• 瀏覽: 1,553
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
本人做建築行業地盤某一種專科做咗13年第一次工傷,工傷時候右手切斷兩條手筋,拇指神經線切斷永久性住咗一個星期院做咗兩次手術,老闆就話唔使擔心又買保險好好休息,手術後兩個月拆線之後做物理治療前前後後11個月,個無良僱主求咗佢不少於50次先出得三次半工傷4/5,到現在用盡一切藉口唔出糧完全冇佢辦法報勞工處勞工處都係廢嘅就話我會跟進10一個月都唔知佢跟進嗰啲咩各位網友有冇辦法

熱賣及精選
引用:
原帖由 隔夜進擊的兔兔 於 2021-6-19 02:08 AM 發表

本人做建築行業地盤某一種專科做咗13年第一次工傷,工傷時候右手切斷兩條手筋,拇指神經線切斷永久性住咗一個星期院做咗兩次手術,老闆就話唔使擔心又買保險好好休息,手術後兩個月拆線之後做物理治療前前後後11個月,個無良僱主求咗佢不少於50次先出得三次半工傷4/5,到現在用盡一切藉口唔出糧完全冇佢辦法報勞工處勞工處都係廢嘅就話我會跟進10一個月都唔知佢跟進嗰啲咩各位網友有冇辦法
揾大判,
大判包保險,
大判唔理就去勞工處。

引用:
原帖由 指南針. 於 2021-6-19 09:57 AM 發表

揾大判,
大判包保險,
大判唔理就去勞工處。
你講嘅係正常嘅做法,依家大判炸傻扮懵,保險説判左傷殘先,勞工處只會一句我幫你跟進,跟咗十個月仲話跟進緊,手停口停一家四口

引用:
原帖由 隔夜進擊的兔兔 於 2021-6-19 10:27 AM 發表

你講嘅係正常嘅做法,依家大判炸傻扮懵,保險説判左傷殘先,勞工處只會一句我幫你跟進,跟咗十個月仲話跟進緊,手停口停一家四口
大判炸傻扮懵都冇用,
最終都要解決賠償,
病假紙一定要比大判,
自己要影印留底。

去多幾次勞工處問?
問勞工處呢十個月的糧幾時有?

引用:
原帖由 指南針. 於 2021-6-19 10:37 AM 發表

大判炸傻扮懵都冇用,
最終都要解決賠償,
病假紙一定要比大判,
自己要影印留底。

去多幾次勞工處問?
你講嘅我都知勞工處打電話俾佢哋唔低於30次直接上去都有五次都係果一句我哋會幫你跟進乜都冇做過講真唔知有咩機構可以幫到手

引用:
原帖由 指南針. 於 2021-6-19 10:37 AM 發表

大判炸傻扮懵都冇用,
最終都要解決賠償,
病假紙一定要比大判,
自己要影印留底。

去多幾次勞工處問?
你講嘅我都知勞工處打電話俾佢哋唔低於30次直接上去都有五次都係果一句我哋會幫你跟進乜都冇做過講真唔知有咩機構可以幫到手

引用:
原帖由 隔夜進擊的兔兔 於 2021-6-19 11:10 AM 發表

乜乜機構、乜乜政府部門都好,你都要主動去跟進,唔係坐係屋企等消息,佢地只係幫助你。

其實你有冇報工傷?

即勞工處知道你工傷。
要經大判或業主報勞工處話你工傷的。

大判唔報,勞工處就冇你工傷記錄,你去勞工處點追都冇用。

你老板唔係無良僱主,
佢已經頂咗人工比你,
你工傷時間長,工傷的人工應該保險公司出比你,或經大判出比你,
唔係你老板出比你。

可能我亂噏、一知半解、識少少扮代表。
不過睇你一家大細……即管應下你。

引用:
原帖由 隔夜進擊的兔兔 於 2021-6-19 02:08 AM 發表

如果勞工處有你工傷紀錄,一定會快手有五分四比你,你好返,你老細仲會請返你。
以上係我遇過嘅個案。
好明顯,你老細無同你向勞工處工傷報備。而家你只可搵律師或工業傷亡權益會去搞。
正常佢地唔會搵勞工處或你老細傾,只會搵你工傷地盤嘅業主去傾,同你爭取權益。
業主一封信勝過勞工處啦。瞞報工報我不知是否刑事,但對大判未來投標一定有影響。業主一定唔知你單野。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-19 08:11 PM 發表

