• 瀏覽: 2,373
  • 回覆: 19
用黎代替原本吸頂燈

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
要問管理處查公契俾唔俾吊嘢響騎樓天花。

引用:
原帖由 juamac 於 2021-6-18 05:49 PM 發表

用黎代替原本吸頂燈

https://img.youpin.mi-img.com/shopmain/dcfa01284fd4d9b6c02c0e08e785b1e3.jpg
Amp 應該夠,但正如樓上 C 兄講,最好問管業處俾唔俾裝

好似係好危險噃!電燈冇經水氣制,一旦漏電,咪分分鐘電瓜咗?

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2021-6-19 03:16 PM 發表

好似係好危險噃!電燈冇經水氣制,一旦漏電,咪分分鐘電瓜咗?
未聽過仲有國家冇水線
你係咪搞港獨?

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2021-6-19 05:57 PM 發表

未聽過仲有國家冇水線
你係咪搞港獨?
儍的嗎?喺水氣制(RCB),不是水線呀!

咁都可以聯想到政治立場,果然係天才!

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2021-6-19 06:16 PM 發表

儍的嗎?喺水氣制(RCB),不是水線呀!

咁都可以聯想到政治立場,果然係天才!
抱歉,小妹見識少
網上找的圖,但看不懂什麼情況會用到,想請教

13A先用水氣制,件野預你用露台天花燈駁電理論上唔洗RCD。根列燈線唔可以同電器共用一組線,要駁就要拉過線同用獨立fuse(但我諗冇乜人會咁做)!原理就好似廁所浴室寶嘅電路

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2021-6-19 11:57 PM 發表

抱歉,小妹見識少
我明白點解,但係我無電工牌,唔想在網上回應一些技術性問題,就用使用者角度回應啦!

電燈電線取電,給電器用,係安全問題和違規問題!因為,電線沒有經漏電斷路器(俗稱水氣制),一旦電器漏電,係有機會觸電!咁樣接法,我估亦係違例,有牌電工師傅應該唔會咁做嘅呢?

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2021-6-19 11:57 PM 發表

抱歉,小妹見識少
插座先要經水氣制,燈線冷氣(固定電力器具)唔洗!

其實好危險! 無漏電保護, 露台係室外, 有機會天氣潮濕, 落雨, 個架係金屬, 就算燈頭有地線, 我咁鍾意改野都唔會摶, 摶唔過, 出事會死! 如果係依20年內既樓, 正常管理署會上嚟兇到你拆.

如果問過管理署真係OK, 係露台附近屋入面搵個13A 插座, out條明線出嚟, 經天花call個細窿出露台, 做個明盒供電. 淘寶一條幻既金屬裝飾條, 收藏條電線, 其實唔難睇.

引用:
原帖由 2829 於 2021-6-20 11:10 AM 發表

其實好危險! 無漏電保護, 露台係室外, 有機會天氣潮濕, 落雨, 個架係金屬, 就算燈頭有地線, 我咁鍾意改野都唔會摶, 摶唔過, 出事會死! 如果係依20年內既樓, 正常管理署會上嚟兇到你拆.

如果問過管理署真係OK, 係露台附近屋入面搵個13A 插座, out條明線出嚟, 經天花call個細窿出露台, 做個明盒供電. 淘寶一條幻既金屬裝飾條, 收藏條電線, 其實唔難睇.
咪就係!如果咁唔好彩,個晾衫架已經帶電,啲洗完嘅衫又係濕嘅,一放上衫架,即刻漏電,唔電死都算好命呢!

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2021-6-20 03:28 PM 發表

咪就係!如果咁唔好彩,個晾衫架已經帶電,啲洗完嘅衫又係濕嘅,一放上衫架,即刻漏電,唔電死都算好命呢!
露天, 帶電電器, 金屬表面, 處理時隻手又濕, 大忌! 我就唔會露天地方用電晾衫架!

唔好買有熱風烘乾嗰啲款,買最基本有led燈照住升降嗰啲就算數啦,安全起見至少你都自己加返13a水氣蘇面,始終燈氣就算你夠loading,都冇經水氣掣,戶外地方真係會幾危險

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]