• 瀏覽: 1,056
  • 回覆: 24
  • 追帖: 2
大門向西南偏西

窗對正西北,有山景,有小溪,水流向從北至南

熱賣及精選
引用:
原帖由 nothing486 於 2021-6-11 01:18 PM 發表

大門向西南偏西

for your reference

附件

20210611_1a076590154798ff010feMCqHJY55vUM.jpg(22.78 KB)

2021-6-11 01:38 PM

玄空大卦
引用:
原帖由 andoromedia 於 2021-6-11 01:38 PM 發表

for your reference
請問係咪即係9運座向影響不大?
小弟全新手,真是唔太明...

巧合睇到D風水post話9運都有分,就想問下。

根據章仲山前輩的資料,九運最宜子癸向,向要有水,又要離方、艮方、兌方之水。

納甲輔玄空
四象補天工
引用:
原帖由 Geohobbist 於 2021-6-11 02:13 PM 發表

根據章仲山前輩的資料,九運最宜子癸向,向要有水,又要離方、艮方、兌方之水。
飛星派中、無論沈竹礽、沈門第三代傳人申聽禪、尤惜陰/演本法師、其著作都寫一九運立向難、請問G兄、章仲山點寫一九運立向?

玄空大卦
引用:
原帖由 andoromedia 於 2021-6-11 04:34 PM 發表

飛星派中、無論沈竹礽、沈門第三代傳人申聽禪、尤惜陰/演本法師、其著作都寫一九運立向難、請問G兄、章仲山點寫一九運立向?
根據章仲山門人傳書,九運最宜子癸向,向要有水,又要丙午丁丑艮寅庚酉辛之水,此為上吉地。

納甲輔玄空
四象補天工
引用:
原帖由 Geohobbist 於 2021-6-11 04:55 PM 發表

根據章仲山門人傳書,九運最宜子癸向,向要有水,又要丙午丁丑艮寅庚酉辛之水,此為上吉地。
謝G兄資料提供、請問章仲山有冇講背後理據、另外、請問章仲山有冇講一運?

玄空大卦
引用:
原帖由 andoromedia 於 2021-6-11 05:23 PM 發表

謝G兄資料提供、請問章仲山有冇講背後理據、另外、請問章仲山有冇講一運?
緊係冇喇! 你知古人都係吞吞吐吐,不像沈氏有解說。不過了解沈氏飛星就不難拆解九運之例。

納甲輔玄空
四象補天工
引用:
原帖由 Geohobbist 於 2021-6-11 06:41 PM 發表

緊係冇喇! 你知古人都係吞吞吐吐,不像沈氏有解說。不過了解沈氏飛星就不難拆解九運之例。
師兄係樹爆唔早响,好彩路過睇到,抄低佢先

引用:
原帖由 燊輝 於 2021-6-11 06:52 PM 發表

師兄係樹爆唔早响,好彩路過睇到,抄低佢先
小弟只係班門弄斧吖。

燊兄有冇睇過我寫有關章仲山直向的post 呀!?

納甲輔玄空
四象補天工
引用:
原帖由 Geohobbist 於 2021-6-11 07:47 PM 發表

小弟只係班門弄斧吖。

燊兄有冇睇過我寫有關章仲山直向的post 呀!?
G師兄,係您果51個post中都搵唔到喎
但係您講得出章仲山個名已經猛料啦,我都唔知係咩水,睇睇And師兄追住您黎問就知唔野少啦。

引用:
原帖由 燊輝 於 2021-6-11 07:58 PM 發表

G師兄,係您果51個post中都搵唔到喎
但係您講得出章仲山個名已經猛料啦,我都唔知係咩水,睇睇And師兄追住您黎問就知唔野少啦。
我啲post 都係飲茶多

納甲輔玄空
四象補天工
今日就用佐一天破解了這章氏書中的案例:

五運乾山巽向(兼已亥)。

納甲輔玄空
四象補天工
引用:
原帖由 andoromedia 於 2021-6-11 04:34 PM 發表

師兄都研究過申氏的書? 那你看到書中秘嗎?其實也不是什麼秘密,書中已明明白白寫出,而且不單在申氏、而且從蔣徒呂相烈、章徒柯遠峰的傳書中都有講。之不過,學玄空的人視若無睹。

納甲輔玄空
四象補天工
引用:
原帖由 nothing486 於 2021-6-11 01:18 PM 發表

大門向西南偏西

宅基乃癸艮山行龍,震山為主。寅做山林,宅后有林木。卯做朱雀築巢,是前後皆有林木。丑做太歲,是宅壓太歲,丑退臨子,子為子息做伏殃病符,主子年子息患病。宅右有水,午月占水囚,是有財困。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]