• 瀏覽: 13,407
  • 回覆: 92
  • 追帖: 1
公司一向無出糧單, 之前想申請信用卡拎迎新禮品
問HR印近三個月糧單做入息證明, HR要我填表寫低要求糧單原因,
仲話如果要有公司蓋印排隊, 咪照排
間唔中問下佢幾時有啦
HR居然答: 其實你自己打封都得架, 我比公司信紙你印
我果下O哂咀!

經理尋日臨收工叫我入房照肺, 問我系咪跳糟
我如實作答係銀行須要入息證明...
佢友罵我唔識規矩, 公司規定一年只可要求印糧單一次

上次我婆要住老人院, 我夠有問啦
又唔見今次咁多規矩?
經理話我失憶, 佢做左20年公司一直係咁

一句到尾比就比唔比咪算
要張糧單啫, 使唔使做到咁?

熱賣及精選
申請要張糧單都有限制? 第一次聽

我都係第一次聽. 不過你公司政策係咁, 一係忍一係走.

HR 叫你自己打點解唔照佢咁做

反問返HR, 打完係未可以蓋返公司印章?

引用:
原帖由 Sambosing 於 2021-6-18 12:51 PM 發表

係, 無勞工法例話一定有糧單

引用:
原帖由 ducklhl 於 2021-6-18 01:01 PM 發表

我都係第一次聽. 不過你公司政策係咁, 一係忍一係走.

為左張糧單走係咪太傻?

引用:
原帖由 杯中勿 於 2021-6-18 02:46 PM 發表

HR 叫你自己打點解唔照佢咁做
費時之後比告偽做文件

引用:
原帖由 梓藍 於 2021-6-18 03:29 PM 發表

反問返HR, 打完係未可以蓋返公司印章?
就係無, 所以無用

引用:
原帖由 Sambosing 於 2021-6-18 12:51 PM 發表

x2

如果只係出張信用卡, 咪每個月張份糧入戶口咪得
公司都係出票比我, 我每個月入

真係無糧單,問銀行用報稅嗰張收入證明得唔得。

樓主你公司唔係以自動轉賬出糧比你?

Auto pay就吾洗煩啦

fucking ivan*

讓EQ凌駕在IQ之上,方能成大器
在d公司HR好痴線,權力好大。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]