• 瀏覽: 84,546
  • 回覆: 515
  • 追帖: 4
+4
引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2022-5-9 10:16 發表
睇新聞話七月一日有機會同廣東澳門先通關,希望成事啦
又係內幕消息

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2022-5-9 10:16 發表
睇新聞話七月一日有機會同廣東澳門先通關,希望成事啦
無乜可能啦.  而家香港日日重2百幾.
去到7月最多雙位數.  望就望佢先改7日檢疫好過.
就算通關, 都係比上去幾日的. 即日來回果D都係要再等等.

想回復好似以前咁. 應該要去到2023年底都唔知得唔得.

大公文匯全媒體報道:香港第五波疫情緩和,今日(12日)新增294宗確診個案,連續6日新增個案低於300宗。澳門新冠病毒感染應變協調中心今日宣布,因應香港疫情有所緩和,由下周一(5月16日)凌晨零時起,從香港前往澳門人士(包括由外國或台灣地區到香港並已在香港逗留7天人士),在結束14天醫學觀察後的防疫措施,由現時7天自我健康管理調整為7天自我健康監測。

https://www.wenweipo.com/a/20220 ... b036dce9ad7b34.html

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 11-5-2022 04:11 PM 發表

無乜可能啦.  而家香港日日重2百幾.
去到7月最多雙位數.  望就望佢先改7日檢疫好過.
就算通關, 都係比上去幾日的. 即日來回果D都係要再等等.

想回復好似以前咁. 應該要去到2023年底都唔知得唔得.
咁深圳酒店隔離有無機會七一前縮短,例如隔離十日就可以自由活動

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2022-5-12 21:28 發表
大公文匯全媒體報道:香港第五波疫情緩和,今日(12日)新增294宗確診個案,連續6日新增個案低於300宗。澳門新冠病毒感染應變協調中心今日宣布,因應香港疫情有所緩和,由下周一(5月16日)凌晨零時起,從香港前往澳門人士(包括由外國或台灣地區到香港並已在香港逗留7天人士),在結束14天醫學觀察後的防疫措施,由現時7天自我健康管理調整為7天自我健康監測。

https://www.wenweipo.com/a/202205/12/AP627ce586e4b036dce9ad7b34.html
即係可以在澳隔離14天,再加7天在澳自由活動便可免隔離返大陸?

中國續封關,外資企業跟本冇乜走過,只係某D外國企業小部分搬離到東南亞等地!現在俄仔咁亂,大部份外資更不會冒險走人,始終大陸比其他東南亞小國更有優勢,所以話大陸封關外資撤離,笑話一則!加上現在互聯網時代,又小小規模的企業派兩三丁友已可協商!所以大陸為人民生命或為面子又好佢會真係要達到所謂動態清零才會免隔離通關,相信最小要二零二四年底。而二四年前只會按疫情,慢慢放寛21〉14〉7〉等而要免隔離相信仍要多兩年半時間以上

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2022-5-12 21:29 發表

咁深圳酒店隔離有無機會七一前縮短,例如隔離十日就可以自由活動
我估無.  一來而家香港日日重200幾. 都無回落但就不斷放寬.
咁樣到6月底都應該重係雙位數. 叫人點比你上去.

777政府唔想幫比家超一把. 一於放寬哂佢. 等第6波.

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 hung19861986 於 2022-5-12 22:21 發表
中國續封關,外資企業跟本冇乜走過,只係某D外國企業小部分搬離到東南亞等地!現在俄仔咁亂,大部份外資更不會冒險走人,始終大陸比其他東南亞小國更有優勢,所以話大陸封關外資撤離,笑話一則!加上現在互聯網時代,又小小規模的企業派兩三丁友已可協商!所以大陸為人民生命或為面子又好佢會真係要達到所謂動態清零才會免隔離通關,相信最小要二零二四年底。而二四年前只會按疫情,慢慢放寛21〉14〉7〉等而要免隔離相信仍要 ...
吓 如果真係惦就唔會放限購推啲人買樓谷GDP 
你估人民幣下跌真係無理由
歐洲又立立亂 美國又制裁你 真係咁好生意咩
可以好似上年咁好彩 全世界等中國供貨 
做核酸都要錢 再做多幾次大型核酸 好多省份都要破產
印緊銀紙頂住咋

