• 瀏覽: 3,859
  • 回覆: 68
九巴今年將斥資過億元,首次引入42輛雙層電動巴士,明年下半年投入服務,主要行駛新發展區來往市區的路線。 九巴表示,雖然電動巴士車價較柴油巴士貴三分之一,並要投放資源增設充電設施,但轉用電動巴士後,維修及燃料方面的長遠營運成本減少,因此目前無計劃以此申請加價。 九巴傳訊及公共事務部主管林子豪表示,九巴引入電動巴士是為配合政府提出2050年達至車輛零碳排放目標。目前正為購入42輛雙層電動巴士全球招標,入標生產商來自內地,美國及歐洲等地,明年底九巴的電動巴士數目將增至約72輛。 他表示,九巴短期目標是5年內將電動巴士數量提升至500輛,相當於現時整體巴士總數的八分之一,長遠而言,有信心在2050年前將全數4千多輛柴油巴士轉換成電動巴士。 林子豪說,轉用電動巴士後,維修人手得以減省,成本將較柴油巴士減少三分之二,同時可以擺脫受油價波動性影響。 他又說,新一代雙層巴士在續航力方面,已較九巴以往購入的單層電動巴士大為改善,充電後可以行200至300公里,滿足到現有三分之一路線的要求。九巴日後會培訓新維修團隊,同時加強與深圳巴士集團公司交流,以達至技術轉型。

熱賣及精選
但重點係夠唔夠力,如果坐滿人(逼爆嗰隻),架巴士會唔會唔夠力行慢咗?例如原本40分鐘嘅車程會變咗要成個鐘。

電動巴士?九巴有錢買嗎?,會唔會轉價給市民嗎?

XD
引用:
原帖由 681 於 2021-6-10 12:50 PM 發表

電動巴士?九巴有錢買嗎?,會唔會轉價給市民嗎?
見你個名,681確可以試吓用,係睇出咗東隧後夠唔夠力上觀塘繞道

絕世上等藍絲最叻係乜:
重複洗版,瀨橫折曲,批鬥父母,無淫不歡,最愛偷窺,自大自卑,大話連篇,
引用:
原帖由 woltif 於 2021-6-10 02:01 PM 發表

見你個名,681確可以試吓用,係睇出咗東隧後夠唔夠力上觀塘繞道
而家雙層電動巴嘅力應該好咗,唔係嘅話真係唔好諗住行特快線

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗
引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-10 02:18 PM 發表

而家雙層電動巴嘅力應該好咗,唔係嘅話真係唔好諗住行特快線
真係夠力行足一日978/673/373/觀塘屯門線?

城巴主義好
最愛饒慧珊
最愛ZF Citylight 巴士,不論任何車型或長度
載通嘅態度同食神嘅唐朝飲食無分別

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!
引用:
原帖由 檸檬奶 於 2021-6-10 02:28 PM 發表

真係夠力行足一日978/673/373/觀塘屯門線?
我反而想知佢咩spec就真

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗
「同時加強與深圳巴士集團公司交流,以達至技術轉型。」
好大機會係BYD,呢度堆打手又要出動了

引用:
原帖由 TL1596 於 2021-6-10 02:41 PM 發表

「同時加強與深圳巴士集團公司交流,以達至技術轉型。」
好大機會係BYD,呢度堆打手又要出動了
老實,都係得BYD先做到,不過乜都假,有份spec睇吓好啲

不要期望過高,睇怕要揾地方長泊。

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-10 14:44 發表

老實,都係得BYD先做到,不過乜都假,有份spec睇吓好啲
2017年仲係

但2018,英國ADL開創雙層氫氣動力巴士!(以ADL E400柴油版為基)

https://www.alexander-dennis.com ... ero-emission-buses/

有齊電巴零排放 + 燃油車快速加「油」,超長航距的巨大優點!

而家仲出埋全新版H2.0!
https://www.alexander-dennis.com ... mission-mile-range/

絕對100%全新設計。ZF axtrax AVE130電動車軸!航距480km!

絕對遠勝所有電池巴士!

2021東京奧運年 歐亞大升年
抵制99妖視反中宣淫 殘民自肥
支持TVB愛國愛港起跑線!
抵制特屍拉虛幣!
支持豐田氫氣動力迎奧運!
引用:
原帖由 Danny0101 於 2021-6-10 16:50 發表

不要期望過高,睇怕要揾地方長泊。
冇錯!

電池巴士,差電時間仲耐過行!

惟有氫氣動力,可破除此限制!

抵制特屍拉虛幣!
引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-6-10 09:53 PM 發表

2017年仲係

但2018,英國ADL開創雙層氫氣動力巴士!(以ADL E400柴油版為基)

https://www.alexander-dennis.com/media/news/2018/november/adl-adds-hydrogen-fuel-cell-technology-to-the-market-s-widest-range-of-low-and-zero-emission-buses/ ...
會唔會最後真係西瓜波中晒標?不過入呢隻嘅話反而要加入氫氣設施喎

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-10 22:01 發表

會唔會最後真係西瓜波中晒標?不過入呢隻嘅話反而要加入氫氣設施喎
氫氣?我覺得長遠反而更便宜

充電?每間車廠要幾百個

氫氣?每間廠只需幾個泵

仲因為入氣只需幾分鐘,初期可以開放埋俾其他車輛入去加氫,進一步推動全港氫氣化!

抵制特屍拉虛幣!
引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-6-10 10:05 PM 發表

氫氣?我覺得長遠反而更便宜

充電?每間車廠要幾百個

氫氣?每間廠只需幾個泵

仲因為入氣只需幾分鐘,初期可以開放埋俾其他車輛入去加氫,進一步推動全港氫氣化!
不過都要啲時間成熟,電動巴士都應該未咁快俾氫動力巴士取代

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]