如果勞工處有你工傷紀錄,一定會快手有五分四比你,你好返,你老細仲會請返你。
以上係我遇過嘅個案。
好明顯,你老細無同你向勞工處工傷報備。而家你只可搵律師或工業傷亡權益會去搞。
正常佢地唔會搵勞工處或你老細傾,只會搵你工傷地盤嘅業主去傾,同你爭取權益。
業主一封信勝過勞工處啦。瞞報工報我不知是否刑事,但對大判未來投標一定有影響。業主一定唔知你單野。
個老闆佢有買保險勞工處亦知道但係佢就係唔出5分四糧,因為佢知道我嚴重唔出糧逼我簽和解,搵業主有用咩?勞工處真係幫唔到手如果幫到手都唔會成10一個月我都繼續投訴

個老闆佢有買保險勞工處亦知道但係佢就係唔出5分四糧,因為佢知道我嚴重唔出糧逼我簽和解,搵業主有用咩?勞工處真係幫唔到手如果幫到手都唔會成10一個月我都繼續投訴

引用:
原帖由 指南針. 於 2021-6-19 01:22 PM 發表

乜乜機構、乜乜政府部門都好,你都要主動去跟進,唔係坐係屋企等消息,佢地只係幫助你。

其實你有冇報工傷?

即勞工處知道你工傷。
要經大判或業主報勞工處話你工傷的。

大判唔報,勞工處就冇你工傷記錄,你去勞工處點追都冇用。

你老板唔係無良僱主,
佢已經頂咗人工比你,
你工傷時間長,工傷的人工應該保險公司出比你,或經大判出比你,
唔係你老板出比你。

...
你睇吓個貼點講先啦我話勞工處經已開咗檔案你返工會唔會問你老闆嘅老闆係邊一個做乜嘢嘅有幾多身家正常來講你都唔會問啦,我以前都唔知我未試過工傷,保險有權唔出5分四俾你佢要等我單案件完結後一次過先找數,而家我一個星期做三次職業治療加起來11個月,喺政府醫院睇醫生做手術加治療自己先墊支左差唔多兩萬幾蚊老闆一句冇錢咁就冇咗件事我自己有留影印本正本俾咗老闆,你可能未睇清楚我想表達啲咩我嘅意思係我斷咗右手拇指兩條手筋,神經永久受損近10日嚟一日先瞓得兩個鐘頭唔係唔瞓係瞓唔到隻手痛唔係我扮嘢一個大男人神經痛唔係痛一下係二十四小時係咁抽住痛10一個月,唔知你了唔了解我心情,就好似譬如俾人打一餐最多都係痛幾日,定係俾人二十四小時係咁拍你拍足11個月,雖然冇好似俾人揼一餐咁痛但係11個月二十四小時咁黎痛發,你會選擇邊一樣,唔好意思可能我講嘢語氣重咗你唔係我本人你唔知道我係一家之主老婆隻腳比車撞殘廢,咁多年都係靠我一個冇攞過政府任何津貼淨係靠我一對手,我做事對得起天地我亦都唔想工傷,你哋可能唔知道原因我工傷唔係我自己整親,係比老闆的親信整到我的工作左13年喺果一行未試過一次工傷,一嚟就大大單,六月頭醫生轉介我去睇精神科依家都係靠啲精神嘅物控制情緒,我30幾歲人第一次喺香港論壇發帖淨係想睇吓有冇網友知道好似依啲事情發生有冇咩辦法可以解決同埋想話俾所有做地盤的人返工要小心啲工傷的時候,唔好諗咁多一定要去醫院唔好聽老闆講嘅甜言蜜語,我依家好深刻領匯你工傷講到錢你乜嘢都唔係到頭來受傷嘅係工人,我10幾年來做事都同自己講做老闆嘅唔容易,工作受傷自己搞得掂就算啦唔使報保險喎唔使報勞工處喎原來小事係冇問題呀,但係工作受傷令到你以後都唔可以做返做咗10幾年果一行你有咩心情呀讀書又唔多,得一項技能依家連嗰一行都做唔到,我份人唔係好識表達希望你哋睇得明,我又打一個譬如一個賽車手揸咗10幾年賽車,車禍斷左對腳冇得再揸車咁日後佢可以點呀

