• 瀏覽: 8,304
  • 回覆: 83
+15
引用:
原帖由 門外捉鳳凰 於 2021-6-22 11:05 AM 發表
最緊要裝多些牛角扇,地鐵管理有些手法真系蠢到痹,以前上水站往羅湖方向,每個車廂位於月台上都有顯示屏,指示到達列車是往落馬州或羅湖,使到剛到很急的乘客可以知道列車去那,後來改左用電子屏顯示,但字又細又只在三卡車才有一個,差不多要用望遠鏡至睇到。真系地鐵佢撈無
而家新嗰隻電視喺其他線還好,但喺東鐵月台嗰啲特別細特別難睇,以前嗰字點字版清晰得多

請問新站行去轉隧巴遠嗎?🙌

引用:
原帖由 SLGO 於 2021-6-22 11:28 AM 發表

而家新嗰隻電視喺其他線還好,但喺東鐵月台嗰啲特別細特別難睇,以前嗰字點字版清晰得多
而家新換上的mon仲細過舊那隻。

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-21 02:58 PM 發表

點都唔及中環嘅, 其實我今日試完明天已經識行啦, 跟本唔算難
只係要上去大堂再落返去
一定無將來金鐘咁複雜,4線交匯站。

引用:
原帖由 愛1c蛋999 於 2021-6-21 03:01 PM 發表

咁又係,一面東涌/機場,另一面柴灣,樓下荃灣,再樓下堅尼地城
純粹中環站唔複雜,加埋香港站就複雜好多。

引用:
原帖由 681 於 2021-6-21 09:00 PM 發表
遲些屯馬線全面通車後,擔心西鐵部份更多人上車去九龍城、土瓜灣,現時西鐵繁忙時間已經好擠迫..
再加上述乘客.....可能迫爆上唔到火車
唔止西鐵, 東鐵肯定仲迫。(唔好唔記得東鐵遲下陸續換9卡列車)

引用:
原帖由 Danny0101 於 2021-6-22 04:10 PM 發表

唔止西鐵, 東鐵肯定仲迫。(唔好唔記得東鐵遲下陸續換9卡列車)
東鐵換九卡列車唔係問題

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-6-22 05:35 PM 發表

東鐵換九卡列車唔係問題
依家東鐵12卡都迫餐死,變左9卡睇怕要等多幾班先上到車。

引用:
原帖由 Danny0101 於 2021-6-22 05:38 PM 發表

依家東鐵12卡都迫餐死,變左9卡睇怕要等多幾班先上到車。
主要係因為你只觀察中間嗰幾卡嘅情況,忽略咗頭尾車卡根本好鬆動
另外舊嘅英國製列車車內佈局設計落後,減少左每一卡最高嘅載客量
只要全面用新車,並去盡新系統極限,每小時載客量可以比而家更多

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-6-21 08:48 AM 發表
會唔會林架?

那時坐東鐵最正

引用:
原帖由 前往有盒子 於 2021-6-22 05:57 PM 發表
那時坐東鐵最正
最記得仲係九鐵時代,有兩年年初四,頭等唔使加錢之餘,仲要一列車有兩卡頭等

好靚,6月27號會去搭屯馬線

淨係有冷氣都贏晒啦

何況轉車要行只係暫時

引用:
原帖由 woltif 於 2021-6-22 06:41 PM 發表

最記得仲係九鐵時代,有兩年年初四,頭等唔使加錢之餘,仲要一列車有兩卡頭等
香港地鐵頭等不要也吧,面對面坐,根本冇位放好雙腳如果對面有人坐,而且經常有人啊腳擱於對面座位,地鐵那班管理層真系蠢過豬,好吾明到今天仍然不改進,內地鐵路完全不會有這種座位的設計。如果有亦是可以180度轉動,這樣就不會對住個陌生人及雙腳不知怎放好,阿豬頭炳地鐵老總,用下個豬腦啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]