• 瀏覽: 1,703
  • 回覆: 17
之前已經聽聞話將來冇打針,就會有各種限制,包括進入體育館打波,雖然未知真假,但都好奇一問,有冇朋友仔因為各種原因而已經打左針?

申報下,我自己未打,十五十六猶豫緊。。。

熱賣及精選
我地食飯都有傾過呢個問題,不過我打波嗰班,暫時得3個打了兩針。到時係真先講!

我已在4月中打齊2針到現在乜事都無,針口無腫痛我是打科興,我心急打針是希望早點通關可以去旅行。
至於打不打各人體質不同自行決定吧。

引用:
原帖由 ggmum 於 2021-6-10 04:11 PM 發表

我地食飯都有傾過呢個問題,不過我打波嗰班,暫時得3個打了兩針。到時係真先講!
我自己都屬意真係去到冇得揀先去打針。

引用:
原帖由 Lingchi2036 於 2021-6-10 04:21 PM 發表

我已在4月中打齊2針到現在乜事都無,針口無腫痛我是打科興,我心急打針是希望早點通關可以去旅行。
至於打不打各人體質不同自行決定吧。
基哥,我就係因為之前身體出左啲事,依家都有服藥,所以唔敢亂黎。

引用:
原帖由 金仔廚師 於 2021-6-10 05:12 PM 發表

基哥,我就係因為之前身體出左啲事,依家都有服藥,所以唔敢亂黎。
金仔:我係你既fd又點會亂咁講吖,我又不是打手只是講我個人經驗而已。我年紀大你咁多又食繄血壓藥都照去打,我打之前都好驚有副作用打之前都15,16,揀打科興因其副作用少。

引用:
原帖由 Lingchi2036 於 2021-6-10 05:39 PM 發表

金仔:我係你既fd又點會亂咁講吖,我又不是打手只是講我個人經驗而已。我年紀大你咁多又食繄血壓藥都照去打,我打之前都好驚有副作用打之前都15,16,揀打科興因其副作用少。
基哥,我當然知道你係分享經驗,比我參考下
基哥,但我又想了解一下,打完針之後,短期內有冇限制?例如短期唔可以打羽毛球?

老實講連醫科生都唔知自己身體打咗針會中風,一般市民如果無照晒全身,確定自己無血管病,打針係咪都有一定風險。

我自己真係迫不得意先會去打。無必要去承受不必要風險。

當無打針嘅人變成少數,針碼,檢測碼將會成為日常必須,唔想煩就打針,搏唔過,又唔怕煩就定期檢囉,打羽毛球最難都係book場啫

引用:
原帖由 Hayashi8 於 2021-6-11 08:09 AM 發表

當無打針嘅人變成少數,針碼,檢測碼將會成為日常必須,唔想煩就打針,搏唔過,又唔怕煩就定期檢囉,打羽毛球最難都係book場啫
我諗法相反.
當打針嘅人變成多數(8/9成), 到時, 香港境內既活動, 會取消晒啲限聚令.
當人人都有針卡, 安心出行打卡就變成冇關重要, 極可能取消. 所以, 你有冇打針都可活動的.  
打針只係for出入境.

不過, 現段階未去到9成. 當打針仍然半數或以下, 就可能有啲活動只限打針人士使用.

引用:
原帖由 金仔廚師 於 2021-6-10 06:00 PM 發表

基哥,我當然知道你係分享經驗,比我參考下
基哥,但我又想了解一下,打完針之後,短期內有冇限制?例如短期唔可以打羽毛球?
金仔,
我也完成了兩針,打完針隔一日已繼續體能活動,我呢個呀豬媽冇事

我自己打針唔係為咗打波,只係為咗冇咁易感染或萬一𣑱疫都冇咁大獲。
我自己一路都有打流感針,所以打科興冇咁驚 

有打

接種疫苗係為自身健康及身邊人,香港人真係身在福中不知福。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]