• 瀏覽: 3,393
  • 回覆: 118
到底大自然存在殘忍有大能全善既神存在有無矛盾?

呢點我想討論,不過我試圖去合理化無,例如我話,在殘忍既存在得到試鍊後會知道幸福既可貴,所以需要殘忍存在,咁呢個point你地會點拆?

有無人可以提出反駁既point?

熱賣及精選
引用:
原帖由 田lulu 於 2021-6-10 10:41 PM 發表

呢點我想討論,不過我試圖去合理化無,例如我話,在殘忍既存在得到試鍊後會知道幸福既可貴,所以需要殘忍存在,咁呢個point你地會點拆?

我不會參與。你贏晒。浪費時間。

係所謂既永恆天堂裡 , 其實有冇殘忍存在  ? 

引用:
原帖由 yummybeat 於 2021-6-10 11:36 PM 發表

係所謂既永恆天堂裡 , 其實有冇殘忍存在  ? 
有, 當大審判之時假信徒, 拒絕救恩既人所受既懲罰在信徒眼中可說是慘不忍睹~~~

引用:
原帖由 田lulu 於 2021-6-10 10:41 PM 發表

殘忍既存在係得到試鍊後會知道幸福既可貴 ...................

所謂後來幸福的可貴係無法驗証,這等同自說自話的謬誤!

善,是人的觀點,離開人的觀點,這善便不知所謂。有能力而見死不救,這於人來說絕對非善,更莫說是至善。又惡毒絕非善,所謂虎毒不吃兒,而會致使人吃自己的兒女的神,絕對不是善!

引用:
原帖由 pizza5 於 2021-6-11 11:55 AM 發表

有, 當大審判之時假信徒, 拒絕救恩既人所受既懲罰在信徒眼中可說是慘不忍睹~~~
在別教教徒及或無神論者,基督徒是慘不忍睹及愚不可及!

引用:
原帖由 pizza5 於 2021-6-11 11:55 AM 發表

其實你答唔答到天堂有冇殘忍啫?

引用:
原帖由 昊暠昺 於 2021-6-11 01:13 PM 發表

在別教教徒及或無神論者,基督徒是慘不忍睹及愚不可及!
明知門係窄,進去的人不多。

仲以為自已係特選既,真係愚不可及,
慘不忍睹。

引用:
原帖由 yummybeat 於 2021-6-11 01:26 PM 發表

佢咁叻知道審判人個方式,可能係天使來㗎,果然係殘酷的天使。

引用:
原帖由 yummybeat 於 2021-6-11 01:26 PM 發表

天堂是得救信徒住既地方, 也在上帝同在之下生活有什麼慘~
不過當我們審判世人時那就別論了~

引用:
原帖由 manevil 於 2021-6-11 02:49 PM 發表

佢咁叻知道審判人個方式,可能係天使來㗎,果然係殘酷的天使。
我不是天使, 只是罪人一名~
審判既事是基於聖經, 我老作出來沒有得益~

引用:
原帖由 yummybeat 於 2021-6-11 02:06 PM 發表

明知門係窄,進去的人不多。

仲以為自已係特選既,真係愚不可及,
慘不忍睹。
揀選同個人選擇沒有衝突~
上帝老早知道誰人悔改誰人固執~~~

引用:
原帖由 pizza5 於 2021-6-11 03:10 PM 發表

我不是天使, 只是罪人一名~
審判既事是基於聖經, 我老作出來沒有得益~
很好!明白是罪人就應該悔改,接受懲罰。因為沒有一定證明你是正確,應該和睦共處。

引用:
原帖由 pizza5 於 2021-6-11 03:11 PM 發表

揀選同個人選擇沒有衝突~
上帝老早知道誰人悔改誰人固執~~~
基督宗教唔係話,你未出世,你既一切上帝老早知道咩?

如是,你點傳教都改變唔到一切老早就安排好既人生(全世界人既)。

引用:
原帖由 yummybeat 於 2021-6-11 07:46 PM 發表

基督宗教唔係話,你未出世,你既一切上帝老早知道咩?

如是,你點傳教都改變唔到一切老早就安排好既人生(全世界人既)。
嗯, 此你也是對~~
詳情可參考詩篇139, 如有興趣~

<<基督宗教唔係話,你未出世,你既一切上帝老早知道咩?>>

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]