• 瀏覽: 1,645
  • 回覆: 11

原來重有半年多啲就到...2022年2月4日就舉行開幕式
有冇巴/絲打計劃上去現場睇呢? (唔會到時都重未通倒關瓜 )
我幾年前有諗過...順路去河北旅遊 (除左北京同路過石家莊)...其他河北城市都未去過...
不過而家疫情因素...太多未知數...門票、機票、酒店都唔知幾時訂得 (最關鍵都係隔離政策 )

...........
熱賣及精選
岩岩睇倒一啲冬奧資料...順手貼埋出黎...

日期及地點
第二十四屆冬季奧林匹克運動會(英語:the XXIV Olympic Winter Games,法語:les XXIVes Jeux olympiques d'hiver)將於2022年2月4日-2月20日在中華人民共和國首都北京市舉行,此外,河北省西北部城市張家口也將承辦本屆冬奧會的戶外冰雪專案;這將是中國第一次舉辦冬季奧運會,而作為主辦地點之一的北京市也將成為全世界第一個既舉辦過夏季奧運會,又舉辦過冬季奧運會的城市。

門票
根據北京6年前的《申辦報告》,北京冬奧會最貴門票擬定為787美元(約合4882元人民幣),最便宜門票價格為8美元(約合50元人民幣)。根據《申辦報告》公佈的票價區間表,冬奧會開閉幕式的票價最高,為118~787美元(約合732~4882元人民幣),熱點賽事的票價為24~236美元(約合149~1464元人民幣),一般賽事則為8~79美元(約合50~490元人民幣)。

比賽項目

賽程表
https://new.inews.gtimg.com/tnews/63634134/0f9e/63634134-0f9e-4a8e-bf65-ffeb9a332f99.pdf

場地交通
京張高鐵,全線長約174千米,主線共設近10個車站,設計時速將在每小時200公里至350公里之間,乘火車從北京北站到延慶場館約20分鐘,到張家口場館為52.5分鐘。為方便觀眾前往崇禮觀賽,京張高鐵的崇禮支線也一併建設,而崇禮區太子城站位於張家口奧運村南側一公里處,步行幾分鐘即可抵達奧運村及其周邊比賽場地。

希望到時唔駛隔離,順便再去遊長城。

同日本一樣 取消 冇觀眾 冇選手

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-6-21 10:57 AM 發表

同日本一樣 取消 冇觀眾 冇選手
日本東京而家緊急壯態下都計劃如期舉行...冬奧更加冇咩可能取消...

以而家大陸一週一億針既速度...估計第四季前七成以上人口打齊兩針達基本群體免疫...
空場作賽應該多數都唔會...只係開唔開放比外國/境外觀眾...就重有疑問...
但估計大陸應該想搞一個開放既奧運...畢竟籌備咁多年...唔會只係想閉門舉行瓜~

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2021-6-21 07:51 AM 發表

希望到時唔駛隔離,順便再去遊長城。
而家有『京張高鐵』去八達嶺又快左...不過我個人體驗都係鍾意慕田裕多啲...

到時通關了吧??

吾攪好過
吾系又有機會被7國入黎放變種病毒
7國宜家想攪死你好耐

冬奧會能唔得正常舉行還唔定呢

呢次冬奧可能有阻滯

支持!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]