• 瀏覽: 23,364
  • 回覆: 649
  • 追帖: 2
本主題由 liecharyo 於 2021-6-15 11:35 AM 移動
啱啱先出消息話 12-15 歲可以打針,聽日可以預打第一針,最快 14 號有得打……

唔夠十分鐘學校就出 email 叫合資格學校去打針,表面上話係要求,實際上唔打又要見家長又要醫生證明咁。

聽日講打疫苗兩針一針一定有副作用,好多時都係頭痛手痛發燒咁,我真係好驚影響阿仔溫書,又驚會有長期副作用。

政府係唔係痴咗線?為個提高個接種率,谷針谷到入學校,又明知學校一定會跟政府做……

熱賣及精選
引用:
原帖由 Oilpig 於 2021-6-10 04:02 PM 發表

啱啱先出消息話 12-15 歲可以打針,聽日可以預打第一針,最快 14 號有得打……

唔夠十分鐘學校就出 email 叫合資格學校去打針,表面上話係要求,實際上唔打又要見家長又要醫生證明咁。

聽日講打疫苗兩針一針一定有副作用,好多時都係頭痛手痛發燒咁,我真係好驚影響阿仔溫書,又驚會有長期副作用。

政府係唔係痴咗線?為個提高個接種率,谷針谷到入學校,又明知學校一定會跟政府做……:p ...
補返篇新聞︰

【疫苗接種】12歲至15歲人士6月11日起可上網預約 6月14日接種第一劑復必泰

本港新冠疫苗接種計劃已有105天,目前整體接種率逾2成。政府今日(10日)公布將復必泰疫苗接種年齡下限,降至12至15歲青少年。公務員事務局局長聶德權、食物及衞生局局長陳肇始和教育局局長楊潤雄今日會見傳媒。

公務員事務局局長聶德權指出,適時調節疫苗的供求情況,以及擴大疫苗的接種群組,12至15歲青少年人口有約有24萬人,降低了疫苗接種年紀後,全港682萬人適合接種疫苗,疫苗接種可以提升社區的群體免疫力,希望學生、老師及家長響應,會提供多個接種途徑。第一就是自行在疫苗接種中心,共24間復必泰疫苗接種中心,第二是學校安排學生到社區中心,第三是外展到學校接種疫苗。

聶德權指出,12歲至15歲人士在6月11日起可上網預約,6月14日接種第一劑復必泰。政府會稍後向中小學發信,如果是由學校安排,最快6月21日可以安排師生到疫苗接種中心打針。

尋日教育局先話同學校傾接種,今日就出新聞,仲要出埋通告,根本一定準備好局你打針

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29961567

唔打可以點?踢出校?
打完有乜事係唔係學校上身先?

引用:
原帖由 一點兩點 於 2021-6-10 04:08 PM 發表

唔打可以點?踢出校?
一定話同打疫苗無關,之前死嗰啲人,個個都話同打疫苗無關。

引用:
原帖由 一點兩點 於 2021-6-10 04:08 PM 發表

唔打可以點?踢出校?
唔踢你出校都玩針對啦,之後會有個 BANNER「本校疫苗接種率 100%」

唔打唔準執教同返學

引用:
原帖由 Oilpig 於 2021-6-10 04:02 PM 發表

政府係唔係痴咗線?為個提高個接種率,谷針谷到入學校,又明知學校一定會跟政府做……:p ...
我記得俾佢同朋友傾計,有朋友話政府點都唔會強制要市民打針,因為驚咩吳起,原來加佢就要咁做。

引用:
原帖由 Shipon 於 2021-6-10 04:06 PM 發表

尋日教育局先話同學校傾接種,今日就出新聞,仲要出埋通告,根本一定準備好局你打針

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29961567
又話打咗就可以全面復貨受教

引用:

唔打可以點?踢出校?
我估佢唔敢踢出校,係唔俾你返學。

卡介苗,牛豆,德國麻疹針
小學已經打啦

又唔打針,又想復課?

引用:
原帖由 Oilpig 於 2021-6-10 04:04 PM 發表

補返篇新聞︰

【疫苗接種】12歲至15歲人士6月11日起可上網預約 6月14日接種第一劑復必泰

本港新冠疫苗接種計劃已有105天,目前整體接種率逾2成。政府今日(10日)公布將復必泰疫苗接種年齡下限,降至12至15歲青少年。公務員事務局局長聶德權、食物及衞生局局長陳肇始和教育局局長楊潤雄今日會見傳媒。

公務員事務局局長聶德權指出,適時調節疫苗的供求情況,以及擴大疫苗的接種群組 ...
12歲打左針有冇 大抽獎? 抽到樓可以脫貧吧⋯⋯

引用:

堅決唔好打,今年年底應該好多歐美地方接種流感疫苗率有7成
大家都會開始通關
到時香港無打針班人瀨野既機會一定大左好多
好想睇你到時點鬧政府唔逼你去打疫苗

國小時:「媽,我長大不要嫁了!我要待在妳的身邊!」
國中時:「媽,我會和妳住在一起!」  
高中時:「媽,我會常回來看妳的。」  
大學時:「媽,有空常來看我啊!」
嫁人後:「媽,沒事別來找我啊!」
你有壓力,老師有壓力。不過小心唔好比到壓力個孩子。又咁講副作用就係體弱長期病患者有機會死。青少年壯健冇長期服藥,打針我都認為可以放心,特別係以前都有打開流感針冇任何問題。

攞醫生報告話唔打得,醫生都叫你先做體檢(如心電圖、照肺、驗血),收費都至少六、七千元,再同你分折結果。

有樣冇人知係,如果等四圍人多打針而自己唔打,可能(唔知嫁,唔係政府又點會叫高危者年年打流感針)大環境係安全,但唔排除人地國家要你打咗針才比你唔駛隔離檢疫入境。分分鐘好多年後才取消呢個規定。大家想旅遊就好困難。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]