• 瀏覽: 4,243
  • 回覆: 31
請問各位ching 石英石檯面是否不能直接做到後檔水和前檔水?今天約左個裝修師傅上屋企傾談裝修事宜,他告知我石英石檯面做後檔水要做接駁,不能原裝石做?有沒有人知曉?

熱賣及精選
我個師傅都係咁講。要做到無縫要用corian等人造石

引用:
原帖由 WT008 於 2021-6-20 08:08 PM 發表

我個師傅都係咁講。要做到無縫要用corian等人造石
最終你選擇用什麼做檯面呀!有沒有好介紹?最重要堅硬、唔食色,耐用。

我選擇咗石英石。去旺角d建材舖攞咗d石sample回來,滴d 醬油呀 麻油落石面幾個鐘,再抹乾,唔見有食色。用20mm石我諗應該足夠硬。希望好用啦

引用:
原帖由 WT008 於 2021-6-20 10:13 PM 發表

我選擇咗石英石。去旺角d建材舖攞咗d石sample回來,滴d 醬油呀 麻油落石面幾個鐘,再抹乾,唔見有食色。用20mm石我諗應該足夠硬。希望好用啦
你拿石英石樣辦在實x石材 (旺角路) 個門市取,你自己訂,還是 cf 與你一起去訂,C兄開始動工裝修未,得閒放的相片來分享吓!

引用:
原帖由 WT008 於 2021-6-20 10:13 PM 發表

咁你有沒有做後檔水和前檔水呀!是否曲尺檯面?安裝完成給我們看看。

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-6-20 10:55 PM 發表

咁你有沒有做後檔水和前檔水呀!是否曲尺檯面?安裝完成給我們看看。
我唔會做前後擋水。因這廚櫃冇洗碗盤。只放些飯煲 熱水壺等。只會在後面加玻璃膠。 不是曲尺檯面呀。另外我未開始裝修呀,起碼要8/9月先安裝。

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-6-20 09:56 PM 發表

最終你選擇用什麼做檯面呀!有沒有好介紹?最重要堅硬、唔食色,耐用。
我就老馮都corian,舊居用左十年都冇變色
但提提你,用呢個牌子係佢地公司師傅上門安裝同度尺,事後會係石面有個金章仔
所以冇得搵你裝修師傅搞

新居迷你L型廚房,corian前後擋水一塊過
要裝完廚櫃再約佢地師傅上來度尺

引用:
原帖由 ftpkkk 於 2021-6-21 09:25 AM 發表

但提提你,用呢個牌子係佢地公司師傅上門安裝同度尺,事後會係石面有個金章仔
所以冇得搵你裝修師傅搞
乜野價錢?

引用:
原帖由 ftpkkk 於 2021-6-21 09:25 AM 發表

所以冇得搵你裝修師傅搞
檯面石裝修師傅包,我唔會知邊個負責度尺和安裝,整知道約11呎石英石收 $12,000 (曲尺),貴唔貴?有些裝修師傅報價約10尺,這個裝修師傅報約11尺,食我1尺錢?

我廁所張枱約4呎問過價2300至2600,如果滿3000鋪頭免費上門度呎,我揀嘅已經意大利石英石,你師父收12000有D搶錢喎!

引用:
原帖由 片刻狂野的水果 於 2021-6-21 06:03 PM 發表

我廁所張枱約4呎問過價2300至2600,如果滿3000鋪頭免費上門度呎,我揀嘅已經意大利石英石,你師父收12000有D搶錢喎!
裝修判頭報價一定貴,佢仲話包$100呎內,超出要補差價

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-6-21 08:29 PM 發表

裝修判頭報價一定貴,佢仲話包$100呎內,超出要補差價
我用既係意大利進口石英石,好似四百幾蚊呎,我度埋呎吋佢初部計連開面盆位和龍頭位都唔到3000,如果你師父收12000真係有D過份!

提示: 違規內容已被屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]