• 瀏覽: 2,764
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
如果2020年4月入職,point3,應該2023年10月左右才能入表,一般要什麼時候才能取得綠表資格?

熱賣及精選
引用:
原帖由 一代股神 於 2021-6-21 03:05 AM 發表

如果2020年4月入職,point3,應該2023年10月左右才能入表,一般要什麼時候才能取得綠表資格?
2022年尾就可以開始每年入表,好難話你聽要幾耐,keep住每年都申請。最近都要8-9年年資先有機會。

引用:
原帖由 一代股神 於 2021-6-21 03:05 AM 發表

我14年入職上年抽唔到你應該都係十年8年後

我12年入職今年都係收reject letter

引用:
原帖由 ballballkam 於 2021-6-21 01:05 PM 發表

我12年入職今年都係收reject letter
2012 入職都拎唔到。
即係 2009 - 2011 呢班仲未拎哂。
單係 ACO/CA,果幾年入職嘅,閒閒地都二千幾人。
綠表俾 MPS及其他嘅額,一年先得 300 左右,
當佢地一半都拎,單係俾佢哋,都差不多要 3、4 年時間。
即係呢,2012 入職,可能要到 2024,即係 12年年資先有機會。

理鬼佢啦,有首期就要繼續申請。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-6-21 07:48 PM 發表

即係呢,2012 入職,可能要到 2024,即係 12年年資先有機會。

理鬼佢啦,有首期就要繼續申請。: ...
冇都申請下啦,博下抽綠置居嘛

引用:
原帖由 一代股神 於 21/6/2021 03:05 發表

有人等咗36年都未到😏

引用:
原帖由 wakatoki 於 2021-6-21 08:49 PM 發表

有人等咗36年都未到😏
唔係單人公屋係綠表,邊年年資要36年?

引用:
原帖由 ~幻風~ 於 2021-6-21 12:50 PM 發表

我14年入職上年抽唔到你應該都係十年8年後
我16入當然也抽不到,ching你再早多2年就應該有
我身邊d同事最少9年

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-6-21 07:48 PM 發表

起碼預10年先有,慘
ching應該係啱啱爭少少,因為你12年入,計上年12月申請個陣得8年

引用:

咦?ching你仲有係香討好活躍喎?我記得我當年入職都扒過好多文,其中有d係係嘅回覆,都幾啱用

引用:
原帖由 noble1208 於 2021-6-22 08:55 AM 發表

咦?ching你仲有係香討好活躍喎?我記得我當年入職都扒過好多文,其中有d係係嘅回覆,都幾啱用
無啦,吹水遮。
當年我都估唔到,ACO/CO/SCO,
可以由唔夠一萬人,去到依家一萬五千幾人。
當年呢,佢一次出二千封 offer,我仲估佢 2018 應該唔洗做公開招聘。
依家去到 15000人,
offer 又唔係一水俾足 2000,
照計仲可以玩多兩三水,
2030 之後,ACO 嘅空缺,靠啲 CA 都夠照,
CA 有成萬人,大把人有興趣辛苦啲,頂薪加多五點。
到時呢,政府文員呢,要由 CA 做起。

當然啦,如果大陸人個「掛職機制」十年內攪得掂,
咁連 CA 都唔洗再請添。

ps. 我呢啲 2009 入職嘅,今年都真係要入表喇。
依家唔供返一間,老來真係要訓街的。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-6-22 09:49 PM 發表

無啦,吹水遮。
當年我都估唔到,ACO/CO/SCO,
可以由唔夠一萬人,去到依家一萬五千幾人。
當年呢,佢一次出二千封 offer,我仲估佢 2018 應該唔洗做公開招聘。
依家去到 15000人,
offer 又唔係一水俾足 2000,
照計仲可以玩多兩三水,
2030 之後,ACO 嘅空缺,靠啲 CA 都夠照,
CA 有成萬人,大把人有興趣辛苦啲,頂薪加多五點。
到時呢 ...
一萬咁高?我1996入得個幾千咋~

引用:
原帖由 ballballkam 於 2021-6-21 09:15 PM 發表

唔係單人公屋係綠表,邊年年資要36年?
佢應該係講單人公屋!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]