• 瀏覽: 14,297
  • 回覆: 121
  • 追帖: 9
引用:
原帖由 茄汁豉乜味豆 於 2021-6-16 09:39 AM 發表

呢隻好似好貴
當然,沖出黎啲茶有花香味

https://zh.wikipedia.org/wiki/金骏眉
金駿眉,是武夷山紅茶正山小種的一個分支,由正山小種傳統工藝改良而來,以純芽尖製成,是福建高端紅茶的代表,現已成為中國紅茶中最為昂貴的品種之一,主產區為武夷山桐木關

金駿眉的功效與作用
https://www.pchouse.com.cn/baike/shenghuo/1367/

正宗金駿眉外形條索緊秀,略顯絨毛,雋茂、重實;色澤為金、黃、黑相間,色潤;開湯湯色為金黃色,清澈有金圈;其水、香、味似果、蜜、花等綜合香型;啜一口入喉,甘甜感頓生,滋味鮮活甘爽,高山韻顯,喉韻悠長,沁人心脾,彷彿使人置身於森林幽谷之中;杯底冷、熱、溫,不同時嗅之,底香持久、變幻令人遐想,連泡12次,口感仍然飽滿甘甜;葉底舒展後,芽尖鮮活,秀挺亮麗,葉色呈古銅色。總之,金駿眉實屬可遇不可求之茶中珍品。

🥜者清,局者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬  全公司已打科興💉💉💪
✌️
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
熱賣及精選
引用:
原帖由 02130121 於 2021-6-16 10:46 AM 發表

Yes, 荷蘭個隻就係黑白淡奶,其實如果自己係屋企整就唔洗禁講究,個茶底濃就夠,除非你好心機真係囉對絲襪慢慢拉,不過禁濃嘅茶底一日唔好飲多過5杯,好易茶醉,茶醉嘅感覺好辛苦,會keep住幾日都會想作嘔食同食唔落野,慘過啲女仔泥m 
因為我想要大家樂奶茶果隻味, 如果只用Lipton可能做唔出果種味,

如果自己買佢3隻茶葉溝黎試唔知做唔做到, 但我唔想拉茶, 只係就咁用滾水沖

人哋話沖茶用黑白淡奶, 我覺得用meji premium牛奶都正 (好多咖啡店都用meji)

引用:
原帖由 蔥上雲燒 於 2021-6-16 09:48 發表

烏龍
成日飲

引用:
原帖由 john117 於 2021-6-16 11:06 AM 發表

因為我想要大家樂奶茶果隻味, 如果只用Lipton可能做唔出果種味,

如果自己買佢3隻茶葉溝黎試唔知做唔做到, 但我唔想拉茶, 只係就咁用滾水沖
唔拉緊係得啦,茶葉比例可以自己慢慢試,不過真係要好識飲先飲得岀,因為大部份嘅味都係靠淡奶,淡奶買岩已經贏左一大半

引用:
原帖由 肥雄1968 於 2021-6-16 09:49 發表

我都係第1次 聽到人話〈第一次聽古樹紅茶呢個名〉
仲有 單株  高桿  師兄聽過未呢?
其實我係師姐,哈哈... any肥,我見識少,真係冇聽過

引用:
原帖由 hksitison 於 2021-6-16 10:26 發表

DIY 唔用 vanilla 和其他配料
淨係鮮奶, 都好飲
我都中意原汁原味!連糖都唔加!

引用:
原帖由 A1000 於 2021-6-16 10:41 發表

如果飲茶要溝奶,最緊要你需要啲乜嘢嘅味道,口感同香味。

如果要具備味道,口感同香味祇有全脂奶。

因為脫脂奶或者低脂奶,佢冇個香味同埋個滑!如果全脂奶最好就係三花全脂奶。

如果係大酒店,佢哋會用鮮奶,佢哋用嗰啲奶,無論開咖啡奶茶都係唔夠香。
我只用鮮奶,放雪櫃嗰隻。有啲唔放雪櫃嗰啲,奶味唔重冇咁香!

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-6-16 10:50 發表

當然,沖出黎啲茶有花香味

https://zh.wikipedia.org/wiki/金骏眉
金駿眉,是武夷山紅茶正山小種的一個分支,由正山小種傳統工藝改良而來,以純芽尖製成,是福建高端紅茶的代表,現已成為中國紅茶中最為昂貴的品種之一,主產區為武夷山桐木關。

金駿眉的功效與作用
...
哇,原來呢隻茶咁巴閉!

引用:
原帖由 tobycat 於 2021-6-16 11:07 發表

人哋話沖茶用黑白淡奶, 我覺得用meji premium牛奶都正 (好多咖啡店都用meji)
我都中意呢隻,好好飲呀

引用:
原帖由 茄汁豉乜味豆 於 2021-6-16 11:15 發表

我只用鮮奶,放雪櫃嗰隻。有啲唔放雪櫃嗰啲,奶味唔重冇咁香!
呢個就係鮮奶嘅特質。如果你放咗落雪櫃,你又唔想即刻沖落啲茶或咖啡,你可以早少少坐熱佢。

引用:
原帖由 02130121 於 2021-6-16 11:14 AM 發表

唔拉緊係得啦,茶葉比例可以自己慢慢試,不過真係要好識飲先飲得岀,因為大部份嘅味都係靠淡奶,淡奶買岩已經贏左一大半
除左Lipton,令外果兩種茶葉唔知可以去邊度買

引用:
原帖由 john117 於 2021-6-16 11:22 AM 發表

除左Lipton,令外果兩種茶葉唔知可以去邊度買
https://longoent.com/collections/茶葉及茶粉/茶葉系列
可以買依種,已經係散裝嘅最細包

花茶也唔錯,飲起爽口。

做人最重要嘅就系开心啦
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]