• 瀏覽: 8,306
  • 回覆: 83
+15
引用:
原帖由 tomchan80030 於 2021-6-21 20:51 發表
會唔會多左屯門元朗天水圍打工仔搭屯馬線去觀塘、九龍灣果邊返工?
屯門元朗巴士應該行龍翔道 快好多
西鐵其實都可以美孚轉, 但中間有十幾個站, 站站停
唔計塞車巴士會快, 但基本上塞車係正路嘅

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-22 08:55 AM 發表

屯門元朗巴士應該行龍翔道 快好多
西鐵其實都可以荔景轉, 但中間有十幾個站, 站站停
唔計塞車巴士會快, 但基本上塞車係正路嘅
西鐵有荔景站咩?

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-22 09:01 發表

西鐵有荔景站咩?
美孚囉, 我計記錯東涌線啫
總之一樣係轉車

引用:
原帖由 moonout 於 2021-6-21 19:14 發表

行得快1分鐘內
基本上都算清楚
但東鐵線月台電梯就有D問題
有D係上大堂, 有D上唔到大堂(應係去過海巴士站嘅電梯)
我昨天就係聽職員話, 上電梯再落新紅磡站,
結果我上錯巴士站嘅電梯要沿路落返嚟
D職員真係十下十下, 明係咩樓梯隔離就唔好誤導人

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-22 09:09 AM 發表

基本上都算清楚
但東鐵線月台電梯就有D問題
有D係上大堂, 有D上唔到大堂(應係去過海巴士站嘅電梯)
我昨天就係聽職員話, 上電梯再落新紅磡站,
結果我上錯巴士站嘅電梯要沿路落返嚟
D職員真係十下十下, 明係咩樓梯隔離就唔好誤導人
人哋講明係上C出口嗰邊,你上A、B、D出口梗係去唔到新月台

引用:
原帖由 前往有盒子 於 2021-6-21 07:59 PM 發表
由尖東去東鐵線點搭呀?仍要挨火焰山熱氣
係未有西鐡綫之前, 曾經有段時間, 火車既尾站係尖東.
紅碪站對比起其他車站唔算熱.
將來沙中綫開埋, 用新站就會有冷氣.

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-21 02:37 PM 發表

識行其實好方便, 行過一次已經識路
前後應該3-4分鐘內到, 其實最搞笑係而家東鐵個邊嘅紅磡站
本來4個月台, 1/4 比咗東鐵, 2/3比西鐵, (路軌1/2路軌 牆 路軌3/4路軌)
咁無咗西鐵行, 咪留一個1/2 或者3/4 月台囉做東鐵囉
點解仲係1/4架? 仲要無啦啦整條橋1去4號月台咁搞笑
之後又無用, 係咪尖東去紅磡嘅路軌直接浪費唔用架啦?
聞說留1/4 係因為想用盡兩月台嘅電梯做分流

d相咁鬆郁濛既

引用:
原帖由 SLGO 於 2021-6-22 10:15 發表

聞說留1/4 係因為想用盡兩月台嘅電梯做分流
其實唔使分流啦, 有車埋站, 都係咁迫架啦, 佢D車又唔係2分鐘一班, 佢下架車嚟D人都散晒
而且閂一邊月台, 一定慳唔少電同人手, 電梯都開少幾部啦

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-22 10:39 AM 發表

其實唔使分流啦, 有車埋站, 都係咁迫架啦, 佢D車又唔係2分鐘一班, 佢下架車嚟D人都散晒
你有冇諗過舊紅磡兩個島式月台各自只有三條扶手電梯上平台層大堂?如果淨係開其中一邊嘅島式月台,單憑三條扶手電梯係冇可能處理得晒所有轉車人流

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-22 10:39 AM 發表

要放工搭下你就知,以前,你要靠眼力睇兩邊班車到達時間牌,要腳急眼快,如果走左落一條梯下面那班東鐵車剛走左,你就吾知好吾好上番大台再落去對面那條東鐵線。有時忙起上來,真系谷狗氣

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-22 10:47 發表

你有冇諗過舊紅磡兩個島式月台各自只有三條扶手電梯上平台層大堂?如果淨係開其中一邊嘅島式月台,單憑三條扶手電梯係冇可能處理得晒所有轉車人流
請問你係咪港鐵職員? 你有無去過紅磡站?
我每朝都經過, 一架車到, D人由電梯上去, 完!!

以前都仲有西鐵嘅乘客喎, 而家無啦, 東鐵就係東鐵啦
一邊月台, 最少已經有5條電梯, 我就無數過, 唔敢肯定
但大約住羅湖車尾有1條, 住羅湖車頭有2條 (呢3條電梯都係去過海巴士嘅)
另有2條, 係中間, 通去大堂嘅(我記得大堂有左右2邊電梯), 亦即係呢2條電梯去西鐵線
5條電梯夠唔夠? 定係要10條?

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-22 11:00 AM 發表

請問你係咪港鐵職員? 你有無去過紅磡站?
我每朝都經過, 一架車到, D人由電梯上去, 完!!

以前都仲有西鐵嘅乘客喎, 而家無啦, 東鐵就係東鐵啦
一邊月台, 最少已經有5條電梯, 我就無數過, 唔敢肯定
但大約住羅湖車尾有1條, 住羅湖車頭有2條 (呢3條電梯都係去過海巴士嘅)
另有2條, 係中間, 通去大堂嘅(我記得大堂有左右2邊電梯), 亦即係呢2條電梯去西鐵線
5條電 ...
你睇吓紅磡車站位置圖先再講
你要分清楚邊啲扶手電梯係上平台層大堂,邊啲扶手電梯係上中層大堂,依家東鐵轉西鐵就一定要先上平台層大堂

最緊要裝多些牛角扇,地鐵管理有些手法真系蠢到痹,以前上水站往羅湖方向,每個車廂位於月台上都有顯示屏,指示到達列車是往落馬州或羅湖,使到剛到很急的乘客可以知道列車去那,後來改左用電子屏顯示,但字又細又只在三卡車才有一個,差不多要用望遠鏡至睇到。真系地鐵佢撈無

引用:
原帖由 門外捉鳳凰 於 2021-6-22 10:52 AM 發表

要放工搭下你就知,以前,你要靠眼力睇兩邊班車到達時間牌,要腳急眼快,如果走左落一條梯下面那班東鐵車剛走左,你就吾知好吾好上番大台再落去對面那條東鐵線。有時忙起上來,真系谷狗氣
我系話由紅磡站近海隧巴士交滙處行入地鐵閘后那平台嘅扶手電梯,那邊有顯示牌顯示兩邊火車到達吋間

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]