• 瀏覽: 6,372
  • 回覆: 26
  • 追帖: 3
有目標係去考會計主任, 好似個POINT 係申請唔到公務員公屋.

熱賣及精選
引用:
原帖由 手機用戶 於 2021-6-17 09:07 AM 發表

有目標係去考會計主任, 好似個POINT 係申請唔到公務員公屋.
申請公屋條件係要現point 21或以下及Present rank max 25以下。ao2 max27 不合資格申請csphq

考二級工人喇!最快上樓!

引用:
原帖由 Flowervsbee 於 2021-6-17 12:36 PM 發表

申請公屋條件係要現point 21或以下及Present rank max 25以下。ao2 max27 不合資格申請csphq
Pt.21或25以上,有冇其他房屋福利?居屋可以嗎?

引用:
原帖由 Clumsy117 於 2021-6-17 01:21 PM 發表

新制

非現金實報實銷津貼 NCA

引用:
原帖由 Clumsy117 於 2021-6-17 01:21 PM 發表

居屋即綠表資格 申請條件跟公屋是一樣,兩者都通稱為csphq。new terms 的話只有nca 即未實報實銷現金津貼可以申請。

引用:
原帖由 Flowervsbee 於 2021-6-17 07:49 PM 發表

居屋即綠表資格 申請條件跟公屋是一樣,兩者都通稱為csphq。new terms 的話只有nca 即未實報實銷現金津貼可以申請。
請問衛生署同樣跟nca嗎?

引用:
原帖由 手機用戶 於 2021-6-17 09:07 AM 發表

去考份二級工人先,拎左公屋之後,
再向你嘅目標邁進。

會計主任都有機會請你,
二級工人必定勝任。
唔請你,簡直係政府嘅捐失。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Clumsy117 於 2021-6-17 08:06 PM 發表

請問衛生署同樣跟nca嗎?
只要是公務員new terms聘用條款,都一樣。

引用:
原帖由 Flowervsbee 於 2021-6-17 09:48 PM 發表

只要是公務員new terms聘用條款,都一樣。
NCA與HPS有明顯嘅分別,因為NCA個個地一定要,所以排隊一定耐!

HPS非個個要買樓,未供完及可加按,所以號碼跳得好快。

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-6-18 08:36 AM 發表

NCA與HPS有明顯嘅分別,因為NCA個個地一定要,所以排隊一定耐!

HPS非個個要買樓,未供完及可加按,所以號碼跳得好快。
NCA都是有number等多3年就有,亦唔係一定會拎。有遲少少等升級到高額先申請,又有等臨退休前十年先申請個錢大d先。

引用:
原帖由 Flowervsbee 於 2021-6-18 09:23 AM 發表

NCA都是有number等多3年就有,亦唔係一定會拎。有遲少少等升級到高額先申請,又有等臨退休前十年先申請個錢大d先。
NCA一定唔會…跳號碼!

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-6-17 09:23 PM 發表

去考份二級工人先,拎左公屋之後,
再向你嘅目標邁進。

會計主任都有機會請你,
二級工人必定勝任。
唔請你,簡直係政府嘅捐失。
會計主任都有機會請你, 二級工人必定勝任。 唔請你,簡直係政府嘅捐失

sir, 此言差矣。
根據《政府各部門聘任公務員程序指南》的指引,政府係請合適該職位嘅人。有能力做會計主任,未必合適做二級工人。如果一個响big 4做嘅會計師,以及一個响便利店做雜務嘅便利店師冋時投考二級工人職位,相信後者獲聘機會大得多。

引用:
原帖由 爆料者 於 2021-6-18 12:22 PM 發表

會計主任都有機會請你, 二級工人必定勝任。 唔請你,簡直係政府嘅捐失”

慢sir, 此言差矣。
根據《政府各部門聘任公務員程序指南》的指引,政府係請合適該職位嘅人。有能力做會計主任,未必合適做二級工人。如果一個响big 4做嘅會計師,以及一個响便利店做雜務嘅便利店師冋時投考二級工人職位,相信後者獲聘機會大得多。

佢有 EDPK 底,起碼都睇「庫務署會計師」。
睇「會計主任」呢啲底層位,佢表現得誠懇啲,二級工人請佢都唔出奇架。
世事無絕對啊。

便利店員曰:
公屋、公援、公務員,乃人生贏家之三公。

樓主先取二級工人之「公務員」,再奪「公屋」,
則人生贏家,已佔其二,
今世福樂盡享,來世必定得道升仙,超凡入聖者也!

我都想搵返張新圖⋯⋯
生多幾個

You'll never walk alone
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]