• 瀏覽: 1,286
  • 回覆: 20
由上水北區醫院側單車徑前往 祥龍圍村對面,
見丙崗路,則直入到尾。
跟住沿凹凸不平村路直去,到尾見上山車路,
沿車路上山又落山,彎路。到大龍農場後出
粉錦公路而推車橫過。

附件

Ping Kong to Tai Lung Exp Farm..jpg(338.73 KB)

2021-6-10 09:41 PM

Ping Kong to Tai Lung Exp Farm..jpg

見上圖:
首先由丙崗路入,係藍色,去到尾段過咗瓊林苑而
進入小路(見紅點路徑)。
呢條入村小路特點係爛,凹凸不平,窄,一次過唔倒
兩架單車。大家要忍讓落車推,假如有對頭單車或
行人。(留意呢段小路好多分叉,又向左又向右,好
易行錯,所以我額外詳細提供更多圖)
過晒紅點路徑後,進入綠色路徑,係上山同落山。
行晒呢條山路就推車橫過粉錦公路。

附件

Ping Kong 1.jpg(236.5 KB)

2021-6-11 03:47 AM

Ping Kong 1.jpg

Ping Kong 2.jpg(150.67 KB)

Ping Kong 2.jpg

Ping Kong 3.jpg(115.96 KB)

Ping Kong 3.jpg

Ping Kong 4.jpg(111.36 KB)

Ping Kong 4.jpg

Ping Kong 5.jpg(118.51 KB)

Ping Kong 5.jpg

Ping Kong 6.jpg(112.8 KB)

2021-6-11 03:55 AM

Ping Kong 6.jpg

Ping Kong 7.jpg(109.21 KB)

Ping Kong 7.jpg

Ping Kong 8.jpg(126.94 KB)

Ping Kong 8.jpg

Ping Kong 9.jpg(149.14 KB)

Ping Kong 9.jpg

Ping Kong 10.jpg(133.95 KB)

Ping Kong 10.jpg

Ping Kong 11.jpg(162.43 KB)

Ping Kong 11.jpg

麒麟軍營牛潭尾元朗

推車過咗粉錦公路後,向雙魚河方向行。
橫過雙魚河後,向長瀝方向行,然後經過
麒麟村,行麒麟山徑,上山落山後,出返去
古洞路口,推車橫過古洞路後,再穿過隧
道天橋橫過高速公路,進入新田段單車
徑。可去新田購物城內茶餐廳午饍。

附件

Ping Kong to Ki Lun Tsuen..jpg(377.87 KB)

2021-6-11 04:30 AM

Ping Kong to Ki Lun Tsuen..jpg

粉錦去長瀝,
長瀝去麒麟,
麒麟去新田

附件

Fan Kam to Cheung Lek .jpg(292.25 KB)

2021-6-11 10:08 AM

Fan Kam to Cheung Lek .jpg

Cheung Lek to Ki Lun.jpg(306.34 KB)

2021-6-11 10:08 AM

Cheung Lek to Ki Lun.jpg

Ki Lun to San Tin.jpg(354.38 KB)

2021-6-11 10:28 AM

Ki Lun to San Tin.jpg

嘩!七叔好耐無見你影蹤。

完成了所謂的理想,放縱了情緒的泛濫,汗都流乾,天都微亮,然後怎樣?擁有了旅行的空檔,卻遺失流浪的背囊,沿著軌道,一直瀏覽,然後怎樣?
未踩過大農入粉錦

有d想踩

網上討論 認真你便輸
嘩!七叔好耐無見你影蹤。

近排識ロ左班老ロ野車友,個個
年紀有番咁上下,過六十。
話市區搭車都要入上水足采村路,
所以我要做足功課,擔仼帶隊。

未踩過大農入粉錦
有d想踩

由丙崗路直入到尾
轉村路。
呢條村路好易行錯
,因為又左又右,
會易迷路。所以我
要做足功課,聽日
再去確認同做標記o
行完村路就上山路
(4轆車路)我要推
車上。跟住落山要
小心控車o
整個行程充滿新鮮
感同刺激,大開眼
界o 值得踩 !
......................................
右右左,
右左左左,
前右上山 。

附件

1523_001.jpg(519.17 KB)

2021-6-11 02:07 PM

麒麟山有路過鹿尾村去新田軍營,唔洗去購物城果邊。新田軍營經潭尾軍營再去葡萄園先接番單車徑。

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-6-11 11:34 AM 發表

麒麟山有路過鹿尾村去新田軍營,唔洗去購物城果邊。新田軍營經潭尾軍營再去葡萄園先接番單車徑。
呢條路應該系我和老友最先發掘的 都過左十幾廿年了
有次入去個邊個老友屋企燒烤 講開單車路線而發掘出來

1.約埋幾個車友.唔會好早出發。
2.足釆呢D路唔會ー兩個人,因欠安全感。
3.計吓條數,去新田食飯差唔多,唔好捱餓。
4.食完飯再行單車徑去石湖圍,牛潭美,元朗。
5.疫情時期,避免入軍營。

新界北古洞大翻天幾年冇踩
起步D路差不多全部變晒.
最近踩左兩次都變化好大

叔叔有一段時間唔見人~
見到叔叔再出post真係好~
精神~ 精神~

[img][/img]
叔叔有一段時間唔見人~
見到叔叔再出post真係好~
精神~ 精神~
............................................
踩車論文也精神
交流經驗更開心
香討似路知馬力
喜見帖回添氣氛

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]