• 瀏覽: 1,650
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2
之前係堅拿西道店訂左個櫃,師傅話當日裝完櫃會開燈洞,但要自己搵電工穿線裝燈.

想問下個櫃都裝左落去牆身到,咁電工師傅上黎點樣又點樣穿線裝燈?

當初講左要裝櫃射燈,佢話可以,但唔包線同燈,搵電工搞,叫師傳開個燈洞位,

但係我諗唔明,開左個燈洞位,咁d電線邊到走?因為個櫃係入牆收口,收左口又點樣穿線?

ThxAlL

即係件貨無燈無線???
半製成品??
好平??

問題係,裝櫃佬係咪肯等你電工裝燈先?

~如果可以就叫佢裝埋燈和開關一插即用
~如果有師傅做緊裝修就叫佢幫手
~如果無人,得個牆制,你預先來一日叫電工來佈線預料,再到裝櫃嗰日再來一天,我諗3-4000蚊走唔甩

咁過引,多數造櫃包埋燈,插插蘇攞電.
咁搵番同你做電制師傅攪囉,一兩千左右啦

引用:
原帖由 副見習初級新手 於 2021-6-10 08:40 AM 發表

即係件貨無燈無線???
半製成品??
好平??

問題係,裝櫃佬係咪肯等你電工裝燈先?

~如果可以就叫佢裝埋燈和開關一插即用
~如果有師傅做緊裝修就叫佢幫手
~如果無人,得個牆制,你預先來一日叫電工來佈線預料,再到裝櫃嗰日再來一天,我諗3-4000蚊走唔甩
唔該師兄,6尺C字櫃,大約8000-10000
唔知算唔算平。

當初講左要裝櫃射燈,佢話可以,但唔包線同燈,搵電工搞,叫師傳開個燈洞位,

但係我諗唔明,開左個燈洞位,咁d電線邊到走?因為個櫃係入牆收口,收左口又點樣穿線?

引用:
原帖由 hokmanli 於 2021-6-10 08:49 AM 發表

唔知算唔算平。

你打去問下
加錢叫佢攪埋得唔得
唔係真係難攪

如果佢話無
要同佢講要裝櫃嘅師傅等裝燈
同埋叫佢出張圖比你找電工
都幾煩架

依啲裝燈
街市電工未必做得好
大部份水電舖啲電工都好粗
乜都識但無樣精
叻嘅帶人接生意做啦
駛鬼守間舖咩

裝得最好最熟一定係做開廚櫃傢俬嘅師傅
不過貴囉

另外,地腳燈光源最好不斷開
否則好肉酸的

引用:
原帖由 hokmanli 於 2021-6-10 06:03 AM 發表

之前係堅拿西道店訂左個櫃,師傅話當日裝完櫃會開燈洞,但要自己搵電工穿線裝燈.

想問下個櫃都裝左落去牆身到,咁電工師傅上黎點樣又點樣穿線裝燈?

ThxAlL

完全唔合理
如果C字櫃是有射燈的, 櫃內一定是預先穿好線, 裝晒燈, 留一個接線位,或直接做個插頭出來, 一插上牆既蘇位就用得(蘇位位疊預先要確定)............從未聽過要另外搵人穿線裝燈, 係我根本唔會搵佢做
.....................
其實佢係咪話, 牆壁上既線及插頭/開關唔包, 要另外搵電工做呀?

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-6-10 11:38 AM 發表

完全唔合理
如果C字櫃是有射燈的, 櫃內一定是預先穿好線, 裝晒燈, 留一個接線位,或直接做個插頭出來, 一插上牆既蘇位就用得(蘇位位疊預先要確定)............從未聽過要另外搵人穿線裝燈, 係我根本唔會搵佢做
.....................
其實佢係咪話, 牆壁上既線及插頭/開關唔包, 要另外搵電工做呀?
老實,如果全屋裝修就叫判頭攪,分開就唯有叫傢俬留定線位,叫電工or食自己。

我大陸做櫃都係咁

點解唔搵一間啲櫃本身已經裝好哂燈? 依家要搵電燈師父開窿網燈, 可能幾貴喎!

引用:
原帖由 fkylai 於 2021-6-10 01:45 PM 發表

老實,如果全屋裝修就叫判頭攪,分開就唯有叫傢俬留定線位,叫電工or食自己。

我大陸做櫃都係咁
冇錯!

引用:
原帖由 hokmanli 於 2021-6-10 07:49 AM 發表

唔知算唔算平。

不是開燈窿就得
否則打開櫃門會見電線和見支燈

木工要想下做甚麽可以不見電線
和燈窿上加板遮醜

你先要去找燈來度尺度位
木工才以開定燈窿

其實你先捉住木工和電工夾位(講位置)來做
木工無電牌未必可做電

我暫時未睇清楚
插蘇位開大窿
櫃背全部留空半吋就可以白色孖膠電線可以拉上燈位或其他地方

圖大約畫
尺寸不正確

如果裝修時做
除非事前木工和電工有夾位做
否則要拉定電線後才上櫃
如果上櫃先
就算W那處做大生口板
師父好難拉
如果C櫃有影音器材
櫃背板後面要留空位比影音線拉線
到時才開木窿出線窿

http://h50178.www5.hp.com/support/EM921PA/solve/112920.html?jumpid=reg_R1002_TWZH
http://h50178.www5.hp.com/support/D8150A/faqs/54626.html
引用:
原帖由 hokmanli 於 2021-6-10 06:03 發表

ThxAlL

張圖耐人尋味..

附件

2021-06-12_103825.jpg(60 KB)

2021-6-12 10:41 AM

bit.ly/3veNfUZ
對於可能冒犯的任何事情,我真誠地道歉。我真的相信這裡的XXX會有公正的判斷。期待很快在這個論壇上與您進行更多富有成效和建設性的討論
此致,阿基姆
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]