引用:
原帖由 神風999. 於 2022-5-13 15:43 發表

吓 如果真係惦就唔會放限購推啲人買樓谷GDP 
你估人民幣下跌真係無理由
歐洲又立立亂 美國又制裁你 真係咁好生意咩
可以好似上年咁好彩 全世界等中國供貨 
做核酸都要錢 再做多幾次大型核酸 好多省份都要破產
印緊銀紙頂住咋
根本現在係政治防疫,疫苗接種低,所以咪唔敢開放,唔打針就一世唔開,就算有新疫苗都無意思

張春蘭講明 二十大前要維穩,所以今年一定動態清零,你睇下連亞運都取消就知,習大大最緊張二十大,點會呢段時間有亂象1

上返大陸真係無奈,現在全世界得內地係咁行,仲要隔離21日,有家庭或親戚真係等到死,隔離時間長,又唔俾國民出國,防疫防到癲左,疫情唔恐怖,咁既防疫比疫情仲恐怖

引用:
原帖由 追憶 於 2022-5-14 13:53 發表

根本現在係政治防疫,疫苗接種低,所以咪唔敢開放,唔打針就一世唔開,就算有新疫苗都無意思

張春蘭講明 二十大前要維穩,所以今年一定動態清零,你睇下連亞運都取消就知,習大大最緊張二十大,點會呢段時間有亂象1

上返大陸真係無奈,現在全世界得內地係咁行,仲要隔離21日,有家庭或親戚真係等到死,隔離時間長,又唔俾國民出國,防疫防到癲左,疫情唔恐怖,咁既防疫比疫情仲恐怖
依家國內又吹奏另一個新冠特效中藥  千金藤素
我估習大大7 1 之後會通番一小部人免隔離通商 
我今次14隔離日之後7日都係居家健康監察 而唔係隔離
我估廣東省都開始放鬆左啲 開始知道 O仔最遲 10日左右發病 

引用:
原帖由 神風999. 於 2022-5-14 14:44 發表

依家國內又吹奏另一個新冠特效中藥  千金藤素
我估習大大7 1 之後會通番一小部人免隔離通商 
我今次14隔離日之後7日都係居家健康監察 而唔係隔離
我估廣東省都開始放鬆左啲 開始知道 O仔最遲 10日左右發病 
就算隔離14日我都攪唔惦,返上去逗留7日,來回都要21日

現在講左國民基本上唔俾出境,又不斷收緊言論,感覺今次內地真係大倒退,返左20,30年前咁,都唔知攪咩。

如果只要隔離10日,我都會上去,但相信有排都唔會,連亞運都取消,你就知內地幾緊張

引用:
原帖由 追憶 於 2022-5-14 16:17 發表

就算隔離14日我都攪唔惦,返上去逗留7日,來回都要21日

現在講左國民基本上唔俾出境,又不斷收緊言論,感覺今次內地真係大倒退,返左20,30年前咁,都唔知攪咩。

如果只要隔離10日,我都會上去,但相信有排都唔會,連亞運都取消,你就知內地幾緊張
依家連北韓咁封閉都爆都九彩,北京更加唔敢鬆章。

引用:
原帖由 深圳港農 於 2022-5-14 20:21 發表

依家連北韓咁封閉都爆都九彩,北京更加唔敢鬆章。
北韓都無錢買疫苗. 真係有掛爆.

澳門真係堅, 到而家仍然一單都無爆過.
守到個龍門咁密. 真係唔係好信.

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]