• 瀏覽: 9,463
  • 回覆: 57
https://hk.news.yahoo.com/會計師公會-無法理解及接受政府提出的改革-021441804.html

決裂, 都係果句 執左會計師公會好過做人地阿二

熱賣及精選
現在勢在必行, 坐在Council 既理事為佐正職都無得郁, HKICPA夠薑就連QP都唔攪, 等FSTB, CICPA、 琼姐、波叔出來收拾殘局

FCCA FCMA 我祇是一個路過的會計從業員!
引用:
原帖由 FCCA 於 2021-6-20 11:06 AM 發表

現在勢在必行, 坐在Council 既理事為佐正職都無得郁, HKICPA夠薑就連QP都唔攪, 等FSTB, CICPA、 琼姐、波叔出來收拾殘局
我覺得HKICPA真係做得出,你講到明要謀我個權,我咪乜都唔攪,等你班高官出來收拾殘局

眾所周知啲大陸來港上市公司盤數問題多多,當初係你班財金官員力谷佢地落來,重量不重質就預咗好多報告唔過關,勉強過關遲早一樣爆鑊,而家就想將呢個問題推去業界監管有問題係乜道理?

好像醫生咁, 引入境外醫生來dilute你, 未到2047, 提早二十年接軌, 通過CICPA考試+ local law + local tax可換香港牌, 香港會計師唔合作, 國內有的是人, 作為香港嘅後盾, CICPA落嚟攪掂哂, 走中國特色嘅紅籌市場之路

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-6-20 12:05 PM 發表

我覺得HKICPA真係做得出,你講到明要謀我個權,我咪乜都唔攪,等你班高官出來收拾殘局

眾所周知啲大陸來港上市公司盤數問題多多,當初係你班財金官員力谷佢地落來,重量不重質就預咗好多報告唔過關,勉強過關遲早一樣爆鑊,而家就想將呢個問題推去業界監管有問題係乜道理?
其實重點係SMP而已, 因為SMP本身雖然權重有限, 但係發出執業証書的資格係根, 其他, 根本唔重點

行業自管出法的話, SMP呢個決口當然唔想開

引用:
原帖由 FCCA 於 2021-6-20 01:34 PM 發表

好像醫生咁, 引入境外醫生來dilute你, 未到2047, 提早二十年接軌, 通過CICPA考試+ local law + local tax可換香港牌, 香港會計師唔合作, 國內有的是人, 作為香港嘅後盾, CICPA落嚟攪掂哂, 走中國特色嘅紅籌市場之路
退一步講, 執業試以通常居住為原則,IASB成員的會員都可以考香港執業試, 唔係重好咩?

反而唔搞QP其實係小事, 因為現時實際上QP只係一個提供低價勞工的渠道而已

財匯局管會計師發牌, 有資格未入HKICPA的同業使唔使入番HKICPA, 拿grandfather's rule? 唔知財匯局點玩? 我想佢癲起黎唔會全部否定現有的HKICPA 會員呱

引用:
原帖由 FCCA 於 2021-6-20 05:01 PM 發表

財匯局管會計師發牌, 有資格未入HKICPA的同業使唔使入番HKICPA, 拿grandfather's rule? 唔知財匯局點玩? 我想佢癲起黎唔會全部否定現有的HKICPA 會員呱
財匯局唔係管會計師牌, 而係管執業會計師牌

兩者其實有幾明顯分別。

而現時QP制度不利於一畢業就入私人公司, 行企業財務條PATH的考生
本身就唔係太合理

本來唔係咁多人有志於核數發展, 但因為AE工作較易取得經驗, 所以走去核幾年數,以今時今日大數據環境, 未必係合適

If HKICPA concentrates on non -practising member, hkicpa will not related to practising.  
I doubt Global Accounting Alliance will kick out HKICPA very soon

Thank you.  Then I shall not join HKICPA again.

https://hk.finance.yahoo.com/new ... 擊促諮詢-193700788.html

六月突然提出,七月就交立會 冀本屆完成修例,冇政治動機全因為有效避免「自己人查自己人」真係搵鬼信。

引用:
原帖由 054D 於 2021-6-20 06:58 PM 發表

財匯局唔係管會計師牌, 而係管執業會計師牌

兩者其實有幾明顯分別。

而現時QP制度不利於一畢業就入私人公司, 行企業財務條PATH的考生
本身就唔係太合理

本來唔係咁多人有志於核數發展, 但因為AE工作較易取得經驗, 所以走去核幾年數,以今時今日大數據環境, 未必係合適
最新消息是全部會計師, 你查一查

如果財匯局管所有HKICPA practising & non practising member, 有uncertainty, 駛唔駛入番先?

引用:
原帖由 FCCA 於 2021-6-20 07:15 PM 發表

If HKICPA concentrates on non -practising member, hkicpa will not related to practising.  
I doubt Global Accounting Alliance will kick out HKICPA very soon
國際因為香港執業行業自管模式成為障礙。

引用:
原帖由 FCCA 於 2021-6-20 01:34 PM 發表

政治不正確係原罪嚟!你懂的

Don't bother people for help without first trying to solve the problem yourself.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]