• 瀏覽: 6,775
  • 回覆: 60
  • 追帖: 1
本主題由 Discuss活動大使 於 2021-6-15 12:01 PM 提升

故事大綱:
電影以戰爭和暴政為主題,講述1995年宣布獨立嘅波斯尼亞及黑塞哥維那遭到塞族共和國出兵攻打,聯合國維和部隊翻譯員艾達同三萬名難民退守聯合國荷蘭部隊基地,面對死亡威脅!

掌握聯合國最新動向嘅波斯尼亞人艾達,千方百計將失散嘅丈夫同大兒子帶入基地,另一方面作為內幕嘅知情人,卻要將明知有害於同胞利益嘅安排如實翻譯,陷於職責與道義嘅兩難,艾達人生陷入分崩離析嘅歷程!

《突襲安全區》電影預告
https://www.youtube.com/watch?v=nRlJwUP-sMw

《突襲安全區》將於6月24日喺香港上映!

只要喺呢個帖留言參加活動,就有機會獲得《突襲安全區》電影換票證 2 張,入戲院感受緊張氣氛!

遊戲玩法:
《突襲安全區》令人反思同理心及團結,喺呢個活動帖留言分享「一次你幫助陌生人嘅經歷」,寫得最「感人至深」嗰 20 位留言,將會獲得《突襲安全區》電影換票證 2 張!

活動條款及細則:
1. 每個會員帳號可留言多過一次,惟只有一次獲獎機會。
2. 活動期間由現在起至 2021 年 6 月 21 日 (一) 15:00 截止。
3. 得獎會員將於當天下午收到由Discuss活動大使以短消息發出的獲獎通知,若會員在 2021 年 6 月 22 日 (二) 18:00 前未有回覆,將視為放棄獎品,敬請留意。
4. 換票證將以平郵方式寄出,只限香港地區。如因郵遞失誤而遺失,Discuss 概不負責。
5. 有關換票證之條款及細則,請參考換票證上相關部份 。
6. Discuss 保留修改所有條款及細則或終止活動之權利,而毋須事先通知。
7. Discuss 之員工與員工家屬均不能參與此項活動,以示公允。
8. 徵集之個人資料,會遵守香港法例第486章《個人資料(私隱)條例》的要求作維護及使用。
9. 如有任何爭議,Discuss 將保留最終決定權。
10. 如有查詢,歡迎聯絡客服

更多電影資訊,請留意 寰宇影片 Universe FilmsVII Pillars Entertainment 的 Facebook 專頁。進入香討影片區

熱賣及精選
上星期有一晚落雨,落巴士行返屋企既時候,見到有個女人冇擔遮,我諗起之前落雨我都試過冇帶遮,有個陌生人遮埋我,所以我今次都想遮埋呢個女人~
雖然路程短短,但佢好似幾開心,我地仲傾左一陣計,助人為快樂之本!

我講一個陌生人幫我既經歷...

曾經我讀書既時候, 係馬路仆親, 流曬血
有個阿叔見我成條裙都係血, 比左支蒸餾水我洗傷口
仲問我夠唔夠錢去醫院洗傷口, 比左$20 我搭的士
要多謝呢位叔叔, 10幾年前我仲記得

有次落雨,有個阿婆叫住我,我其實趕住返工,但我都遮佢行去對面。

有一次有個婆婆問我有冇5蚊,我本身冇理佢
但最後都係返去搵佢,除左比5蚊佢之外, 仲比左1包餅佢

巴士拾到個電話,見開唔著番屋企差電等機主打黎,到約交收既時候見到機主好開心多謝我想比錢我,我話唔使,見佢部電話wallapaper 有老有嫩,電話入面一定好多相同回憶

幫陌生人可能微不足道,你唔會知你小小舉動影響到幾多人架

有一次返工搭地鐵,遇見有個呀伯突然暈倒,我立刻用緊急對講機通知車長,再依指示扶呀伯在下一個站落車,在月台等待地鐵職員來照顧呀伯我才離開。

婆婆上車後冇散紙 借左兩蚊畀個婆婆搭巴士

見個人跌左個銀包,我跑左一條街俾返佢

有次去食譚仔, 隔離有位女士食到感動流涕咁但又無帶紙巾, 於是我將我淨低既最後一張紙巾撕開一半分左比佢

有次搭巴士有個嬸嬸口罩條帶斷左
個個都話佢點解唔戴口罩 但係其實佢係無後備口罩係身 佢勁尷尬
我個袋有個後備口罩 就比左佢
佢都話想比返錢我當同我買個口罩 無收到佢錢
淨係叫佢記得要袋定啲後備係袋

以前響日本讀書,自己去咗幾年已經係地頭蟲,新仔過嚟嘜都唔識,幫佢地搵工搵地方住,因為自初去時也非常無助!

數年前某日夏天,天氣時晴時雨,路過一個繁忙既十字路時,突然下起大雨,當時見到一名兒子推著輪椅,輪椅上坐著中風的老邁父親,兒子把雨傘給了老父撐著,而兒子雙手推著輪椅,根本沒可能自己撐起雨傘,只能冒著突如其來的大雨慢慢地過馬口路,應該是推著老人不能推太快吧,見狀我連忙走過去,拿我的雨傘跟那位兒子一起過馬路。
其後問及兒子才知道是推著中風的父親去覆診,他也只準備一把雨傘給爸爸,兒子自己雙手要推著輪椅,他笑道:根本沒可能自己用雨傘,爸爸不用濕便好了。
聽了,登時也鼻子一酸,對方言謝便道別了。
謝收看

見到前面個人個背囊未拉好拉鍊,提返拉返好個背囊拉鍊

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]