• 瀏覽: 1,957
  • 回覆: 25
我好史之人 , 經常得晉朝係統一王朝中 "最頹" 一個 , 事實上也的確如此 ,
傳統講法係司馬一族 , 只要玩陰謀  不善治國 , 倒行逆施  BABABABABA
但事實真相係咪咁既呢???

其實我也可以反過來睇 ...
大家可以唸唸 , 其他統一王朝係統一之初 , 又點解會有 "新朝氣像" 呢???
講到底就係兩隻字-- "暴力" !!!
中國王朝衰亡既主流原因(唔計秦隋呢 D短命王朝) , 其實都因為土地兼併 ,
加上官紳勾結 , 搞到收唔到稅 ... 上無財政支持 , 下人民不滿 ,
自然土崩瓦解

而無論前朝係咪因為呢個原因 , 新朝係以軍事力量掃蕩群雄之後 ,
就會有足夠武力 , 去做平分地權  嚴格收稅既新政 ... 新政其實要武力支持
腐敗王朝都唔係一味腐敗 , 唔想改革 ;
而係由基層官員就開始腐敗 , 成個架構都係貪官 , 你想改革既話 ,
一來上行不會下效 , 二來你就會變成 "犯眾憎" , 好快就會比群臣搞下台 ,
貪官  豪紳從來都只怕鐵拳 !!!

即使係劉秀  李淵呢 D有地方豪紳支持既新政權 , 因為打死左好多地方群雄
利益係瓜分完比其地方集團後 , 都仲有資源做利民政策 ...
但晉朝就完全唔同 , 佢係整個曹魏國內既世族共主 , 佢篡位成功 ,
與世族支持脫不了關係 ; 而世族支持 , 亦只係因為佢會鞏固世族既利益 ...
咁試問佢又怎可能 , 去發動新政呢???

唸唸下,中華第一二帝國(秦漢和隋唐)的興衰,其實都和世族好有關係。。。

大家都知道,先秦時期中國就行真正既封建貴族制,係秦國統一後先以強權癈除,
亦因而集中資源爆發出中華第一帝國。。。但古代始終做唔到絕對既個別人身統治
係在地勢力既真空下,新興世族係必然會冒起,而第一帝國既敗亡既真正原因,
其實就係負責制約世族既中央皇權崩解。

第二帝國雖然無清除,所有世族,但可以借武力打壓其他世族,
核心既卻係只有幾十年歷史,本來只據關隴既關隴集團,全國仲有七八財富易手
足夠中央同關隴集團共同野蠻生長,加上科舉制同重訂世族誌,保障左一定時期

就係要有呢種強大,先可以成為一大帝國!
晉朝既然實力支持改革,又無作出過改革嘗試,咁自必然只會係魏晉南北朝中,
一個短暫既過渡期。。。

我突然係度唸 , 秦漢  隋唐  明清都係因為武力打爆貴族  世族 ,
所以可以集中資源做大建設(長城  運河) ,
以及多次北撃大漠 ... 但點解宋朝唔可以呢???

而且 , 中華第一二三帝國 , 其實又係岩岩好 , 無包到宋朝呢 ...

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-6-15 06:32 PM 發表
我突然係度唸 , 秦漢  隋唐  明清都係因為武力打爆貴族  世族 ,
所以可以集中資源做大建設(長城  運河) ,
以及多次北撃大漠 ... 但點解宋朝唔可以呢???

而且 , 中華第一二三帝國 , 其實又係岩岩好 , 無包到宋朝呢 ...
因為北宋開國果陣D 將軍實力太弱

曹彬 , 潘美 都是實力平平無奇
最多只係B級

徐達, 李靖, 蒙恬 ,楊素 都是S級名將

不過我覺得 晉朝 最好運是

當時北方外族威脅不大
最多都係 鮮卑 有時搞下你, 但無其他朝代 既威脅性咁大

如果不是八王之亂, 其實胡族 都不能亂華

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2021-6-15 10:19 PM 發表

因為北宋開國果陣D 將軍實力太弱

曹彬 , 潘美 都是實力平平無奇
最多只係B級

徐達, 李靖, 蒙恬 ,楊素 都是S級名將
楊無敵唔係s級?

當年宋太袓已經係s級
不過後周柴榮係ss級
所以你唔覺姐

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2021-6-15 10:21 PM 發表
不過我覺得 晉朝 最好運是

當時北方外族威脅不大
最多都係 鮮卑 有時搞下你, 但無其他朝代 既威脅性咁大

如果不是八王之亂, 其實胡族 都不能亂華
其實都係 ... 整個魏晉南北朝 , 係要到好後期 ,
先出現未到完全體既突厥 , 之前既鮮卑  柔然係大漠歷代政權中
都係排得比較後既 ...

不過我發現 , 中國每一個分裂時期 , 基本上都係世族/軍頭權大 ,
咁西晉本身既世族權大 , 會唔會係捉成亂事之因???

引用:
原帖由 十九八 於 2021-6-16 07:29 AM 發表

楊無敵唔係s級?

當年宋太袓已經係s級
不過後周柴榮係ss級
所以你唔覺姐
楊業 只係打 防守戰勁

李靖 徐達 呢D是主動深入北方, 打敗外族
性質差好遠

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-6-16 09:27 PM 發表

但係在失去燕雲十六州後,能在野戰中擊茛契丹的中原武將,實在寥寥可數,楊業就係其中之一
如果咁計, 其實 李繼隆 先係勁

唐河之戰, 用靜塞騎兵打敗遼軍
徐河之戰, 打敗 大遼戰神 耶律休哥.......呢一場都是 休哥 一生唯一一次戰敗
但呢場主要是靠偷襲

另外仲有一場
遂城羊山之戰, 北宋四萬騎兵打敗 遼軍六萬騎兵

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-6-16 03:11 PM 發表

楊業曾想整個北漢投降趙匡胤,合漢宋兵力合擊契丹,但北漢皇帝不同意而作罷,
如果楊業跟隨的是趙匡胤而不是趙光義,佢或者可以真正成為楊無敵
話說 北漢 算不算遼國傀儡國家??
有幾次 宋朝 攻打北漢, 都有機會消滅北漢......結果都是靠遼國出兵救援
直到最後一次, 遼國雖然有出兵, 但無參與救援, 所以北漢滅國

而且北漢 由於領土小.....所以要用舉國之力去對抗宋朝, 導致財務負擔嚴重, 人口更加是一直下降
真係遲早成個國家破產

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-6-16 10:19 PM 發表

李繼遷大勝嗰度係大宋境內,而楊業作戰的雁門關則在宋遼交界,
難易程度並不一樣
但如果真係要計
雁門關之戰

其實楊業 都係打防守戰+靠後襲取勝
當時宋軍主帥是 潘美, 係佢制定戰略, 派楊業後襲遼軍..........然後自己 正面迎敵, 吸引遼軍注意, 所以唔能夠話係 楊業一人功勞

同埋在邊境打敗 遼軍, 都不止楊業一人
張齊賢 帶領兩千廂軍, 一樣試過打敗遼軍
當時 廂軍 在宋朝只是一支雜牌軍, 戰力遠不如正規禁軍

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]