• 瀏覽: 1,807
  • 回覆: 26
https://youtu.be/1L_acZZ7PDs
6:25 開始
影片中主持話直通車速度比電氣化火車慢
當時,DF4B直通車車頭最高時速是120公里,25原型車廂最高時速是160公里。電氣化火車最高時速是120公里
直通車沒有比電氣化火車慢
不過,加速度是比電氣化火車慢進入香討影片區

熱賣及精選
引用:
原帖由 victorwong888 於 2021-6-12 11:35 PM 發表

https://youtu.be/1L_acZZ7PDs
6:25 開始
影片中主持話直通車速度比電氣化火車慢
當時,DF4B直通車車頭最高時速是120公里,25原型車廂最高時速是160公里。電氣化火車最高時速是120公里
直通車沒有比電氣化火車慢
不過,加速度是比電氣化火車慢
可是現在的電氣化火車比柴油火車更慢
在顯徑站與大圍站之間去比較屯馬線的車速就知道

直通車車速肯定唔係問題
直通車有優先權,即係唔會係車站停低等後車越行,無一架MLR可以爬佢頭
如果直通車仲要慢,成條東鐵塞死晒,但實際上係唔會有呢個情況
就算直通車加速略慢,但係通過車站唔洗停低,MLR追到佢既機會不大
呢個節目當時我都有睇過,呢件係我立即可以質疑到既事

至於紅磡站要切N條線,係設計問題。紅磡站有無預到火車班次去到咁密呢?
後來呢個問題似乎都解決左

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-6-13 12:23 AM 發表

直通車車速肯定唔係問題
直通車有優先權,即係唔會係車站停低等後車越行,無一架MLR可以爬佢頭
就算直通車加速略慢,但係通過車站唔洗停低,MLR追到佢既機會不大

至於紅磡站要切N條線,係設計問題。紅磡站有無預到火車班次去到咁密呢?
這個節目導致香港人對中國特快火車印象差,很多人覺得直通車慢同埋阻路,一直有要將直通車趕出東鐵的聲音

點解#1冇咗 歡迎討論 噶

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-6-13 12:23 AM 發表

直通車車速肯定唔係問題

所以啲人話直通車慢阻住東鐵,其實係成件事掉轉晒就真,真正原因就係要遷就MLR,如果行得太快,當年用DF4B、而家用SS8,個加減速度唔夠高係好易炒車

不過如果真係要直通車行到100+,除咗響畢架山隧道、科學園至小白鷺同埋康樂園至和合石一段先可以外,其餘行到70已經好好,睇吓之後換晒R train後可唔可以好啲

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-13 08:10 AM 發表

所以啲人話直通車慢阻住東鐵,其實係成件事掉轉晒就真,真正原因就係要遷就MLR,如果行得太快,當年用DF4B、而家用SS8,個加減速度唔夠高係好易炒車

不過如果真係要直通車行到100+,除咗響畢架山隧道、科學園至小白鷺同埋康樂園至和合石一段先可以外,其餘行到70已經好好,睇吓之後換晒R train後可唔可以好啲
如果港鐵再將旺角東、大埔墟都用來代避直通車,加埋現在嘅沙田,令一班直通車可以超越3班本地列車,直通車在港段行駛時間可以快10分鐘

引用:
原帖由 victorwong888 於 2021-6-13 01:01 PM 發表

如果港鐵再將旺角東、大埔墟都用來代避直通車,加埋現在嘅沙田,令一班直通車可以超越3班本地列車,直通車在港段行駛時間可以快10分鐘
加埋火炭呀好唔好

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-13 01:09 PM 發表

加埋火炭呀好唔好
太近沙田,加都無用

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-6-13 00:23 發表

直通車車速肯定唔係問題

優先權又如何?

根本只能在港段,以不逾50kmh慢行

快過50kmh,會出軌!

反之,香港電氣化列車,即使最新韓車,亦無法走進深圳境內!因為軌距比國內段寬!

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-6-13 01:25 PM 發表

優先權又如何?

反之,香港電氣化列車,即使最新韓車,亦無法走進深圳境內!因為軌距比國內段寬!
直通車在香港有超過時速70公里

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-6-13 01:25 PM 發表

優先權又如何?

邊個話直通車快過50kph會出軌?你睇邊度講?

韓車唔入得深圳境內唔關軌寬事,係營運模式問題

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-13 14:32 發表

邊個話直通車快過50kph會出軌?你睇邊度講?

韓車唔入得深圳境內唔關軌寬事,係營運模式問題
1997年前,東方報業集團旗下「東周刊」評論

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-6-13 02:49 PM 發表

1997年前,東方報業集團旗下「東周刊」評論
過咗咁耐啦,我早幾年前坐過都唔係慢到最快50都唔到

加快東鐵直通車便不能達成政治任務

咁高鐵邊有生存空間?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]