• 瀏覽: 38,649
  • 回覆: 781
  • 追帖: 7
本主題由 mook999 於 2021-6-11 03:37 PM 置頂
此帖子為《逆天奇案》劇集的集中討論帖 2,歡迎會員們一齊討論~

許浚森(陳展鵬飾)是O記精英幹探,勇武能幹,深受上司器重及戰友欣賞,但他最終夢想卻是加入飛虎隊。另一名O記精英幹探沈韋力(黃智賢飾),有著精明頭腦及豐富經驗。二人處事方式雖截然不同,但惺惺相惜,彼此互補不足。不料警隊適匪徒埋伏,傷亡慘重,為了找出幕後黑手,森放棄夢想留在O記。 除此之外,森、力二人亦要面對一系列曲折詭秘,刁鑽莫測的逆天奇案! 二人利用逆向思考、心理博奕、縝密分析,解構罪犯思維動機! 天網恢恢,絕不遺漏!

https://www.youtube.com/watch?v=khLtWU-AiAo

播出日期: 2021年5月3日起
播出時間: 逢星期一至五 20:30-21:30

如果想重溫曾發表過的節目討論專帖,可以瀏覽以下帖子:
《逆天奇案》節目討論區
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29840901

熱賣及精選
今晚大結局,要睇下淫ana死唔死得

等睇大結局

開到2,逆天奇案好厲害!

看子樂點樣報仇法?

引用:
原帖由 ccl80 於 2021-6-11 03:37 PM 發表

今晚大結局,要睇下淫ana死唔死得
都唔覺得夠淫,祇覺得愛是父女戀。
反而 rachel 仲淫啦。哈哈。

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2021-6-11 04:22 PM 發表

日日夜夜去浦老蘭,搵仔扑,仲唔淫

豆瓣評分又快速下降至7.4分 負評超多,
話男主係呢套劇最佳表現就係同小三上床, 感情不清不楚.
仲話 " 逆天奇案 " 唔係逆天破奇案, 而係指感情好逆天, 好奇怪, 劇情離譜, 當觀眾白痴.
矮化警方破案能力, 正派無能, 反派出色及能幹, 仲仲話要靠小三提供資料才能破案.

網民話: 森Sir係一個渣男, 冇承擔嘅男人, 不誠實嘅賤男
阿Wing應該同渣男分手, 搵個好男人結婚

係呢度淨係識鬧小三, 咁男人唔配合又點成事呢?
幸好大陸網民實話實說 鬧爆呢兩個渣男賤女.
之前俾4星嘅, 專登返嚟改一星 (仲話如果可以俾負分都會俾負分)

Marco唔死慘過死
心愛既媽媽同老婆都係間接俾人害死
報仇兩個字已經侵蝕佢成個人

引用:
原帖由 ccl80 於 2021-6-11 04:27 PM 發表

日日夜夜去浦老蘭,搵仔扑,仲唔淫
祇見佢搵仔請飲酒,
未見到有仔但扑佢。
你腦內有呢個想像?

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2021-6-11 04:34 PM 發表

Marco唔死慘過死
心愛既媽媽同老婆都係間接俾人害死
報仇兩個字已經侵蝕佢成個人
Marco 有精神病傾向

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2021-6-11 04:22 PM 發表

係,Rachel之前做過保險雞,勾引萬能鍾

馬上端午假期了,天氣太熱不想出門?宅在家又無聊?飯姐良性安利#逆天奇案#,絕對讓你清涼下來。
由陳展鵬、林夏薇、馮盈盈和黃智賢等主演的《逆天奇案》 真的算是近些年TVB很有水平的作品了。
劇中,陳展鵬飾演的許浚森是O記精英幹探,勇武能幹;黃智賢飾演的另一位O記精英幹探沈韋力,頭腦精明、豐富經驗。因警隊遭遇匪徒埋伏,傷亡慘重,兩人聯手想找出幕后黑手,由此經歷了一系列曲折詭秘刁鑽莫測的案件。
飯姐影響最深的是彭國忠那個案件,他殺死了自己的三名中學同學,層層剝繭,發現他不是衝動殺人,而是因為那三個同學曾經霸凌過他,所以他有預謀的殺死了他們, #校園霸凌會留下多大陰影#,結果不言而喻。
其實這很有現實意義,飯姐想起當年的馬加爵案,他接連殺了好幾個同學,就是從小被霸凌,沒有朋友,自閉,導致心理出現問題。
這種仇恨太可怕了,所以我們要對校園暴力Say No!

轉自今日頭條

好野    開第二區 收錢

森sir醉,Ana當晚無醉,發覺森sir攬錯人,唔推開人,仲轉身騎森sir,要有清楚意識的強姦森sir,仲好意思對薇薇講對唔住,厚顏無恥到極點,薇薇唔車人一巴,又唔伸Ana落海,好擔心薇薇谷住抑鬱症。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]