引用:
原帖由 隔夜進擊的兔兔 於 2021-6-19 10:09 PM 發表

搵律師或工業傷亡權益會。佢地有經驗會去同你拆。佢拖你五分四,你自己搞唔到架。
如果你做政府盤,業主就係政府,拖工傷五分四等同欠薪。業主一定會出信去問。
如果係做私樓嘅私人盤,都係同樣道理,人家都要維護自己公司形象。
前提係你所有醫療記錄,咁多個月工傷病假嘅醫生紙,勞記判傷資料都要有齊晒。

工傷僱員須知
1.如因工受傷,應立即通知其他工友及僱主。

2.立即到政府醫院、診所、註冊中醫接受檢驗及治療
  (註冊中醫治療適用於2008年9月1日或以後工傷及指定職業病。)

3.請依時覆診、判傷。

4.保存醫療證明書及病假紙副本,正本盡快交給僱主。

5.不要答應僱主向勞工處或任何政府部門講假口供。

6.工友有權拒絕簽署任何保險公司的文件或接受保險公司或公證行的調查。

7.若對如判傷結果不滿意,請盡快向勞工處提出上訴。

8.小心僱主在協議書上呈報不準確的人工,避免影響你的賠償計算。

9.工傷病假期間的五分之四的人工是由僱主支付,若僱主要求簽借據,你有權拒絕。

10.僱員追討僱員賠償,必須於意外發生後二十四個月內申請。

11.若工傷事件是因僱主、管工或工友疏忽而導致,你有權追討疏忽賠償。

12.如須進行法律訴訟,工友可申請法律援助或聘請執業私人律師,協助處理。

13.如有人建議瓜分你的賠償金作為協助追討的報酬,請不要接受。

唔該你先見到有d有用嘅情報,個老闆諗住叫我簽啲假文件,交俾勞工處好彩我冇應承,星期一我應該會去搵法援,

引用:
原帖由 隔夜進擊的兔兔 於 2021-6-20 07:21 AM 發表

唔該你先見到有d有用嘅情報,個老闆諗住叫我簽啲假文件,交俾勞工處好彩我冇應承,星期一我應該會去搵法援,
如你覺得就算康復都唔會再打呢個老細工。
如見你老細時可用手機軟件錄音,當然最好係話埋比佢知你錄緊音,唔講都無傷大雅。所有佢要求你簽嘅文件,就算你唔簽,都要用手機影相備份,保障自己權益。
正常黎講律師會強烈建議你唔好同你公司或大判任何人私下見面及溝通接觸。切記心軟聽佢地點。

11.若工傷事件是因僱主、管工或工友疏忽而導致,你有權追討疏忽賠償。
呢點好緊要,我所知好多工友都會係呢點讓步,唔好心軟。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-20 08:45 AM 發表

如你覺得就算康復都唔會再打呢個老細工。
如見你老細時可用手機軟件錄音,當然最好係話埋比佢知你錄緊音,唔講都無傷大雅。所有佢要求你簽嘅文件,就算你唔簽,都要用手機影相備份,保障自己權益。
正常黎講律師會強烈建議你唔好同你公司或大判任何人私下見面及溝通接觸。切記心軟聽佢地點。
明白個老闆依家就係知道我山窮水盡唔俾工傷糧,焗我簽和解完全係對我不利,購過去N咁多次叫佢出少少俾我食飯買奶粉比小朋友求咗半個月俾咗$1000我直情當我乞兒,保守估計佢依家仲爭我30萬糧未出俾我,點解我連續10日都瞓唔到每日兩個鐘頭瞓得最多因為個仆街老闆同我講我係唔出俾你啊點啊你咬我呀你勞工處囉,睇你死先定我死先,30幾歲人第一次覺得自己咁失敗,做人老竇丈夫連屋企人都養唔起呢個壓力真係好大過得今個月下個月都唔知點算

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]