• 瀏覽: 8,024
  • 回覆: 37
平均二至三年轉一次工,無一份工做不過三年。見工時被問到為什麼經常轉工,應怎樣說最大體?

話想有升遷空間

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-6-15 02:11 AM 發表

幾多歲先?Total轉幾次工?
今年剛40,現在做的是第六份了。

引用:
原帖由 DiDiDum 於 2021-6-15 08:12 AM 發表

今年剛40,現在做的是第六份了。
因咩事轉得咁密?

引用:
原帖由 DiDiDum 於 2021-6-13 05:10 PM 發表

平均二至三年轉一次工,無一份工做不過三年。見工時被問到為什麼經常轉工,應怎樣說最大體?
俾同事性騷擾

樓主兩至三年算做得長,我做得最長最近一年零售業,而家社會上多數打工仔都唔會做得長,一係做左十年野郁果班員工無得做,一係年青些果班員工博轉工。

2-3年轉一次都算有問題?大把人年年轉工啦,d招聘廣告仲誇張明明細公司幾條友,個個禮拜請人登足1年以上

近期去見工,每次都被問為什麼份份工都得兩三年,做不長,問咩原因,怎麼解釋都不滿意。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 chitchats 於 2021-6-15 05:00 PM 發表

2-3年轉一次都算有問題?大把人年年轉工啦,d招聘廣告仲誇張明明細公司幾條友,個個禮拜請人登足1年以上
轉工人工才好。停留太久,人工又小,工作量大。

如果你每次轉工都有認真考慮清楚,
每次轉工都有個理由。
就算個理由係講出嚟唔好聽,
例如同老細反面、同同事唔夾,
都可以諗吓點樣包裝得動聽啲。
但如果你次次走都只係屎忽痕、冇乜理由,
求其推搪咩發展空間、學多啲嘢,
呢啲行貨答案,
俾著我,就只會當你答唔出,即係冇答過。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]