• 瀏覽: 20,435
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
乜你果枝係礦泉水咩

熱賣及精選
引用:
原帖由 unclesixteen 於 2021-6-11 10:29 AM 發表

16叔公司兩部有齊。。。16叔會揀礦物質水,因為覺得爽口尐
礦物質水只係加左礦入軟水度,只有礦同泉無半毛錢關系
廠商都唔敢掛礦泉水牌頭欺騙顧客,竟然有人幫廠商抬高身份
而且我都想知用礦泉水蒸餾完仲剩番多少礦物質係蒸餾水度?

長期飲蒸餾水未必有益,但胡亂長期飲含礦物質飲料,隨時增加生腎石機會
其實日常食物已吃唔少礦物質!

引用:
原帖由 真。豐滿的豬豬 於 2021-6-11 10:31 AM 發表

我平時飲可狗可樂!
你隻黑狗又要扮可樂,又要扮彭丹
咁有才華,唔怪之得係你手上可以過到冬天

引用:
原帖由 織菊妨基 於 2021-6-11 11:08 AM 發表

礦泉水要睇產地,有d礦泉水真係好重口味
有d礦泉水含大量細菌,不適宜飲用

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2021-6-11 12:22 PM 發表

冇有怕......16叔正常唔喺公司,同事們鍾意飲乜就飲有乜啦……
其實唔長期單一飲一種水,無有怕

引用:
原帖由 真。豐滿的豬豬 於 2021-6-11 12:38 PM 發表

我都想擁有一隻肥狗狗...可惜公屋唔俾養!
搬去天橋底住
唔好養重物,多數走先過你,盞自己難過

引用:
原帖由 真。豐滿的豬豬 於 2021-6-11 12:50 PM 發表

天橋底冇位擺大電視同遊戲機喎?
我部門只係幫你解決公屋唔比養狗問題
至於擺大電視同遊戲機係另一部門負責
就算有關部門幫你解決擺大電視同遊戲機
你都要識偷電

引用:
原帖由 月伊貝 於 2021-6-11 12:38 PM 發表

硬水即係咩呀?
硬水鈣鎂離子的含量在一百毫升以上
通常地下水會叫硬水
雨水會叫軟水
不過嚴格硬水鈣鎂離子的含量在一百毫升以上

引用:
原帖由 江湖中小人 於 2021-6-11 04:29 PM 發表

突破盲點
心盲

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-6-15 11:48 PM 發表

照計蒸餾水按理係純水,但我以前飲過一支有臭味嘅蒸餾水後都有陰影。
睇過編報導,比較各礦泉水內含礦物量,e字頭果隻又真係比較少礦物質,所以我都覺得唔好飲,最愛係v字頭果隻,礦物量真係多啲,以前有間cafe講明啲茶係用呢隻v字頭礦泉水沖,真係好好飲,不過近年少見呢隻牌子有得賣。
亦去過飲冰川溶雪水,真係好好飲,天然礦泉水。
編報導都話過唔好飲咁多礦泉水,所以我平時飲煲過嘅水喉水算。
幾十年前有嶗山礦泉水枝裝賣,有鹹有淡,鹹果種真係無辦法飲,最後只好倒左
https://www.youtube.com/watch?v=8CvaPq8np4g

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]