• 瀏覽: 1,222
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
中午放工搭車趕入西貢,食個快趣午飯兼且來個風險評估,今日緊緊可以實行Plan A

坐小巴上山慳唔少腳骨力

石壟仔落車

雞蛋殼草

遇見多啦A夢同小丸子

地下好多呢啲唔知乜果

望大網仔

經過隔坑墩

軍車路入口

開始無限上網

入澗

山路越崎嶇,行情就越精彩......人生也恍惚如是!
最好飲的周打蜆湯在波士頓的威斯汀酒店啊!
熱賣及精選
續:

入咗個森林咁,但無水

卒之有濕石

仲有青苔

之後又係濕石

要捐過塌樹

最後到開揚位

好多好似紅豆嘅蟲

企板石河,行闊大啲嘅左邊

滘西洲

好多白色小花

續:

左邊闊大石河嘅靠右邊繼續上

之後有條棧道微微往左方

棧道下望,踩錯腳就free fall

棧道盡頭之後,濕石,然後入林

出林後,見到右邊對上的仙人點將台

沿石仔級上會見到大石洞

到達點將台底,無理由跟石仔級先上彎曲山再落點將台,於是決定爆攀直上

到咗點將台上層,影落下層,但驚濕滑唔落去喇

剛才就喺呢舊石嘅左下角爬上嚟

影埋點將台另一邊嘅石河,唔記得叫仙人石河定香蕉蘭石河,要請其他高人提示答案

續:

麥徑果邊乜都睇唔到

出發上彎曲山頂

經過呢舊打卡石

上到第一個山丘

好似叫蛇莓

行亂草捷徑上彎曲頂

到頂,無標所以在附近搵舊得意石影吓

落番去老麥

今日唔行礦場

完全睇唔到平時嘅靚靚風景

續:

今日唔上大金鐘

好特別嘅馬鞍山市黃昏

到涼亭,落馬鞍山村

經過馬大

到村了

諗住去搭村巴

尾班unlist車都走了

最後行落山,連綠的錢都慳番

錦英苑搭巴士走人

多謝閱覽

未去過. 睇黎一d 都唔易上, 樓主厲害

好似係左源仙人石河, 右源香蕉蘭石河

後期有霧相當可惜 

成為幹部,我不行;成為怪人,我不想;成為戰鬥員,這就是我.
引用:
原帖由 clamchowder 於 2021-6-9 10:48 PM 發表

中午放工搭車趕入西貢,食個快趣午飯兼且來個風險評估,今日緊緊可以實行Plan A

坐小巴上山慳唔少腳骨力
多謝clamchowder 師兄的分享。正,應該幾好玩

千人交響曲
謝謝分享
不過興趣不大

引用:
原帖由 clamchowder 於 2021-6-9 10:48 PM 發表

坐小巴上山慳唔少腳骨力
睇品周打哥,果頭d石河又企扳又仙人又香蕉難,攪唔請楚,另外幾年前沖爛最左最新一支都有條石河好似未有名,行過就算

引用:
原帖由 dicroro 於 2021-6-10 12:07 AM 發表

未去過. 睇黎一d 都唔易上, 樓主厲害

好似係左源仙人石河, 右源香蕉蘭石河

後期有霧相當可惜 
以d師兄身手,呢條係初級路線。最好高清天氣去啦,寒冬就不用上網

引用:
原帖由 mahler8 於 2021-6-10 12:19 AM 發表

多謝clamchowder 師兄的分享。正,應該幾好玩
多謝柱哥。小輩成日以為彎曲山頂有標

引用:
原帖由 onlee2004 於 2021-6-10 07:18 AM 發表

謝謝分享
不過興趣不大
對。由麥徑上彎曲山再落吓點將台已經足夠,影相影到石河的。坑澗無乜瀑無乜大坡板,只有樹林

引用:

坐小巴上山慳唔少腳骨力
呢條線真係要高手先行得,我睇咗當行咗

[一] 嚴禁宣傳,連結其他論壇/討論區或商業網頁

所有相同性質之綜合論壇或討論區均嚴禁宣傳。
不論在頭像,簽名檔,文章或短消息中,用任何形式的傳播來指示其他途徑;以顯示途徑指示/暗示會員可獲得其他途徑接觸別的論壇;蓄意張貼被過濾網頁,或未經網主同意的廣告或牟利網頁都屬犯規。

犯上述之版規者可被即時禁訪而不作任何通知。
本論壇管理員有權拒絕或制止任何網站連結,如被警告後再犯,等同廣告/宣傳論壇處理。
引用:
原帖由 kwma 於 2021-6-10 08:21 AM 發表

睇品周打哥,果頭d石河又企扳又仙人又香蕉難,攪唔請楚,另外幾年前沖爛最左最新一支都有條石河好似未有名,行過就算
是次都見到最最左邊新石河,有待觀察

引用:
原帖由 gk3328 於 2021-6-10 11:48 AM 發表

呢條線真係要高手先行得,我睇咗當行咗
多謝gk師傅,其實由麥徑行落去比較易和短路程。只是早排唔記得邊篇文提及軍車路,小輩就開始計劃此行程,仲有巨壩及馬西可選

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]