貼係電腦隔離, 但呢段期間錶就買五隻(都唔係價錢問題, 呢幾隻錶加埋夠買兩隻海報相入面既錶有多). 我都只可以講, 同果隻錶無緣. 我去過鋪 ...
所以買錶除咗緣分,仲要有愛
一見鍾情。
另外我都有你講嘅情況,買返嚟可能會唔用擺埋一邊, 我呢個情況多數係衰衝動貪平😂

引用:
原帖由 ming0128 於 2021-6-10 06:53 AM 發表

恭喜師兄入手靚錶,相信師兄嘅經驗,係好多玩錶嘅人都有過,我自己都一樣差不多次次入手都唔係最初心儀嗰隻,但就係咁先大獲,張購買清單一直清唔到零🤣
可能將購物清單越來越長都是眾人嘅問題😁
預防方法只有出少啲街,上少啲網😆

引用:
原帖由 raymondpx 於 2021-6-9 09:26 PM 發表

在我自己來說, 不同品牌和功能亦有機會有興趣, 平時在心目中會有一張購物清單, 時不時會再購物清單中挑選, 但是很奇怪, 永遠最終買入的腕錶, 往往到不是購物清單中, 會在一些特定的原因和時 ...
這隻好野來架

恭喜恭喜

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2021-6-10 09:35 AM 發表

這隻好野來架
Pico兄,是的,我認識佢太遲了

右個隻好正!

引用:
原帖由 raymondpx 於 2021-6-10 12:51 PM 發表

Pico兄,是的,我認識佢太遲了
上星期拍返來的嗎?

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2021-6-10 01:20 PM 發表

上星期拍返來的嗎?
不是,都有半年了,只是近排終於入埋隻想買好耐的葡萄牙(遲啲下一集會講埋)
才上來開post...

恭喜師兄,依隻可遇不可求,enjoy

引用:
原帖由 三星人 於 2021-6-10 02:24 PM 發表

恭喜師兄,依隻可遇不可求,enjoy
多謝你!
無心插柳,好彩遇上!😁

主題標籤 #iwc #萬國錶
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]